Logo Artportable

Utveckla din kreativitet på digital målarkurs med Sofia Rhedin

2022-04-21

Sofia Rhedin håller målarkurser online i små grupper där målet är att alla ska få vara kreativa och hitta sitt eget uttryckssätt. Hon har en bildlärarexamen från Konstfack och har skrivit en lärobok i bild för gymnasiet. 

För femte gången är Sofia Rhedins målarkurs igång. Till hösten startar den igen med plats för fler deltagare och redan nu går det att skriva upp sig på intresselistan och få gratis uppgifter och inspiration. 

Sofia Rhedin försöker håller deltagarantalet lågt så att gruppen blir liten och intim. En gång i veckan ses de över Zoom. 

– Navet för kursen är de här mötena en gång i veckan som sker digitalt. Då får alla chansen att presentera sina egna verk och diskutera varandras. Vi pratar gemensamt i gruppen och jag kommer med feedback och tankar. 

 

Sofia Rhedin
Läs mer och anmäl dig här!

 

Under åtta veckors tid öppnas varje vecka en ny modul i kursportalen. Till den hör 6-8 undervisningsvideor som går igenom nya aspekter och tekniker. Modulerna avslutas med en tillhörande uppgift. 

– Tanken är att du tittar i lugn och ro hemma, sedan sätter du igång och målar och när du är klar lägger du upp det i vår gemensamma slutna facebookgrupp. 

Stämningen i gruppen är familjär och inspirerande. Under veckan som går fyller gruppen på med sina målningar, upp till tre stycken per person. Sedan är det fritt fram för medlemmarna att kommentera och Sofia kommer med personlig feedback på varje verk. 

– Det är mycket mer undervisning till varje modul än vad man egentligen behöver för uppgiften men det är till för att inspirera. Någon kanske går igång på en viss video medan någon annan får inspiration av en helt annan. 

 

Sofia Rhedin
Läs mer och anmäl dig här!

Innehållet i kursen har sin utgångspunkt i modernismen och handlar mycket om kompositionen på duken. 

– Vi börjar väldigt enkelt med collage och abstrakta bilder för att sedan stiga i nivå längre fram. Det svåra kan vara att få igång nybörjarna men efter ett par gånger är även de igång. Det är underbart att se. 

Tekniken som används varierar. 

– Akryl är ett spår, ett annat kan vara att vi arbetar med papper som vi river. I collage kan det vara tacksamt att arbeta med text och några väljer att jobba med pennor eller tusch. Det är en väldigt fri konstform och blir en otrolig bredd på bilderna. Jag blir så glad när jag ser att de alla lyckas utveckla en egen stil.  

Sofia Rhedin
Läs mer och anmäl dig här!

Den nionde modulen är en bonusmodul och innehåller, förutom bildredigeringstips, kunskap om hur man tar sig ut på marknaden. 

– När kursen avslutas så skickar jag med den modulen som en hälsning att ta med sig vidare. 

Kursen passar såväl nybörjare som lärare i bildämnet och personer med mer målerivana.

Sätt upp dig på intresselistan och få tillgång till material och övningar helt utan kostnad!

 

Om Sofia Rhedin:

Vem är jag och varför ska du lära dig collagemåleri just av mig?

Jag heter Sofia och brinner för måleri och konstnärligt skapande. Mellan 20 och 30 årsåldern bodde jag i konstnärskollektiv i olika städer i Europa. Jag har en bildlärarexamen från Konstfack i Stockholm, har arbetat som bildlärare och har skrivit en lärobok i bild för Gymnasieskolan.

Jag målade klassiskt förut men nu prioriterar jag kreativitet, friare sätt att måla och personlig utveckling framför perfektionism. Det ska vara glädjefullt att måla!

För fem år sedan gjorde jag en helomvändning i mitt måleri (inspirerad av mixed media) och började utforska collagetekniken genom att först studera Picasso, Matisse, dadaismen och surrealistiskt collage, De var verksamma i början av 1900-talet och de blev mina läromästare i början. Jag försökte göra collagemåleriet modernt och tog in element från mixed media. Detta blev till den stil jag har i dag.

Läs mer och anmäl dig här!

Matilda Wirström

Skribent

Hitta din originalkonst på

link to artportable