fbpx

Magdalena From Delis

Konstnär


Om mig

Mitt namn er Magdalena From Delis en svenska på en ö bland dom vackraste av Norska fjordar & fjäll. Med naturen precis utanför dörren. Här har jag fått privilegiet att starta upp & driva ett eget Performing Art center, Spinae Company. Där dans, teater, musik & konst står i centrum för både barn, ungdom & vuxna, amatörer eller proffesionella. Motto av: ”Mer konst till folket” #makeartnotwar. Här spenderas vardagen i atelien med utställnings möjlighter i vår alldeles egen art studio, nya & gamla projekt om vart annat.

Jag är utbildad dansare från starten som präglar mitt konstnärskap i både anatomi, diceplin, rum förståelse & finmotorik m.m. Från barns ben med föräldrar som tidigt stimulerade olika konst former & förenade dom i en tanke av att konsten har många språk, men kan säga samma sak i olika uttryck tillgängligt för fler människor. Mitt intresse för crossover art & multikonst var en tidig upptäckt. Jag kan inte välja ett språk för det jag vill uttrycka, precis som vi har ögon, näsa, mun som fyller olika funktioner för en upplevelse av en & samma sensation.

Mina sju underbara & kreativa syskon insprerar & utmanar mig till att hela tiden se flera sidor av samma mynt & är en av livets största rikedommar. Delar av min uppväxt var jag pastorsbarn inom frikyrkans ramar, preglad av den tidiga synen på att konst & kunskap är ett hot mot tron.
Båda mina föräldrar tog avståd ifrån dessa tankar & stog fram i kyrko kampen om att både konst & kunskap har sin plats. Då såg jag att konst utan ord var där jag kände mig hemma & där jag förstod att denna kampen var större än jag & vissa regler håller oss låsta & berövar oss från mänsklig frihet både inne i & utanpå.

Detta har nog färgat mitt lite skitsofrena uttryck & att jag inte alltid kan välja EN konst form eller ett ställningstagande utan att vara öppen för flera perspektiv. Detta påverkar också val av material, färger & former eller valda regler jag håller mig till då jag älskar processerna. ”Less is more they say”, men ibland är det skönt & intressant att ge sig lov att gå andra vägen, vilket ofta leder till att mina projekt & konstverk blir mycke större än mig. Jag trivs i dom stora skalorna & bestillnings verk fyller vardagen. Utmaningen %& nyfikenheten att lyssna på kunder & höra deras kreativa önskningar och få dom ut till en praktisk verklighet & visa till att ingenting är omöjligt och allt föds i en tanke eller idé före det blir till. En form av statement av att vi alla har en roll i det kreativa rummet.

Harmonin med att var liten i det stora känns männskligt och äkta, att finna välbehag i att jobba i precisjon & att det ligger i detaljerna om helheten av historien & det man vill berätta kommer fram i konsten. Att vara i konstant utveckling & nyfiken lekenhet & samtidigt värdesätta kunskap & teknik som ett fundamental grund.

När jag var 17 år var jag på en dans föreställninga som präglat min syn på hur man presenterar konst & vad som driver en framåt. Föreställning var på en intim scen, med magiska dansare, ett par stövlar & tre betong bokstäver (den typen man kunden köpa på Ikea för x-antal år sedan). Stövlarna flyttades en gång under föreställningen & bokstäverna tror jag inte flyttade sig en enda gång.
Efter föreställningen var det samtal med den manliga koreografen som fick frågan av en av ”kulturdamerna” i publiken:
-Jag älskade stycket, men förstod faktiskt inte meningen med stövlarna?
Var på Koreografen svarar:
-Jag tänker att det var inte något att förstå, jag tyckte bara dom var fina.
Sanningen var att jag själv hade suttit en hel timme & försökt förstå både betydelsen av stövlarna & bokstäverna & deras relation till dansarna & dess rörelser… jag log för mig själv.

Stora delar av mitt liv har jag konsten min presenterats i scene rummet ibland med mig som en av färgerna (dansare, skådespelare, artist), ibland med mig som beställare (producent), ibland med mig som den faktiska konstnären (regisö,Korograf) osv. Konsten i ett nu. Med konst som måleri eller skulptur finns det något som är konstant något som inte bara är i ett nu utan har ett efterliv, som man kan upptäcka vidare, uppleva mer av, på olika sätt & på nytt igen och igen. Allt har sin egna funktion & det driver mig framåt.

Konst i en form av en kub där alla sidorna har sitt värde.

En annan sak som driver mig framåt er konst i framtiden. Den profesionellas ansvar för att konsten & kulturen har en framtida arena & ta en del av att var tillgänglig för barn & ungdomar eller i det offentliga rummet, detta upplevde jag ännu tydligare när jag själv fick barn. Att spegla det samhälle vi lever i & historien av detta, men även trigga till debatt , inte alltid nödvändigtvis i ett ställnings tagande men i en reflektion eller spegelbild.

För mig är konsten ett med mitt liv, jag andas det, ibland snabbt, ibland långsamt, ibland flåsande, ibland utan ljud, kanske håller jag till och med andan ibland. Jag känner mig otroligt privilegerad att få ha denna livsstilen, som en dansande pensel med olika former, nyanser & strukturer. Ett möte utan ord.

Plats:

Stord, Norge

Besök i ateljé :

Spinae Company, Torget 10, 5411 Stord, Norway

Kontakt:

Kontakta

Se fler målningar:

www.spinaecompany.com
Instagram
(snart lanseras en egen hemsida & en egen ”Made By” –magdalenaFORMdelis insta sida, under construktion)

Utbildning:

Utbildad på Balettakademin som professionell dansare.

l

Teknik:

Är i grund Street art konstnär med bas i spray & krinks. Men arbetar og med akryl & olja & recyckel art & instalationer i olika former.

l

Inspirationskällor:

Rörelse & frihet är en stor del av min inspirations inte bara människans innre eller fysiska rørelse eller icke rørelse men också de valda matrealernas möjligheter & begränsningar. Jag älskar processerna med alla dess utmaningar & lösningar. Friheten i skapande & kreativitet vart det tar oss & att det mest abstrakta konsten blir konkret & den mänskliga tolkningen resulterar i en ny rörelse i tanke, struktur, färg eller form.

l

Aktuellt:

I juni lanseras ett stort nytt beställnings verk.

    Contact the artist

    Would you like to know more about a specific art work?

    Are you asking as a company, organisation or privately?
    Do you follow Artportable on social media?