fbpx

AnnCatrin Pettersson

Konstnär


Om mig

Kvinna född 1965 i Stenkvista församling utanför Eskilstuna. Jag har målat och ritat så långt tillbaka jag kan minnas. Finns det en penna i närheten så börjar handen leka med former och figurer på närmsta papperslapp som finns att finna. Vid 14 års ålder fick jag mitt första staffli och uppsättning oljefärger. Tillvalsämnet i högstadiet var konst och lärarna Hans och Barbro Lindh inspirerade mig att våga prova nya uttryck och att även leka med tekniker.

Trots motstånd i livet och omgivning, så har jag alltid fortsatt att måla, rita och skriva. Det är en stor del av mig, mitt välbefinnande och äventyr. En period i början av 1999-2002 var Illusionistkonstnären Kjell Harela mentor för min tekniska utveckling. En viktig och lärorik period i min konstnärliga utveckling.

Sista åren har jag lyckats manifestera och infria en av mina stora drömmar att ha en ateljé med utrymme att göra olika skapande och inspirerande projekt samtidigt och där projekten kan vara framme till de är klara. Det är fantastiskt.
När det gäller min konst och skapande så älskar jag att låta inspirationen föra iväg mig på okända äventyrsresor. Att jag själv då inte vet vad som vill komma ut ur bilden. Det är spännande och roligt att låta bilden växa fram och uttrycka sig inför mig. Något jag gör speciellt inom encaustic-art då jag målar med värme och bivax. Fast, det återkommer på olika sätt inom alla medier jag använder mig av när jag tänker efter.

I oljemålningens inspirerade målning är det vanligt att jag börjar med en färg på trasa för att så småningom övergå till pensel. Bilden berättar för mig vad som ska lyftas fram. Det känns som jag har sällskap och kommunikation när det sker. Fantastisk upplevelse att falla in i impetus och föras iväg på expeditioner i skapandets värld. Även när jag gör målningar som är föreställande som natur och porträtt så tycker jag om att låta mig föras bort en bit från det jag satt upp som projekt. Det blir en komplettering som jag ser det, när fantasin hoppar in och berikar målningen.

För mig är det viktigt och spännande att träna på tekniker. Det hjälper mig att arbeta mer fritt utan att ha teknik som huvudfokus när jag utför inspirerat måleri. När teknik är intränad som kunskap så använder impetus kunskapen när skapandet har sitt eget flow. Jag kommer alltid söka mer kunskap inom konsten i bild, form och skrift men, och låta det dansa fritt i skapandets stund.

Plats:

Vikbolandet

Kontakt:

Kontakta

Se fler målningar:

Facebook

Utbildning:

 • Ständigt pågående självstudier och konstbesök på utställningar.
 • Bild, färg och form Eskilstuna Estietiska 1992-93.
 • Studiecirklar på Öland 2020-2021.
 • Kurser nätbaserade för Andrew Tischler, Cesar Santos.
l

Teknik:

Olja, encaustic-art, torra pasteller, akryl, akvarell, teckning och blandteknik. Mycket av inspirerat måleri, men naturen och porträtt är återkommande. Abstrakt måleri och surrealism är också återkommande.

Inspirationskällor:

Naturen och allt levande. Rörelsen och möten. Jag inspireras även av andra konstnärer. Speciellt de som målar annorlunda än jag själv. Jag tycker mycket om uttryck där känslan tar över bilden.
l

Tidigare utställningar:

 • 1993 Eskilstuna folkhögskola, samlingsutställning
 • 1997 Borlänge, samlingsutställning
 • 1999 Avesta bibliotek
 • 2000 Avesta bibliotek
 • 2000 Borgholm samlingsutställning
 • 2006 Sättra-andelsmejeri Frifararen
 • 2009 Mantorp bibliotek
 • 2010-2018 Ljusgården Centrala Linköping en månad årligen

  Contact the artist

  Would you like to know more about a specific art work?

  Are you asking as a company, organisation or privately?
  Do you follow Artportable on social media?