Logo Artportable

Så inreder du kontoret med konst

2022-03-25

Färgsprakande tavlor, porträtt eller abstrakta målningar? Att låta konst bli en del av inredningen lyfter vilket kontor som helst. Men hur går man tillväga för att hitta det perfekta verket? Vi lät inredningskonsulten Jessica komma med sina bästa tips!

 

När Jessica fick i uppdrag att inreda ett kontor insåg hon snabbt att konst skulle vara en del av inredningen. 

– Jag ville få till en levande och inbjudande kontorsmiljö och levande för mig är originalkonst, säger Jessica. 

Bli medlem på Artportable

Loungeutrymmet på kontoret där Jessica inrett med konst från den norska konstnären Hanne Linnes

 

Bra att tänka på när du inreder med konst

Med begränsad tid och budget är det enligt Jessica viktigt med planering. Innan du kastar dig ut i konsthavet kan det vara bra att tänka ett varv till.

 

Gör en moodboard

Abstrakt, figurativt eller något mitt emellan? Genom att sätta dig och tänka igenom vad du vill ha för resultat får du en tydligare bild av vad du söker. Jessica börjar alltid med en moodboard för att se vad som kan passa bäst.

– Jag satte ihop en moodboard utifrån vilken stämning jag ville ha. Då jag valt att gå med material som valnöt sökte jag något med varma färger. Här finns det utrymme att ändra sig innan allting är satt.

Bli medlem på Artportable

Autumn Mood (100x100cm) - Hanne Linnes
 
Olika motiv för olika rum

En vanlig fundering när det kommer till konst är vilket motiv som passar bäst. Här finns inget rätt eller fel, låt tycke och smak bestämma. Något som kan vara bra på kontoret är att motivet inte sticker ut alltför mycket. Genom att sortera på stil och teknik hittade Jessica snabbt det hon sökte. 

– Jag tittade efter abstrakta verk i akryl eller olja för att få till rätt touch och låta tavlorna smälta in i omgivningen. 

 

"Jag tror att det är lätt att glömma att originalkonst inte bara behöver hänga hemma utan kan passa lika bra på kontoret. "

 

En stor tavla eller flera små

Förmodligen har du redan koll på hur stor yta du har till godo. Mät upp ytan och hur stor del av väggen som ska täckas så att du kan sortera verken efter storlek. 

– Storleken var viktig då jag visste vad jag hade för yta att jobba med. Det är en fördel att kunna sortera på storlek och pris så att man hittar rätt direkt.

Bli medlem på Artportable

Lights (100x100cm) - Hanne Linnes
 
Våga satsa på färg

På ett kontor är det viktigt att konsten livar upp utan att vara för uppseendeväckande. 

– Verken jag har köpt är abstrakta och eftersom tonen på kontoret har en viss färgskala så var det viktigt att de skulle sticka ut och smälta in på samma gång. Båda tavlorna har varma toner, orange och eldigt och en innehåller även blått som är lätt att matcha med annan inredning. 

Tänk igenom din budget

Sist men inte minst behöver du tänka igenom din budget. När du vet vad du har att jobba med är det lättare att begränsa sökningen så att du hittar det du vill ha. 

– Konsten blev verkligen pricken över i:et på kontoret och något de var villiga att lägga pengar på. Jag upplever också att det blev billigare både i tid och pengar att kunna hitta konsten online, säger Jessica.

Bli medlem på Artportable

Jessica framför verk av konstnären Hanne Linnes.

Något som var viktigt för henne var att det inte var några mellanhänder i processen.

– Jag fick direktkontakt med konstnären och det var en kontakt som jag verkligen uppskattade. Om vi vill ha en tavla till nu är det lätt att ta kontakt med samma konstnär igen. 

På kontoret gjorde tavlorna succé.  

– Tavlorna får mycket uppmärksamhet då de lyfter hela miljön i kontorets loungeutrymme. Jag tror att det är lätt att glömma att originalkonst inte bara behöver hänga hemma utan kan passa lika bra på kontoret. Tänk bara hur mycket tid du spenderar på arbetsplatsen. 

Bli medlem på Artportable

Redaktion

Hitta din originalkonst på

link to artportable