Logo Artportable

Från analogt foto till abstrakt konst - Ewa Andinsson vill befinna sig i en föränderlig process

2022-02-04

Ewa Andinssons målningar kännetecknas av en fascination för naturen. Det är i dess mönster, färger och former hon hittar sin inspiration. Målningarna är abstrakta och uttrycksfulla med en vid färgpalett.

 

– I mitt konstnärskap drivs jag av lust att experimentera. I måleriet använder jag mig både av sprayfärg och akryl på canvas och ink ihop med soft pastell på fine art papper.

 

Ewa Andinsson är utbildad fotograf och har alltid ägnat sig åt olika typer av konstnärliga verksamheter så som skulptur, keramik och kroki vid sidan av flera konstnärliga fotoprojekt. Bland annat gjorde hon en fotoutställning som visades på Arkitekturhuset i Stockholm och House of Sweden i Washington, USA. Projektet hette Cross Water och bestod av bilder på 14 av Sveriges största broar med en speciell analog teknik som kallas cross. Det är först på senare tid som måleriet har fått ta större plats. 

 

– Det sköna med måleriet är att det är så direkt, här och nu. Som fotograf arbetade jag ofta i längre projekt. Broprojektet var ett 6-årigt projekt som också resulterade i en bok. Jag jobbade med analogt foto och för att få fram en analog bild krävs en urvalsprocess och kemisk hantering. Måleriet är för mig snabbare – med penseldrag och bilder som skapas i en här och nu känsla.

 

Konstnären Ewa Andinsson
   Summerlake (60x80cm) - Ewa Andinsson

 

Ewa Andinsson målar i akryl på linnecanvas eller ink på fine art paper. Målningarna är ofta stora, gärna 1x1 meter eller större, och växer fram intuitivt.

 

– Måleriet ger mig mycket energi och lust. Jag målar inte bara för min egen skull utan jag vill också kunna skapa konst som uppskattas och bidrar till en upplevelse för den andre. När mina tavlor får utsmycka någon annans väggar upplever jag att min konst ger glädje till fler än mig själv. Det är en viktig del för mig – att kunna förmedla en känsla och skapa något som andra kan ta till sig och njuta av.

 

I nästan 30 år har Ewa Andinsson varit egenföretagare inom olika branscher. Bland annat har hon haft ett bokförlag som gett ut rikt illustrerade fackböcker, jobbat inom reklam och varit ägare av ett casinoföretag. Nu jobbar hon som affärsutvecklare på Västsvenska Handelskammaren och hon tycker det är viktigt att konst får vara såväl kommersiell som icke kommersiell.

 

– Jag ser en möjlighet i att man alltid kan utvecklas. Jag gillar inte att stå still utan vill röra mig framåt. I konsten känner jag att jag har möjlighet till det. Det vore tråkigt att hamna i ett fack och bara göra en viss typ av konst, det är inte jag, utan jag vill hela tiden befinna mig i en föränderlig process där det ena leder till det andra.

 

 

Konstnär Ewa Andinsson
   Bohuslän (100x100cm) - Ewa Andinsson

 

Ewa Andinssons konst är färgrik och uttrycksfull och hennes egen förhoppning är att man som betraktare kan se många olika saker i den.

 

– Det är roligt om folk tittar på en tavla utan att riktigt veta vad de tittar på men trots det hittar något som tilltalar dem.

 

Titlarna på verken leder åskådarens tankar i en viss riktning.

 

– Konstverkens titlar bidrar visserligen till att styra betraktaren men jag upplever att titeln många gånger talar till människor, speciellt till dem som inte är vana vid abstrakt konst. På utställningar kan titeln ofta öppna upp till diskussioner. Det som är fascinerande med abstrakt konst är att du tolkar verken utifrån vad du bär med dig i din egen ryggsäck, erfarenheter och tankar. Som konstnär vet jag oftast inte helt och hållet vad betraktaren kommer att se i min tavla och det är spännande att få skapa något som kan uppfattas annorlunda av betraktaren än av mig själv.

 

Ewa Andinsson minns särskilt en tavla från barndomen som hängde i morföräldrarnas hem. Tavlan heter ”Den gröna soffan” men som liten kunde hon omöjligt förstå var i målningen soffan var, trots det tyckte hon väldigt mycket om den.

 

– När jag ser den nu när jag är äldre och kan tolka den på ett annat sätt förstår jag bilden och titeln. Kanske ligger det till grund till varför jag gillar abstrakt konst så mycket.

 

Konstnär Ewa Andinsson
   Vårvinter (60x80cm) - Ewa Andinsson

 

Ewa Andinsson är inte främmande för att fortsätta med fotografi och hon har inte gjort sig av med Hasselbladskameran. Kanske kan det i framtiden bli en blandning av de olika uttryckssätten. Ett tema som alltid intresserat henne är kvinnors plats och uttryck – både i konsten och i affärslivet. Några hon har intresserat sig särskilt för är Louise Bourgieois, Stina Wollter och Cindy Sherman.

 

– Det är viktigt med kvinnor som vågar ta plats. I jobbet som affärsutvecklare arbetar vi på Västsvenska Handelskammaren aktivt med att synliggöra och öka antalet kvinnor i ledande positioner. Både inom näringslivet och i konsten behöver kvinnor få, men också våga, ta plats. Detta är något jag funderar mycket kring just nu. Kanske blir det grunden till ett konstprojekt längre fram.

 

Den 7-11 februari ställer Ewa Andinsson ut i Artportables Showroom. Välkommen!

 

Konstnären Ewa Andinsson
                                                            Konstnären Ewa Andinsson

 

Se fler av Ewa Andinssons verk här!

Matilda Wirström

Skribent

Hitta din originalkonst på

link to artportable