Logo Artportable

Viveca Berg tar med sig världens färger in i konsten

2022-01-20

Viveca Berg har varit kreativ på olika sätt i hela sitt liv men det var inte förrän under en kurs på Folkuniversitetet 1996 som hon på riktigt upptäckte måleriet. Nu beskriver hon vardagen som en färgsprakande palett. 

Viveca har alltid älskat färg och att experimentera med olika uttryck. När hon som vuxen kom i gång ordentligt med måleriet dök hon ned i det med stor entusiasm. Tidigare hade hon testat både lera, gips och etsning, utbildat sig på Tillskärarakademien och haft en syateljé hemma. Men oljan blev hennes redskap för att uttrycka sig.

– Jag är inte rädd för att måla på och vara snabb. Blir jag inte nöjd så målar jag över. 

Viveca beskriver själv sin konst som brutal. Målningarna är expressiva och fantasifulla; suggestiva verk avlöses av abstrakta naturmotiv. Hon vill inte gärna prata om sina tankar kring verken utan målar intuitivt och låter tolkningen ligga hos betraktaren. 

Viveca Berg Mixed Media Akryl
          Deep - Viveca Berg

Med en pappa i flygbranschen fick Viveca en uppväxt kantad av resor över hela världen. De flyttade ofta men skolgången blev i Sverige. Länge hade hon en dröm om att åka med Rosa bussarna från Stockholm till Indien och när drömmen till slut gick i uppfyllelse lämnade den ett tomrum efter sig.   

– Det var en fantastisk resa. Jag hade sett fram emot den så länge så att när jag kom hem igen kände jag mig alldeles tom. Vad skulle jag göra nu? 

Det var då hon fann målningen. Inspirerad av kursen hon gått började hon jobba deltid i flygbranschen för att kunna måla mer. Samtidigt gick hon med i konstnärsgruppen Pikasså. 

– Jag får som mest inspiration när jag kan dela den med andra. Att bara stå hemma och måla hela tiden är ingenting som passar mig. 

För att kunna måla på heltid tog hon tjänstledigt från sitt arbete i sju månader. Hon skaffade sig en mentor som hon kunde lära ifrån och lämnade oljan för att helt byta teknik. 

– Jag la penslarna åt sidan för ett tag. Det blev arbete med händerna, trasa och svamp – jag testade allt möjligt. Det bara exploderade ut och det var vansinnigt roligt. Den här perioden blev en bekräftelse på att det var det här jag ville hålla på med på riktigt. 

Viveca Berg Havsbandet Mixed Media Akryl
  Havsbandet - Viveca Berg

Viveca hittar inspiration i allt hon har omkring sig; människorna hon umgås med, vardagen som lunkar på, livet i sig. Alla intryck från de otaliga resor hon gjort avspeglar sig ofta i konsten. Efter en tid i Kina målade hon mycket i rött och guld och när hon kom hem från Indien blev det gälla färger. Det abstrakta håller hon fast vid.

– Det som är roligt med att måla abstrakt är att folk ser olika saker när de tittar på ett verk. När man frångår det föreställande och låter det intuitiva tala blir det friare. Genom att namnge verken bestämmer man lite åt åskådaren och det där är något jag funderar en del på.

I flera av verken använder hon sig av textstycken i bilderna. Bland annat hade hon en utställning med en serie målningar täckta med sönderrivna kinesiska dagstidningar. Ovanpå de kinesiska tecknen målade hon transparenta rosor.

– Att jobba med text i verken känns udda och vackert. Det händer någonting i bilden när texten kommer till, det kan binda ihop en abstrakt målning och tillför ett lager av någonting nytt. 

För två år sedan gick Viveca i förtidspension. Redan en vecka senare var hon på resa på Transsibiriska järnvägen med skissblock och penna i högsta hugg. Nu ägnar hon all sin tid åt målandet. 

– Det här är en häftig del av livet. Sedan jag gick i pension äger jag min egen tid och kan måla hur mycket jag vill. Jag har aldrig tråkigt och med många vänner som målar har jag ett stort nätverk av likasinnade. Det är ju onlinekursernas ljuva dagar nu och det finns en uppsjö att välja mellan. Där får jag många nya idéer och kan blanda massor av olika tekniker. Måleriet har blivit en livsstil. 

Under pandemin har hon gått med i Kristin Oksaviks Malestudio – en studio online. Där är hon med i ett community som tar del av livesändningar varannan vecka där medlemmarna kan få inspiration samt bolla problem och idéer med varandra. Konstnärsgruppen Pikasså är fortfarande aktiv med egen ateljé vid Mosebacke torg. Gruppen består av tretton medlemmar som regelbundet träffas i ateljén. Tillsammans har de utställningar och åker på konstnärsresor där de utvecklar sitt skapande. 

Viveca Berg The Pond
          The Pond - Viveca Berg

Det senaste året har Viveca jobbat mycket med en ny teknik.

– Att jobba med det här materialet ger massor av nya möjligheter. Genom att rista i det på canvasen stelnar det till fantastiska strukturer och man kan ha väldig bredd på tekniken. Sedan jobbar jag med vax och olika medel för att få det transparent. Det här var något som kändes nytt och fräscht för mig och jag har fått många positiva reaktioner.

Nu har hon byggt upp en liten ateljé hemma i vardagsrummet där hon kan måla varje dag och har redan en ny drömresa inbokad. Tillsammans med en vän ska hon bege sig till Antarktis. 

– Det här är en resa som jag länge har velat göra. Kanske blir allt jag målar när jag kommer hem från Antarktis bara vitt och preussiskt blått, skrattar hon. 

Viveca kommer fortsätta att experimentera med färg och form. 

– Det kan bli vansinniga grejer ibland – men vad är det värsta som kan hända?

 

Viveca Berg
                                  Konstnären Viveca Berg

 

 

Se fler av Viveca Bergs verk här!

 

 

 

Hitta din originalkonst på Artportable

Matilda Wirström

Skribent

Hitta din originalkonst på

link to artportable