Logo Artportable

Från vidsträckta vidder till personliga djurporträtt i Karin Marjamaas måleri

2022-06-27

Djur och natur är fokuset i Karin Marjamaas naturalistiska måleri. Som liten ritade hon mycket men det var inte förrän efter att hon gick in i väggen som hon tog upp måleriet ordentligt. Sedan dess har hon haft flera soloutställningar och i sommar ställer hon ut både i Stockholm och Örebro. 

– När jag var hemma och sjukskriven började jag använda pastellkritor som jag fått av mina barn. Jag satt i styrelsen för rasklubben och har fött upp hundar så jag ritade av dem. På ett styrelsemöte föreslog de att jag skulle trycka upp några som kort. Så började det. 

Vinter vid Gullmaren (70x50cm) - Karina Marjamaa
Vinter vid Gullmaren (70x50cm) - Karin Marjamaa

Nu har Karin övergått till att måla mycket i olja. Hon målar figurativt och realistiskt, ofta storslagna men ändå rofyllda motiv. 

– Jag utgår ofta från ett foto och försöker få det likadant. Jag har en pillig teknik och gör mycket detaljer, jag petar och petar, men så växer det ändå fram någonting. En del målningar får komma fram av sig själva, som Rådjur i dimma.

Rådjur i dimma (46x55cm) - Karin Marjamaa
Rådjur i dimma (46x55cm) - Karin Marjamaa

Karin hämtar styrka och ro från naturen, särskilt under stressiga perioder är det där hon finner lugn. 

– Det är meditativt att komma ut i naturen, man mår bra av det. Då känner man att man landar på jorden. Jag försöker fota en del också men många av korten är det min dotter som har tagit, hon är mer för att klättra upp på fjälltoppar och ta spektakulära bilder. 

Vad inspirerar dig?

– Jag tycker om att måla sådant som är vackert och talar till mig, något jag tycker är fint och ger mig må-bra-vibbar. Kanske kan det ge det till andra också. 

Dimma (61x50cm) - Karina Marjamaa
Dimma (61x50cm) - Karin Marjamaa

Vad brukar du få komplimanger för?

– I och med att jag målar realistiskt är det just det, att det är lite som att vara ute i skogen och se det som det är; man känner att man är där och tittar på det på riktigt. Jag gör en del mer abstrakt också och även djur. Vad gäller djuren har en del sagt att jag kan fånga blicken på dem så att de får liv.

Djurporträtten målar Karin i torrpastell. För att lyckas fånga deras personlighet krävs noggrannhet och ett öga för detaljer. 

Tigern (52x44cm) - Karin Marjamaa
Tigern (52x44cm) - Karin Marjamaa

– Det är viktigt att koncentrera sig på ögonen för det är där man lägger fokus. Jag brukar förstärka och förtydliga blicken. Som knep låter jag ljuset blänka lite grann.

Vilka känslor vill du få fram i din konst? 

– Mycket det här att må bra, det ska vara något som gläder. Jag är inte så mycket för dystra saker. 

Det finns något bortom bergen (120x100cm) - Karin Marjamaa
Det finns något bortom bergen (120x100cm) - Karin Marjamaa

Framöver ska Karin ha soloutställning på Galleri Svea i Gamla Stan den 30 juli till 4 augusti och i Wadköpingsrummet i Örebro, mellan den 30 september och 6 oktober.

– Det ger mig mycket energi att få sätta mig och måla. Det är bara så himla kul. Det känns tillfredsställande när man ser att det blir något av alla timmarna man lägger ner.

Se fler verk av Karin Marjamaa här!

Konstnären Karin Marjamaa
                                                                 Konstnären Karin Marjamaa

Matilda Wirström

Writer

Buy original artwork at

link to artportable