Logo Artportable

Mångkonstnären Annica Hedborg målar djur och natur med humoristisk ton

2022-03-28

Mångkonstnären Annica Hedborg målar med akryl, akvarell och gör tuschteckningar. Hon designar kuddar och filtar och har även blästrat glas. Drömmen är att illustrera en barnbok, något som hon redan har börjat med.

Annica Hedborgs mångsidiga skapande präglas av ett öga för detaljer och mönster. Motiven är ofta djur och blommor i klara färger, gärna med inslag av humor.

 

Festen (120x170cm) - Annica Hedborg

Annica började skapa tidigt. Redan när hon var 16 år inledde hon sin konstnärsbana på konstkolan Steneby i Dalsland där hon tog konstkurser i olika tekniker. Det ledde fram till en fyraårig utbildning i textildesign på Konst- och designhögskolan. 

– Hemma var de väldigt tillåtande när jag växte upp, något jag tror är en viktig faktor när man är ung. Många blir hindrade av föräldrar som tycker att man ska tjäna pengar och skaffa sig ett jobb. 

Annica tog jobb på en reklamfirma i Göteborg och skapandet fortsatte att ta stor plats. Genom åren har hon ägnat sig åt många olika tekniker, såsom akryl, akvarell och glasblästring men det som upptar mest tid just nu är textildesgin och tuschteckningar.

Tillsammans med sin man har Annica flyttat ut på landet och byggt en ateljé. Från början var det en sommarstuga som nu blivit rum för kreativiteten. Det är en inspirerande miljö och den storslagna utsikten smyger sig gärna in i de färgrika verken. 

– Jag blir väldigt inspirerad av naturen, det kan vara omgivningarna eller något jag ser på TV. Men skapandeprocessen börjar alltid med att jag har en idé. Jag skissar aldrig utan ger mig på det direkt. Akryl och akvarell är mer krävande än när jag gör tuschteckningarna, då sitter jag bara och låter det hända. 

Likadant har det blivit med skapandet. Enligt Annica går hon dit näsan pekar och den har alltid pekat mot konsten. 

– Det handlar nog om att jag vill uttrycka mig. Jag har alltid skapat, jag vet inget annat liv. 

Dårpippi - Annica Hedborg

Annica kallar själv sina bilder för ”snälla” och det finns inget mörkt eller ont i de fantasifulla verken. På vintern målar hon gärna färgrikt då hon upplever hon att vi behöver mer färg i tillvaron och på sommaren kan bilderna gå i svartvitt och svalare färger. 

– Jag har mina perioder då utförandet kan variera. Men jag tror att arbetet som illustratör alltid syns i mina bilder, likaså textilutbildningen då jag gärna målar mönster. Sedan ligger tolkningen i betraktarens ögon. Vissa bilder har något slags budskap i mitt huvud men jag låter gärna konsten tala för sig själv. 

 

Hjort är hjort (40x60cm) - Annica Hedborg

 

Trots att Annica skapar mest för sin egen skull får hon också in beställningar. Hon ser det som en utmaning att marknadsföra sig själv men utställningar blir det ändå.

– Jag ställer ut på en konstvandring här i Dalsland under Kristi Himmelsfärd och nyligen hade jag utställning på Stadshotellet i Åmål. Då sålde jag direkt så det var roligt och oväntat. Annars får jag mycket sålt via Instagram och Facebook, särskilt kuddar och filtar men även en del bilder. 

 

Oväntat besök (70x100cm) - Annica Hedborg

Ibland jobbar Anica med text i bilderna. I boken ”En småstadstants tankar” sammanställde hon en del av sina verk och hade med på bokmässan. Den sålde slut direkt. 

– Jag samlade på mig tankar som jag stötte på när jag var ute och gick. Det kunde vara att jag såg något särskilt eller hörde folk prata. Det var väldigt populärt.

 

Tanten tänker - Annica Hedborg

Nu har hon fått i uppgift att illustrera en barnbok. Grunden är lagd och Annica har börjat teckna. 

– Det är roligt och annorlunda att jobba efter en text, det är en utmaning att tänka på ett annat sätt. 

Se fler av Annica Hedborgs verk här!

 

                                                      Konstnären Annica Hedborg

 

 

 

Matilda Wirström

Skribent

Hitta din originalkonst på

link to artportable