Logo Artportable

Konsthistoriepodden djupdyker i konstens fängslande berättelser

2022-04-22

Alla konstverk bär på en historia. I Konsthistoriepodden fördjupar sig konstvetarna Alexandra Herlitz och Alexandra Fried i konsthistoriens mest spännande verk och låter lyssnaren ta del av fantastiska berättelser.

Idéen om att starta en podd låg länge och grodde i Alexandra Fried. Både hon och Alexandra Herlitz jobbar som lektorer på Göteborgs universitet där de undervisar i konst-och bildvetenskap. Men det var först under pandemin och omställningen till distansundervisning som drömmen om att få göra en podd plötsligt kändes genomförbar. 

– I och med pandemin fick vi ställa om till distansarbete och lära oss all teknik på en vecka. När vi väl kunde tekniken kändes steget till att göra podd inte så långt, säger Alexandra Fried. 

Under sommaren 2020 spelade de in det första avsnittet och på det följde nio avsnitt i tät följd.  

– Vid den tidpunkten visste jag knappt vad en podd var. Det var först när vi började spela in de här korta föreläsningarna i poddformat till våra studenter som jag märkte att de verkligen tyckte om det vi gjorde. Då förstod jag att det här skulle kunna vara något som folk uppskattar att lyssna på, säger Alexandra Herlitz.

Podden kommer ut en gång i månaden och varje avsnitt handlar om ett specifikt verk. Inför ett avsnitt fördjupar sig Alexandra och Alexandra i den senaste forskningen kring verket, skriver manus, spelar in och klipper allting själva. Tillsammans sköter de även sociala medier och marknadsföring. Alexandra Herlitz tycker att det ger ett kreativt inslag i vardagen.

– Det är mycket jobb men det är roligt. Genom podden får vi göra något kreativt som vi inte får ut på samma sätt från våra jobb. Det är kul att få välja ett verk som man tycker om och förkovra sig i det. 

Det enda kriteriet för att ett konstverk ska få vara med är att de båda måste tycka om det. På frågan om de alltid kommer överens är svaret ett enstämmigt ”nej”.

– Vi diskuterar mycket. Ibland tycker man inte att ett verk verkar intressant från början men när man har pratat om det så kan man ändra sig.

Nu har de hunnit spela in 23 avsnitt. I det senaste fördjupar de sig i verket ”Höstrytm” av Jackson Pollock. 

Varför valde ni just det här verket?

– Den här gången var det som en reaktion på samtida händelser. Vi kände att vi ville berätta om en tid med krig och oro. Vi ville lyfta ett abstrakt verk för att man säger just det, att när de här hemska bilderna går igenom världen med krig och förstörelse så lämnar man det figurativa. Man ids inte ta in det figurativa längre utan vill förlora sig i något abstrakt, säger Alexandra Herlitz.  

Verken som undersöks kan vara i olika stilar och från skilda epoker. Hittills spänner avsnitten över flera tusen år - från forntida verk i Babylonien fram till det nyaste verket i podden som är Lars Lerins ”Fönster mot gården” från 2009.

Det viktigaste är att verket är intressant och har en spännande historia. 

– Vi spenderar så mycket tid med det här verket så det måste vara värt det för oss för att vi ska kunna lägga ner den tiden, säger Alexandra Fried. 

Alexandra Herlitz håller med. 

– Det behöver inte vara att vi tycker att de här konstverken är estetiskt tilltalande men det måste vara ett verk som väcker känslor. 

Vad innehållet i avsnittet sedan blir varierar utifrån konstverket som beskrivs. 

– Varje konstverk har olika berättelser som vi vill ge lyssnarna. Ibland kan det vara motivet, vad det är vi ser eller vad det betyder. Ibland kan det finnas berättelser om när det blev berömt och varför, ägarhistoriken och verkets väg, säger Alexandra Herlitz.

Till vem vänder sig podden?

– När vi skriver podden skriver vi för alla. Det ska vara intressant för de som inte kan någonting alls om konst men också för de som kan mycket redan. Så man får lägga sig på en nivå som kan tilltala alla. Vi båda har ett förflutet som konstpedagoger och museipedagoger. Där kunde det hända att man mötte en skolklass med trötta tonåringar som tydligt visade att det här var det tråkigaste de visste. Den roligaste utmaningen då var att få med sig dem. Varje konstverk har en berättelse och det gäller att hitta sådant som kan intressera dig och som du kan relatera till. Lyckas man med det står de där sen som små tända ljus.  

Podden innehåller extraavsnitt med titeln ”Samtal pågår”. Vad innebär det?

– I ”samtal pågår” lyfter vi allt det som inte är podden men som vi ändå vill förmedla till våra lyssnare. Det kan till exempel vara att vi intervjuar någon eller besöker en utställning och tittar på ett verk tillsammans, säger Alexandra Fried. 

Formatet växte fram när lyssnarna hörde av sig med frågor om vad Alexandra och Alexandra själva tyckte om verken de pratar om. 

– I podden håller vi oss till det som man faktiskt kan läsa om i forskningen. Det är ett sakligt samtal och inte så mycket om vad vi tänker och tycker. I ”samtal pågår” unnar vi oss att prata lite friare.

Har det dykt upp någonting spännande och oväntat under era efterforskningar?

– Vi såg en målning tillsammans i Berlin av Joshua Reynolds. Det stod ingen information om verket, bara namnet på familjen som var avbildad. Vi bestämde oss för att kolla upp det och läsa på. Bara några månader innan hade det kommit helt ny forskning om vilken familjen var så nu hade verket en annan titel. Det var väldigt spännande att få veta allt detta och se hur det hade förändrat sig, säger Alexandra Herlitz.  

Det roligaste tycker de båda har varit att få förverkliga drömmen om att förmedla konsthistoria för en bredare publik. 

– Vi vill visa vad som är så spännande med konst, vad är det som fascinerar? Som konstvetare lär man sig så mycket genom de här konstverken och vad som är avbildat. Det är ju så mycket mer än konsthistoria, det handlar om hur man levde i världen förut. Så mycket av kunskapen från epokerna innan kamera fanns har vi ju bara för att det finns bildmaterial bevarat från denna tid. Man lär sig så mycket om historia, politik, det sociala, religion. Om allt. De här konstverken har skapats i en kontext och den försöker vi rekonstruera och lägga fram i poddsamtalen, säger Alexandra Herlitz. 

Alexandra Fried håller med.

– Vi vill ge nycklarna och visa hur du kan förstå en bild. 

På onsdag den 27/4 kan du se Konsthistoriepodden live på Hasselblad center i Göteborg!

 

Konsthistoriepodden finns där poddar finns!

Matilda Wirström

Skribent

Hitta din originalkonst på

link to artportable