fbpx

Catharina Bauer

Artist


About me

I am a professional artist based in the Stockholm area with a studio at Överby Gård. In my expressive, abstract paintings, mainly in acrylic, I enjoy working with openings in the picture plane, exploring depth and surface and playing with graphic elements in a rich colour palette. I get inspiration from all around me, environments both interior and exterior, constructed and natural.

I’ve participated in various separate, group and juried exhibitions and am publicly represented at CEREB clinic, Sophiahemmet, the Red Cross Hospital, and Ersta Hospice.

Painting is clearly my way of expressing myself, and the best hours of the day are spent in the studio working on new canvases, normally several at the same time.


Jag är yrkesverksam som konstnär med ateljé på Överby Gård utanför Stockholm där jag är en av medlemmarna i konstnärsföreningen Överbygruppen. Arbetar i olika tekniker, gärna i akryl, blandtekniker och olja. På duk eller pannå. Ibland går jag över till att skulptera med lera, och den här växelverkan mellan olika material stimulerar och berikar slutresultaten i allt skapande.

Motiven är till stor del abstrakta, och jag arbetar ofta med öppningar i bildrummet i en lek med djup, ytor och grafiska element i en rik kolorit. Jag brukar säga att jag utforskar mina inre landskap, och ”bygger bild” på ett nästan arkitektoniskt vis. Inspiration hämtar jag lite varstans ifrån och intresset är stort för miljöer, både interiörer och exteriörer, konstruerade och naturliga. Mina första år bodde jag i södra Lappland och har samiskt påbrå, och med tiden har jag förstått att det färgat mig mer än jag tidigare trott. Det finns en rastlöshet, en färgskala och en längtan.

Under åren har det blivit många separatutställningar och jag har deltagit i diverse grupp- och jurybedömda utställningar samt är offentligt representerad på Sophiahemmet, Röda Korsets sjukhus, Ersta Hospice och CEREB.

Location:

Sollentuna Stockholm, Sweden

Studio visits:

Yes. Book a time with me for visits.

Contact info:

Contact

Education:

 • 2004-05   Konstvetenskap, Stockholm University
 • 1998 Gerlesborgsskolan, summer school
 • 1994 Capellagården, summer school
 • 1993-97   Birkagården, various courses
 • 1985-91   Economics, Stockholm University
 • 1984 Künstlerisches Volkshochschule, Wien

Previous exhibitions:

 • Hägernäs Strands Galleri,  Täby 2019

 • Galleri Fiskhuset, Nyköping 2018

 • Hagero Gård,  Konstrundan Österlen 2017

 • Väsby Konsthall, Upplands Väsby 2016

l

Technique:

Acrylic painting, mixed media

Inspirations:

Social media, art history, environments & architecture
l

Current projects:

 • Ekströms konst, Västerås spring show 18/4-2/5 Ekströms konst, Västerås one-man show 19/9-3/10
 • Karby Gård, Täby (together with John Button, Ebba von Waschenfelt) 17/10-1/11

  Contact the artist

  Would you like to know more about a specific art work?

  Are you asking as a company, organisation or privately?
  Do you follow Artportable on social media?