Logo Artportable

Förkovra dig i finländsk konst och design

2022-01-13

Det, för många i världen, tysta lilla landet i norr har på grund av sin välkända konstform fått ett alldeles eget scenutrymme när det kommer till design som framhäver simplicitet och välbehag. Inte minst har många av världens mest framstående formverk sin grund i den finländska andans synsätt på arkitektur, mode och konst. Artportable ger en översikt på temat finländsk design.

Länge stått i skymundan av dansk design

När blickarna vänds mot Norden och utbudet på designprodukter i olika slag har den största mängden uppmärksamhet under en längre period riktats mot Danmark. Något som därmed hamnat i en lite oförtjänt skymundan-position är den finländska designen som stått i bakgrunden allt för länge. Dansk form har förstås varit omtalad och hyllats både i Skandinavien, Europa och USA. Men nu vill allt fler veta mer om vad som definierar arkitekturen, konsten och möbeldesignen från vårt grannland i öst. För Finland är förstås väldigt mycket mer än Mumindalen och Finnair. 

Glasföremål med ikonisk form

 

Cirka tio mil från Helsingfors finns den lilla glasbruksbyn Iittala. Ända sedan 1881 har byn arbetat med att bland annat handtillverka den världsberömda Savoy-vasen, som finländska designpionjären Alvar Aalto alstrade fram för första gången 1936. Bland andra ikoniska produkter från glasmärket finns även glasfåglar som Oiva Toikka började designa år 1962, följt av mycket, mycket mer. I dag räknas Iittala som en tillverkare i betydande framkant för sina stilistisk svårslagna glasföremål i sin genre och företaget jobbar bland annat med franska designstjärnor som Ronan och Erwan Bouroullec. Iittala förnyade sin globala flaggskeppsbutik 2016 på Norra Esplanaden i Helsingfors, som är en av stadens mest ansedda adresser. Den nya butiken på mer än 200 kvadratmeter presenterar Iittalas hela produkturval tillsammans med konstglas och andra rariteter. 

Keramik i praktik

 

Ett av Finlands mest respekterade varumärken är utan tvekan keramikvarumärket Arabia. Med sina förträffliga bruksföremål bär Arabia på en historia som sträcker sig så långt som 140 år bakåt där produkterna formats fram i olika tappningar i enlighet med tidens tecken. Många hyllade kreatörer har skapat kärl och inredningsföremål till Arabia, bland annat Kaj Franck och Birger Kaipiainen. Även i dag lockar Arabia de mest intressanta unga förmågorna till sina led. Det bästa exemplet på Arabias tänkande är servisen Kilta, som fått klassikerstatus. Serien designades av Kaj Franck. Den modernistiska enfärgade serien är enkel att kombinera med både nya och gamla kärl, och kärlen kan dessutom användas för många ändamål. I dag heter den tidlösa och stiliga serien Teema, och den har behållit sin popularitet genom åren. Arabia ägs av Iittala Group, vilket betyder att det är möjligt att köpa Arabias och Iittalas produkter i samma butiker.

Alvar Aalto

I skandinaviska designkretsar går den legendariske arkitekten och formgivaren att beskriva som ingen mindre än pionjärernas pionjär inom modernismen. Finlands mest kända arkitekt, som levde mellan 1898 och 1976 har främst varit verksam med att rita olika typer av möbler och bostäder, men i Sverige har han gjort sitt namn som kändast på grund av den så kallade Aalto-vasen. Den heter egentligen Savoy och kom redan 1936 till hotellet Savoys invigning i Helsingfors. Det sägs att en av Aaltos största inspirationer kommer från alla tusentals sjöar som finns runt omkring i det finländska landslapet. Den ikoniska vaen tillverkas fortfarande för fullt och i dagsläget finns det i en mängd olika storlekar och kulörer. De äldsta exemplaren är samlarobjekt och går för väldigt stora summor på andrahandsmarknader.

Marimekko

 

Med mottot att få fram ett utopiskt bolag som kunde bringa glädje till vardagen med försklassiga och estetiska produkter grundades Marimekko 1951 av Viljo och Armi Ratia. Detta som en förlängning av deras befintliga företag Printex. Marimekkos säregna uttryck myntades av deras oöverträffade användning av tryckta tyger, distinkta mönster och djärva färger. Studion beskrevs av grundaren Armi Ratia 1962 som ”ett kulturellt fenomen som styr levnadskvaliteten” och förändrade traditionen med textiltryck i Finland. Deras uppfinningsrika mönster appliceras på kläder, accessoarer, inredning, tyger och serviser och säljs i så mycket som 40 länder runt om i världen. Hos Marimekko har det ständigt funnits en strävan efter att producera produkter med hänsyn till miljön och alla deras varor är därför framtagna på ett klimatvänligt sätt. 

Det som nämns i artikeln ovan är förstås bara ett axplock av konstformer och designer som härstammar från Sveriges härliga grannland Finland. På Artportable vill vi lyfta fram en samling nutida finländska konstnärer som genom sina unika uttryck och kreativa nyfikenhet förtjänas att upptäckas av varje konstälskare.

Marlon Appelgren

Skribent

Hitta din originalkonst på

link to artportable