Anne Vaivot

Konstnär


Om mig

Det började med en 4 timmars kurs i luffarslöjd år 2013. Luffarslöjd eller trådtjack är ett gammalt hantverk som luffarna började utöva i Sverige i mitten på 1800-talet efter att kungen hade förbjudit tiggeriet. Eftersom det blev förbjudet så skaffade de sig ståltråd och tänger och började göra saker som folket i stugorna hade användning för, så som grytunderlägg, vispar, ljushållare, brödfat mm som de kunde byta till sig mat och husrum med när de luffade runt i landet. På samma sätt som de lindar tråden binder jag i hop mina alster. Ett gammalt hantverk i nya former. Efter att jag lärt mig principen för hur man lindar tråden på kursen så har jag tagit tekniken vidare och utvecklat mig och den på egen hand.
Man kan i princip göra vad som helst med tekniken och ståltråden, det är bara fantasin som sätter gränsen.
Jag gör gärna på beställning, nya utmaningar är det som triggar mig, jag känner själv att jag blir bara duktigare och duktigare för varje sak jag gör, så jag är inte färdigutvecklad inom detta område än. Att kunna uttrycka sig och formge saker tredimensionellt i detta material är helt perfekt för mig, det är ett material och en teknik som inte kräver någon verkstad eller lokal, utan man kan vara vart som helst och skapa med ståltråden, hemma i soffan eller ute i naturen, eller var man vill.
Jag har gjort en bok som inspirerar och lär ut tekniken med steg för steg beskrivning hur man gör, den vänder sig till nybörjare och till de som vill göra ”Annorlunda luffarslöjd & Trådkonst”.

Plats:

Prästgårdsallén 34 c
194 41 Upplands Väsby

Kontakt:

Kontakta

Utbildning:

Autodidakt.

l

Teknik:

Ståltråd, skulptur.

l

Inspirationskällor:

Naturen, djuren, växterna och insekterna

l

Aktuellt:

Konstrundan i Upplands Väsby 4-5 maj. Stallgatan 9

Kontakta Anne Vaivot

9 + 4 =

Newcomers