fbpx

Peter Sitell

Konstnär


Om mig

Båda mina föräldrar är klassiska musiker, så musik har alltid funnits med mig.  Kultur kan sätta bröd på bordet. Har i stora delar av mitt liv upplevt mig själv som en vandrare. Luffade i tonåren, med Harry Martinssons, Vägen till Klockrike i bakfickan.

Mina vänner är det viktigaste i mitt liv. Började måla i 11-års åldern efter ett besök på Vasa-museet. Som ung vuxen började jag som surrealist, vilket jag fortfarande är, även om jag just nu försöker utveckla min realism. Blev helt fascinerad av Rembrandt van Rijn:s måleri i 30-års åldern. Återtog min surrealism på 90-talet. Har under drygt 25 år arbetat som glaskonstnär. Den mesta tiden på konstglasmästeriet N.P. Ringström AB i Stockholm. Har också haft egen verkstad. Utfört glas till Sveriges Riksdag, Berns salonger, Kungliga Konstakademien och tusentals andra beställare. Blev inbjuden av Kinas nationella konstglaskommité och publicerades i deras glaskonst-tidning. Reste i egen regi till Etiopien år 2006, där jag utbildade gravörer i min teknik. Har utvecklat en egen teknik med färg i tredimensionella motiv i planglas. En teknik jag gärna utvecklar i samarbete med en entreprenör. Den senaste tiden målar jag många porträtt. 

Mitt andra stora arbete är ett romanprojekt, som har titeln Alla de som brann . Romanen är en spännings och kärleksroman, som skildrar det korståg katolska kyrkan genomförde mot katarerna i Sydfrankrike i början av 1200-talet. Romanen kommer att utges andra halvan av 2019.

Plats:

Solna.

Kontakt:

Kontakta

Utbildning:

· Praktisk-estetisk linje på Oskarshamns Folkhögskola 1973-74, med konstnären Sigfrid Södergren, som lärare i måleri.

· Förberedande utbildning för Konstfack och Konsthögskolor: Östra Grevie Folkhögskola 1974-75.

· Ständigt pågående självutbildning. Leonardo da Vincis Notebooks, Johann Wolfgang von Goethes färglära, studier i geometri och perspektiv, konstnären Mark Carders metod att måla med begränsad palett. Alla misstag jag begått.

l

Teknik:

Olja när det gäller måleri. Sand när det gäller glas.

l

Inspirationskällor:

Rembrandt. Lenke Rothman. Salvador Dali. Olle Olsson Hagalund. Leonardo da Vinci. Litteratur. Musik. Kärleken och livet. Kvantfysik.

l

Aktuellt:

Tar emot beställningar på porträtt.

    Contact the artist

    Would you like to know more about a specific art work?

    Are you asking as a company, organisation or privately?
    Do you follow Artportable on social media?