fbpx

Nadia Pavlova

Konstnär


Om mig

Jag växte upp i staden Gorkij, nuvarande Nizjnij Novgorod, i Sovjetunionen. Redan i ungdomen hade jag flera olika intressen, bl a dans, teckning, musik, design och sömnad av egna kläder. Att satsa på konst som yrke ingick då inte i mina planer. Jag trodde nämligen att man först behövde genomgå traditionell konstutbildning. När jag och min man Ivan 1995 kom till Sverige inträffade dock flera viktiga händelser som förändrade mycket i våra liv, och med det även min syn på konst. Ivan började då spela elektronisk musik och vi fick träffa en hel del intressanta människor från hela världen, framför allt musiker och konstnärer. En nära vän i England, John Balance, hade en privat samling med många tavlor av Austin Osman Spare samt av flera självlärda konstnärer som exempelvis Bryon Gysin och Aleister Crowley. Mötet med den konsten och dessa personer gjorde så djupa intryck att jag också ville pröva att måla egna bilder.

Våren 1998 var jag gravid med vår första dotter och brukade ta långa promenader på Djurgården. Stranden som leder till Waldemarsudde var särskilt tilltalande. Under mina vandringar hittade jag mystiska träbitar som spolats in på stränderna med vågor. Det var dessa fynd från havet som inspirerade mig först och väckte min skaparlust. Jag samlade in gåvorna från vattnet och förvandlade dem till stämningar och bilder. Inom kort började jag även med min allra första tavla – en fantasibild som heter ”Shamanernas födelse”. Inspirationen kom från en gammal legend som berättar att schamanernas andar föds i ett stort träd. En jätteörn lägger där järnägg som shamanerna sedan kläcks ur. Medan jag målade, spelade min man in sin nya skiva ”Mask of Birth”. Bilden kom att användas som skivomslag och blev en gemensam skapelse som tillägnades vår första dotter Sashas födelse.

Sommaren 2002 besökte jag min väninna på hennes lantställe. Huset var en gammal genuin järnvägsstation, genomsyrad av en speciell atmosfär. Min uppmärksamhet fångades omedelbart av många vackra keramiska hantverk skapade av väninnans svärfar. Jag blev både fängslad och fascinerad och ville definitivt lära mig även denna konst.

Plats:

Hägersten, Stockholm

Kontakt:

Kontakta

Se fler målningar:

Instagram

Utbildning:

Ingenjör i tyg- och trikåproduktion, Ryssland

Bankmanager, Ryssland

VT2003-VT2006 Filosofie kandidatexamen på kulturvetarlinjen med huvudämnet Konstvetenskap, Stockholms Universitet

HT2006 Curatorutbildning, Stockholms Universitet

l

Teknik:

Skulptur och keramik

Sedan 2002 har jag gått grundläggande kurser med alla bastekniker som kavling, tumning, ringling, drejning, skulptering och modellering.

Efterhand har jag sökt mina egna uttryckssätt. En del av dessa har tillkommit av en ren slump genom att jag exempelvis bearbetat leran på annorlunda sätt än de vedertagna. Dessa ”misstag” har sedan utvecklats till metoder som jag idag använder mig av.

Måleri

Eftersom att jag inte har någon formell utbildning och aldrig fått lära mig någon speciell teknik, prövar jag mig fram och följer känslan när jag letar efter former och färger. Målar med akrylfärger.

Inspirationskällor:

Inspiration och motiv kommer från naturen och människan, litteraturen, musiken eller intressanta möten. Det som berör mig på något sätt eller väcker associationer, metaforer och symboler försöker jag att visualisera i mina verk.

    Contact the artist

    Would you like to know more about a specific art work?

    Are you asking as a company, organisation or privately?
    Do you follow Artportable on social media?