fbpx

Joakim Beutler

Konstnär


Om mig

Ursprungligen från Jordbro men har även uppväxtår i Tyresö och Haninge. Tonåren präglades av punk, rock, läderjacka och tuppkam… Jag började tidigt som barnskådespelare på film och teater, bland annat var jag med i en uppsättning av ”Kristina från Duvemåla”. Jag gjorde tidigt även en hel del ”voice over arbete”, bland annat i SVT:s serie ”De tre vännerna och Jerry”.

Intresset för konst kom även från annat håll, mycket tack vare min konstnärliga morfar som introducerade mig för både skissblock och teckningar. Inspirationen som han gav mig blandade jag med serietidningsteckning och målningar av landskap och byggnader.

Efter gymnasiet fastnade jag för kvittokonst under två års tid och jag pluggade även vidare för att bli arkitekt… Något som dock skulle visa sig inte vara min grej. Att designa byggnader var svårt – kroki och måleri hade jag däremot lätt för.

Så småningom kom jag in på tatueringskonst, och 2012 red jag vidare på det intresset i och med att jag fick en lärlingsplats på en tatuerarstudio. Drygt ett år senare startade jag min egen tatuerarverksamhet parallellt med att jag var kursledare på Huddinge kommuns konstkurser. Jag märkte då att jag själv lärde mig mycket genom att undervisa andra i ämnet.

Akryl är den teknik jag fastnat mest för, men jag har även en förkärlek för digital konst. Det som tilltalar mig mest med akrylen är att den är snabbtorkande och lyfter fram mina motiv på bästa sätt. Det blir en hel del portätt av forna och nya hjältar med inspiration från olika TV-serier, exempelvis Vikings. Någon har gett mina målningar samlingsnamnet ”gillar-film-konst” och det ligger nog något i det… Oavsett om folk tycker mina målningar är häftiga – eller om målningarna gör dem illa till mods – får jag ofta höra att min konst lämnar utrymme för tolkning hos betraktaren. Jag tycker det är fantastiskt när friheten i min konst gör att betraktaren många gånger tänker två steg längre än jag själv gjort när jag skapat verket…

Om tatuerandes är mitt yrke och min kärlek, så är måleriet min passion som jag försöker utöva på alla lediga stunder. Så här kan en typisk dag se ut för mig:

Jag dyker upp i studion kl 10 på morgonen då jag oftast är där själv. Hög stämningsfull musik, häst-jazz (mycket banjo) är det som gäller just nu, är något som är viktigt för mig. Dagen börjar med rengöring av verktyg, stol och maskiner innan första kunden brukar komma in vid elvatiden. Då börjar också dagens första behandling där jag inledningsvis tar mått, bestämmer motiv, tweekar, kollar storleken och gör en stencil på tatueringen…

Vid halv två-tiden brukar kunden ha ”torkat” och då är det dags att börja gadda. Jag brukar slå på en film eller serie på Netflix för att kunden ska känna sig mer avslappnad och jag får mer fokustid. I genomsnitt lägger jag ner 5 timmars arbete per tatuering och när det arbetet är klart avsätter jag tid åt nästa ”jobb”… Det gäller ju att få lite tid och hinna måla på canvas också. Oftast målar jag i studion, men senaste halvåret har det även blivit en hel del av den varan hemma i bostaden.

Plats:

Huddinge

Besök i ateljé:

Ja, kontakta för tidsbokning.

Kontakt:

Kontakta

Utbildning:

gymnasial -media, yrkeshögskola -Arkitekturskolan Sthlm

l

Teknik:

Akryl, kol, bläck, tatuering

l

Inspirationskällor:

Karin Broos, Craola, Odeith, Rembrandt, Dmitriy Samohin, Luka Lajoie, Paul Bonner, Todd McFarland, Mike Debalfo, listan är lång!

Contact the artist

Would you like to know more about a specific art work?

Are you asking as a company, organisation or privately?
Do you follow Artportable on social media?
Newcomers