Logo Artportable
background image

Torill Roselin undersöker ytterligheter i organiska verk

2024-01-08

Torill Roselins expressiva måleri präglas av en känsla för färg och form. Genom att delvis jobba med fluid art strävar hon efter att ge liv åt duken och verken är både poetiska och uttrycksfulla.

Att måla naturnära och organiskt är något som präglar Torill Roselins konstnärskap. De färgstarka abstrakta målningarna avlöses av mer figurativa verk med en ren och klar färgpalett. 

– För mig börjar processen inombords. Jag kan bli satt i en viss sinnesstämning av ord. Det kan till exempel vara en dikt eller sångtext som gör att jag får en viss känsla i mig som jag sedan vill få ut. Jag måste prova att måla det och göra om det till något konkret, något du kan se med ögonen. När jag jobbar med fluid art får jag ut massor av känslor och upplever att verken blir mer levande.

Arctic Rose with birds - Torill Roselin

Torill Roselin växte upp med konsten. Med en mamma som själv var en duktig konstnär var måleriet en självklar del av tillvaron. 

– Vi hade sällskap genom konsten och hon var en stor inspirationskälla för mig. Hon var ung i sinnet och stöttade mig hela livet och jag fick mycket uppmuntran. 

Trots att skapandet låg nära hjärtat sökte Torill inte till någon konstskola. Hon utbildade sig inom kommunikation och språk och flyttade senare till London där hon jobbade i flera år. 

– Hela tiden målade jag på fritiden och gick på museer och utställningar, i London finns mycket av det bästa i världen. Men jag saknade ett konstnärligt sammanhang. 

Hon flyttade tillbaka till Norge där hon började ta kvällskurser i hantverk och konst. Målning, keramik och grafik blev nu del av hennes vardag. När hon fick möjlighet att studera konst på en skola i Tyskland tog hon tillfället i ak. 

– Tiden där var något som verkligen influerade mitt måleri. Vi jobbade mycket figurativt och jag gjorde en del arbeten med konst och data. Det var inte tekniken jag lärde mig mest, det som gjorde störst skillnad var att jag fick möjligheten att jobba med konst tjugofyra timmar om dygnet. Jag målade hela tiden och var väldigt aktiv. Där fick jag också kontakt med likasinnade och det blev ett produktivt halvår. 

Morning Bath - Torill Roselin

Torill jobbar i akryl och blandteknik och färgpaletten är ren och klar. Genom att delvis jobba med fluid art blir verken expressiva och drömska samtidigt som de präglas av en stark kärlek till naturen. 

– Naturen är väldigt viktigt för mig, både miljön och klimatet men också hur vackert det är. Det som lockar är alla former och färger, suset i träden, alla olika sinnen som lukt och syn; det är ett äventyr att se på allt som finns där och finna ro i grönskan.

Två förebilder hon inspireras mycket av är Marc Chagall och Inger Sitter. Det fria färgbruket och abstraktionen i Sitters miljöer kan upplevas i Torills egna målningar.  

– Inger Sitter är en stor person för mig. Hon målade mycket landskap som blev mer och mer abstrakta och var väldigt fri i hur hon såg på färger. I sina målningar använder hon massa färger, gärna starka färger, och så jobbar jag med. Jag är helt fri i färgsättningen och om det passar mig så målar jag till exempel blåa ansikten. Just det passar mig nästan alltid. 

Madonna - Torill Roselin
Madonna - Torill Roselin

Varje verk bär en titel och för Torill är det ett uttryck för vad hon själv lägger i bilden. 

– Alla människor har olika perception. Jag kan bara göra det jag gör och sedan får betraktaren skapa sig en egen mening utifrån vad det är den ser. Det kan vara samma sak eller något helt annat. Vissa saker som jag själv inte ser uppstår när de kopplar verket till sin egen begreppsvärld och sina egna intryck. Konsten uppstår i dialogen mellan verket och betraktaren. 

Ett återkommande motiv i Torills målningar är kvinnor i olika färger och former och hon vill förmedla både styrka och kärlek.

– För mig är kvinnor väldigt starka men vi kan också vara svaga. Jag tror att vi behöver se oss som starka och inse att det kan vara starkt att vara svag. I mina verk vill jag jobba med ytterligheter och jag strävar både efter eftertänksamhet och livskraft. Det jag vill åt är motsättningen mellan det rogivande introverta och det livliga extroverta. 

Sirene - Torill Roselin

Vilken är din största drivkraft?

– Jag vill sätta folk i en stämning eller en tanke, gärna något som ger människor glädje och tillför något positivt till deras liv.

Sedan ett år tillbaka jobbar Torill heltid med måleriet och äntligen har hon byggt en egen ateljé på Nøtterøy.

– Jag kände att jag var tvungen att sätta ner foten och lägga en grund för mig själv. När det väl var gjort vad det bara att sätta i gång och köra på med målningen. Det är det smartaste jag har gjort i mitt liv och det har gett mig så mycket glädje. Nu finns det ingenting som kan stoppa mig. 

Se fler av Torills verk här!

Konstnären Torill Roselin

Torill hade sin första soloutställning 10-23 september 2021 på Galleri Albin Art i Oslo. 

Vecka 37 ställer hon ut i Artportables Showroom på Åsögatan 176 i Stockholm. Varmt Välkomna!

 

 

Matilda Wirström

Skribent

Hitta din originalkonst på

link to artportable