Logo Artportable

Konstnären Carl Lagercrantz sålde 9 verk under sin utställning på Artportable: ”Jag vill berätta betraktarens historia genom min konst”

2022-02-02


Carl Lagercrantzs konst rör sig mellan målning och skulptur. Med en kosmisk känsla integrerar han material och vardagliga föremål med olika användningsområden och får betraktaren att se sakerna på nya sätt. Under två veckor ställde han ut sina verk i Artportables Showroom. 

 

– Jag blev både förvånad och glad över att det gick så bra. Jag ställde ut en blandning av målningar och skulpturer som alla hörde ihop men var från olika perioder. Det är svårt att definiera vissa av dem då de har element i sig som gjorde att de inte enbart var målningar. 

För Carl Lagercrantz är konst en dialog mellan konstnären och betraktaren. Kontakten uppstår i relationen de bygger tillsammans. 

– Alla människor ser världen genom sina egna ögon och det är när du kan skapa ett konstverk och överföra det till en annan person som the magic happens. När konsten blir en del av dina känslor och blir personlig. Det handlar om mänsklig kommunikation och brist på densamma. Jag vill inte göra konst av min egen historia utan jag vill att den ska växa; jag vill berätta betraktarens historia genom mina verk.

 

 

Var hittar du inspiration? 

– Jag får inspiration från många olika håll, bland annat från filosofi och klassisk litteratur. Även arkitektur - allt integreras i verken. Det börjar alltid med en idé som utlösande faktor, antingen utifrån eller så upptäcker jag någonting nytt i målningarna som jag vill utveckla. Jag tittar ofta på kamerafoton från ovan och oavsett om det är landskap eller städer så växer intrikata mönster fram med olika texturer. Där uppifrån ser landskapen nästan ut som universum och mönstren blir närmast kosmiska.

Jag utforskar också hur man kan skapa konst av något som egentligen är ett vardagligt föremål. Det uppstår något oväntat när man använder material som annars hör hemma någon annanstans. Jag har använt mig av plåt som används i byggnader, speglar eller blixtlås. En dragkedja har till exempel en väldigt intressant struktur. Den bildar en lång linje och tittar du noga kan du se skyskrapor och mönster i den. På en tavla har jag satt en dragkedja i bakgrunden så att den försvinner in i färgen men ju mer du tittar desto mer växer den på dig. Att ta föremål ur sitt sammanhang får folk att vakna till och väcker känslor hos betraktaren. Då skapas någonting nytt.

 

Vad kännetecknar din konst?

– Jag försöker ha mycket detaljer i mina verk. Som betraktare kan du få en första reaktion men sedan när du tittar närmare kan du se fler detaljer träda fram. Jag vill göra konst som växer med dig och blir till en dialog. Precis som med en nära vän: de bästa vänskaperna är de som växer och blir starkare under tid. När du bygger en relation med någon och successivt upptäcker mer och mer av personen - det försöker jag uppnå med konsten genom alla de små detaljerna. 

 

 

Vad vill du förmedla genom konsten?

– Konst är ett speciellt fenomen. Vi gör det till en produkt som är värd pengar men vad är egentligen priset för konst? Den kan säljas för hundra miljoner kronor men kärnan handlar inte om det. Konst är oanvändbar som produkt – den fyller ingen funktion och det är när man kommer ifrån det som man upplever konstens frihet, när man tar bort funktionen och får det att handla om annat än pengar och värde. Konst handlar om att skapa ett utrymme där folk har möjlighet att se livet på ett annat sätt och bli känslomässigt involverade.

 

Vilken är din största drivkraft?

– Den största belöningen är när folk säger att de verkligen känner något för tavlan. Jag skapar konst som är till för att ta med sig hem och jag vill gärna se vart den tar vägen. Det finns mycket bra konceptuell konst och modern konst men den är ofta gjord för museum och utställningar, inte för att leva med. Därför gör jag ofta små tavlor med mycket intimitet. Stora verk passar kanske bättre i ett galleri men små passar in i ett hem där de kan få bli en del av hemmet. 

 

 

Vad händer framöver?

– Jag planerar att ha fler utställningar i vår. Som promotion försöker jag hitta olika sätt att visa upp min konst och synas. Ju mer man ser något desto mer blir det något man känner igen. Ett sätt är att nå ut via sociala medier. Jag har köpare runt om i världen och ibland ber jag dem ta bilder av konsten i sitt eget hem. Genom att få se lite av det som finns runt omkring träder deras personligheter fram och folk blir intresserade och vill själva leva med konst. Jag vill ha en dialog med de som är åskådare och trots att vi lever i en digital värld där vi omges av många bilder tror jag att det finns en framtid för konsten i våra hem. 

 

Se fler av Carl Lagercrantz verk här!

Matilda Wirström

Skribent

Hitta din originalkonst på

link to artportable