fbpx

Lill Antonsen

Konstnär


Om mig

Jag har lättare för att prata om målerierna än om mig själv. Men helt kort:
Uppväxt i Sverige, i Norge och ett år i Italien.
Jag har yrkesarbetat som kontorist, pilot och olika chefsjobb inom flygbranschen.

Hela livet har jag ritat och målat. Jag gick en del kvällskurser på ABF, och fick sedan chans att hyra en hörna hos målargruppen Ingens Hundar på Åsögatan i Stockholm. Det var roliga och utvecklande år, och killarna var ett fantastiskt stöd när jag körde fast med t ex perspektiv eller ljus. Det här var på 1980-talet.
Jag fick ett jobberbjudande som skolchef på en flygklubb i Göteborg. Sedan följde andra anställningar i flygbranschen. Det var krävande jobb, och det tog några år innan jag började måla igen.
Så småningom fick jag kontakt med en konstnärinna som höll akvarellkurser vid havet, i Kullavik utanför Göteborg. Dessa veckor vid havet fick mig att vilja måla igen.
Ett besök på Nordiska Akvarellmuseet, där Lars Lerins fantastiska akvareller visades, var som ett uppvaknande.
Jag flyttade till Kristinehamn för att komma närmare mina numera vuxna barn. Här hittade jag en grupp av akvarellmålande damer, och vi skaffade en gemensam ateljé. Efterhand började jag måla akryl. Mina målerier blev för stora för den lilla lokalen, så jag hittade en egen ateljé. För första gången i mitt liv sökte jag till höstsalongen i Värmland. ”Spegeln på Sahlströmsgården” blev antagen och hamnade på första sidan i lokala tidningen. I Kristinehamn mötte jag också min man, som ger mig inspiration och hjälper mig med mycket av allt arbete runt själva målandet.
Under ett års tid var jag mycket i Sarajevo, som har ett speciellt ljus. Jag har gjort tre målningar med idéer från Sarajevo.
Jag har aldrig problem med att hitta inspiration. Jag får en idé, funderar på om den funkar, om jag kan klara av det. Fördelen med akryl är att den torkar fort och kan göra om och få till det. ”Spegeln” var en planerad bild, med akvarellskisser. Utmaningen var att få guld att se ut som guld. Blir det inte bra, hamnar den kanske upp och ned på staffliet och blir något annat. Men de flesta målningarna blir till som en process, motivet får bara växa fram.
Vasen” är en sådan tavla. Det är tredje motivet, helt annorlunda än de två första. Men färgen finns där, och jag söker efter linjer, möjligheter och utmaningen att få mig själv att godkänna målningen. Jag tror många konstnärer känner igen sig i det.
Den 22 juli 1016 börjad jag experimentera med att lägga ockra som grundfärg, som man gjorde förr. Sedan på med blått. Det blev misslyckat. Försökte gnugga bort blå-färgen, och ett antal figurer trädde fram. Utöya, sa min kusin. Femårsdagen. Min man sa att de döda måste få ha sina hjärtan. Så blev det. Den enda tavla som har tagit en dag att måla.
Nu har 15 år gått sedan jag slutat flyga, nu först vill jag måla flygplan. I år har jag målat Cockpit, Inflygningsljus och en med arbetsnamnet Kurlanda 9-11. Den är baserad på ett foto av utsikten från sovrummet – och ett fynd i mina föräldrars fotoalbum från Bromma Flygplats. Jag tror flygplanet på bilden var en DC4.
Nu förbereder jag en utställning på Galleri Vågen i Kristinehamn 16-29 augusti.

Plats:

Kristinehamn

Besök i ateljé:

Ja. Boka en tid med mig så jag är på plats

Kontakt:

Kontakta

Se fler målningar:

Facebook; Lill Antonsen

Utbildning:

Yrkesutbildning:

 • Pilotutbildning
 • Flyginstruktörsutbildning
 • En del högskolepoäng i statistik, Human Factor och Risk Management

Konstutbildning:

 • Diverse ABF-kurser i Solna
 • Teckning, kroki, akvarell och oljemålning 1970- 1980
 • Veckokurser i akvarellmålning somrar 2000 – 2010
 • Lärde mig mest när jag delade ateljé med nio andra på ”Ingens Hundar” på Åsögatan i Stockholm kring 1980 –
 • 1984. Alla målade med oljefärg. Mest minns jag Tommy Hildings vänliga förslag.
 • Två kurser i akrylmålning för Alan Madsen på Sahlströmsgården i Värmland omkring 2012 – 2013

Med andra ord: ingen erkänd konstskola.

Tidigare utställningar:

 • Galleri Vågen, Kristinehamn februari 2017
 • Galleri S9, Oslo december 2017. Där var jag en av fyra utställare.
 • Jag har också deltagit med fyra-fem tavlor på samlingsutställning vid Kristinehamns konstmuseum, i deras annex Kvadraten.
l

Teknik:

Akryl

Inspirationskällor:

Skogen, djur, färg- eller formupplevelser. Men mest ändå: glädjen i att använda färg.
Det finns ofta träd och vita fåglar i mina tavlor.
l

Aktuellt:

Utställning Galleri Vågen 16 – 29 augusti i Kristinehamn.

  Contact the artist

  Would you like to know more about a specific art work?

  Are you asking as a company, organisation or privately?
  Do you follow Artportable on social media?