fbpx

Johannes Hedtjärn

Fotograf


Om mig

För en skogsmulle från det mörkaste Småland, som styrde kosan norr ut för studier, föll det sig naturligt att bli kär i det norrländska och det karga, de öde vidderna och de vemodiga i att passera byar och samhällen sedan länge fallna i glömska. Mitt inre får ro och stillhet av att lyssna till naturen och höra dess andetag, viskningar och hemligheter. Studier gav jobb och jobb gav andra jobb. Kosan styrdes till Stockholm där jag fann mina drömmars kärlek.

Fotandet för mig är en bubbla utanför tid och rum. En plats där samhällets stress inte kan nå mig. När jag blickar in i kamerans sökare, höljs världen i tystnad och bruset försvinner. Kvar finns bara jaget och nuet. Livet. Det glömda. Sammanflätade för varje tick och tack som passerar bi där utanför.

När jag inte iklär mig rollen som projektledare för sanering av förorenad mark, engagerar jag mig i att försöka få den stressiga civilisationen att stanna upp och upptäcka det gröna och det glömda som vi människor så gärna vill fjättra och mjölka tills det sinar, utan konsekvenstänk. Vi är vår egen största fiende och drar oss själva sakta ner i fördärvet och hatet. I mitt skapande vill jag bidra till en ljusare värld, fri från hat och förstörelse. Genom att visa det vackra och föra det glömdas talan vill jag få ögon att öppnas av förundran; om så bara för en endaste individ. Vi lever i mörka tider men samtidigt i en värld med oändliga möjligheter där endast vår fantasi sätter våra gränser; en tanke som ger mig både energi och hopp.

Plats:

Stockholm/Göteborg

Kontakta:

Kontakt

Länkar:

Instagram: @johannes_i_norr
Internet: foto.hedtjarn.com

Utbildning:

Livets skola. Självlärd fotograf och experimentatör. Fotolinjen distans på Sörängens folkhögskola. I riktiga världen magisterexamen i naturgeografi vid Umeå universitet.

l

Teknik:

Konventionell fotografering med näsan begravd i mossan för makro, så väl som vidvinkel för att fånga helheten och storheten eller tele för att fånga ditt vackra leende i ett porträtt. Nyttjar även drönare.

l

Inspirationskällor:

Tystnaden. Kargheten i bergen. Skogens viskningar. Vindens smekningar. Ljuset. Naturen. Levnadsöden. Det dolda i vardagen. Ögonblicket där du ensam upplever nuet.

l

Aktuellt:

Naturae obstinata – den obevekliga naturen. En studie i naturens återtagande av civilisationen och dess seger över asfalten. Utställning i Nässjö innan jul, nu paus för att fortsätta fånga platser där grönskan åter frodas.

    Contact the artist

    Would you like to know more about a specific art work?

    Are you asking as a company, organisation or privately?
    Do you follow Artportable on social media?