Logo Artportable

Saga Ekelin om det fria måleriet

2022-05-09

Saga Ekelin började måla som ung men efter en grundutbildning i konst bestämde hon sig för att låta livet ta en annan väg. Tills en kurs i Vedic Art fick henne att hitta rätt. 

– När jag började med Vedic art upplevde jag det som en befrielse. Jag älskar att använda mycket färg och kraftiga färger och att bara få ösa ut allt som finns inne i mig. Det finns en befriande inställning i Vedic Art som säger att det som blir är rätt just eftersom det var det som blev. Det är en acceptans i den principen som är befriande. 

Själv beskriver hon sin konst som färgstark och fri, gärna med varma färger. 

– Jag tar den färgen jag känner för den dagen. Ofta blir det orange, rött eller gult och så vet jag inte vad det ska landa i. I "Örnen" blev himlen orange och då får det vara så. Sedan såg jag något som liknande en näbb bland färgerna och då växte örnen fram. Sedan kan det komma fram någon figur spontant och ibland är det mer planerat. 

Örnen (33x41cm) - Saga Ekelin
Örnen (33x41cm) - Saga Ekelin

Saga växte upp med måleriet och målade mycket tillsammans med sin pappa. Efter skolan flyttade hon till Norge och gick en ettårig grundutbildning i olika kreativa tekniker. 

– Det var nog det roligaste året jag har haft i hela mitt liv. Det var målning, formlära, färglära och alla möjliga ämnen. Dagarna i ända fick man bara göra roliga saker samtidigt som det var ett avstamp i att få lära sig en massa olika tekniker och få en bakgrund. Det öppnar ögonen på en och hjälper en med hur man ska se på saker runt om i naturen, man får ett annat sätt att tänka. Istället för att se stammen och grenarna på ett träd kan man se hålen och mellanrummen, det kan vara det som skapar formen istället för själva formen i sig. 

Staden vaknar (30x30cm) - Saga Ekelin
Staden vaknar (30x30cm) - Saga Ekelin

Efter utbildningen blev hon avrådd att vidareutbilda sig inom konsten av en bekant som var teckningslärare.

– Man ska inte jobba med det man har som hobby. Har man kvar det som hobby så kan man fortfarande njuta av det, tyckte han. Jag tyckte det var klokt sagt så jag sadlade om och blev civilingenjör som resten av min familj.

Geometri (46x38cm) - Saga Ekelin
Geometri (46x38cm) - Saga Ekelin

Målningen har följt med genom livet och trots barn och familj valde hon att ge sig själv en kväll i veckan då hon bara kunde fokusera på måleriet.

– Jag gick akvarellkurs en gång i veckan, där kunde jag avsätta tid för mig själv. Sedan har jag gått kurser för att utmana mig i det jag tycker är svårt, som porträtt och människor. Nu målar jag så mycket med akryl hemma så jag har anmält mig på akvarellkurser på somrarna för att försöka behålla tekniken. 

Inspirationen kommer inifrån och ur ett behov av att bara få koppla bort. 

– Jag inspireras av känslor och färg. När man går in i måleriet försvinner timmarna och det är en sorts frihetskänsla att bara vara i nuet. Jag kan tänka mig att det är samma sak för musiker som jobbar med musik eller en joggare som är ute och springer och blir ett med naturen. I yrkeslivet är det så mycket planering, struktur och organisation. Måleriet blir en kontrast som behövs för att få balans. Jag blir ett när jag målar.

Galaxen (33x24cm) - Saga Ekelin
Galaxen (33x24cm) - Saga Ekelin

Vilka känslor och stämningar vill du få fram i din konst?

– Det kan vara lite olika men mest vill jag att betraktarna blir glada, jag vill att det ska kännas positivt. Ibland kan man bli så nedtryckt av viss konst och jag vill istället att man ska få energi av att titta på det. Det kan också vara att man ska finna ro och avslappning i målningarna. 

Vad händer framöver?

– Med akvarell är drivkraften att bli bättre och lära mig mer. Trots att det är det jag har hållit på med mest är det en mycket svårare teknik än akryl. Jag kämpar också med att få plats med allt hemma, nu har jag så många målningar. Nu ägnar jag mig åt att måla över de jag inte är nöjd med. Det är ju praktiskt så det inte blir för mycket grejer som ligger och dräller där hemma. 

Se fler av Saga Ekelins verk här!

Konstnären Saga Ekelin
                                                                 Konstnären Saga Ekelin

 

 

 

Matilda Wirström

Skribent

Hitta din originalkonst på

link to artportable