Logo Artportable

Sveriges nordligaste invånare Sixten Jensen fångar naturens magi

2022-03-21

Sixten Jensen är Sveriges nordligaste invånare. I sin portfolio på Artportable lägger han upp bilder på skimrande norrsken, glänsande pärlemomoln och de långa dagarna utan sol. 

Sixten Jensen bor i byn Keinovuopio som med sina fyra invånare är den nordligaste bofasta byn i hela Sverige. Den enda vägen in till byn korsar finska gränsen innan den leder vidare till en smal hängbro över Könkämäälven. Väl där ligger stugorna omgivna av milslånga vidder av orörd natur och det är här Sixten tar sina bilder. 

– De senaste två åren har jag fotat mycket. För några år sedan köpte jag en systemkamera. Det blir bättre bilder med en riktig kamera men man måste lära sig ordentligt, säger han.

 

   Pärlemomoln är ovanliga och karaktäriseras av sina vackra pärlemofärger. När solen är på väg ner och lyser upp molnen nerifrån horisonten kan de synas i norr.

 

I Keinovuopio är vintrarna långa och mörka. Under mörkertiden lever invånarna sex veckor utan solljus. Men det finns ljuspunkter - stjärnor, norrsken och snö lyser upp de stilla omgivningarna.

– Ibland är det ljusare på natten än när det är mörkertid på dagen, framför allt när det är norrsken och månsken samtidigt. Det är många som inte ser eller förstår hur vackert det är. 

 

   När Sixten fotade ”Månsken” lystes himlen upp av flammande norrsken som gjorde natten ljus.

 

Somrarna i Keinovuopio präglas av ljuset och då går solen aldrig ner. 

 

   Regnbåge över Saanafjället - Sixten Jensen

 

De höga fjällen är återkommande motiv och några mil från byn ligger Saanafjället dit Sixten gärna åker för att fota. Nära den finska byn Kilpisjärvi reser det sig 1029 meter över havet och 556 meter över sjön. I början av pandemin fick invånarna i Keinovuopio inte korsa gränsen mot Finland så under en period var de fast i byn. 

– Vi fick inte åka in i Finland så vi kunde inte komma någonstans. Men jag var på tjuvbesök en dag och då visade sig sjön på det viset; den tyckte om när jag kom dit. 

 

   Sjön vid Saanafjället.

 

Sixten brukar ta snöskotern för att åka ut och fota. Det är inte helt lätt att ta bilder när kylan kan sjunka så lågt som till -50 grader. Att det kan bli lite kallt om fingrarna håller han med om. 

– Det kan vara lite svårt när det är så kallt. Man måste vara riktigt klädd, då fryser man inte så lätt på fingrarna heller. 

Se fler av Sixten Jensens foton här!

 

   Pältsafjället - Sixten Jensen

 

 

 

 

Matilda Wirström

Skribent

Hitta din originalkonst på

link to artportable