Logo Artportable

Erik Mofjell använder verkligheten för att skapa fiktiva världar

2022-03-09

Erik Mofjells bilder är digitalt sammansatta av hundratals små fragment. En enda bild kan bestå av så många som 200 mindre delar från fotografiskt material han själv har tagit. Genom dem växer nya imaginära världar fram. 

Erik Mofjells bilder är eftertänksamma, detaljrika och präglas av en filmisk dramatik. Varje bild bär på sin egen berättelse och tar med betraktaren till en okänd värld. Verken kan upplevas som dystopiska men det är inte nödvändigtvis sanningen. 

– Jag gör bilder jag känner för. Mycket handlar om den verklighet vi lever i och vad vi gör mot vår omvärld, både mot naturen och varandra. Människan är så liten i förhållande till vad hon egentligen åstadkommer. Vi orsakar irreparabla skador och jag vill väcka eftertanke hos betraktaren utan att ge en kristallklar bild. Jag stoppar gärna in saker som kan tolkas på många olika sätt och tanken är att bilderna ska ställa frågor snarare än att ge svar.

 

Plantage (73x45cm) - Erik Mofjell

 

Eriks utmärkande bildspråk tog avstamp i ett intresse för naturfotografi. Han gick kurser i bildskapande för Terje Hellesø, sedan började han lägga in bilderna i datorn för att redigera dem. Nyfiken som han är funderade han över hur det skulle vara att sätta ihop flera bilder till helt nya kompositioner. 

– Alla bilder jag gör nu är helt gjorda i datorn men utifrån fotografiskt material som jag själv har tagit. Ingen av de platser jag avbildar finns i verkligheten utan det är helt och hållet komponerat. 

Han jobbar detaljorienterat och lämnar ingenting åt slumpen. 

– Det kan ta väldigt lång tid att göra en tavla. Först skissar jag många gånger digitalt. Jag börjar trevande med vilken komposition jag ska ta fram, då är jag oerhört noga med varje kvadratcentimeter. Det är pilligt men där skaffar jag mig en diffus bild i huvudet av hur jag vill att det ska se ut. När jag hittat kompositionen jag gillar börjar jag bearbeta den tills jag hittar den typ av energi som finns i de här motiven. 

 

Övergiven (73x45cm) - Erik Mofjell

 

Både Terje Hellesøs fotografier och Roj Fribergs målningar har varit stora inspirationskällor.

– Deras kompositioner har påverkat mig mycket. Jag studerar hur de bygger upp sina miljöer och det är intressant att se vad som är med i bilden, men också vad som inte finns med. Ibland låter jag motiven gå utanför bildkanten för att se vad som händer, det ger betraktaren tillgång till sin egen fantasi. Jag vill inte servera allt på ett fat utan det ska finnas tuggmotstånd; man ska ha möjlighet att tänka och tolka själv.  

 

Stormen är här (73x45cm) - Erik Mofjell

 

Till vardags jobbar Erik som musiker i Göteborgs symfoniorkester. Även där får han inspiration till sitt kreativa skapande.

– Bilder och musik är intimt förknippade med varandra. Det finns knappt en enda film som inte innehåller musik och själv får jag ofta bilder i huvudet när vi spelar. Steget mellan musiken och bildskapandet är inte särskilt långt.

Utmaningen är det tekniskt svåra och att bemästra bildredigeringsprogrammet är ett måste. 

– Eftersom jag använder mig av många olika fragment kan delarna ha olika egenskaper vilket kan göra det svårt att få ihop dem till en enhet. Det behövs ju att man fotar kontinuerligt och har en bildbank att plocka av. Jag kan fota en staty eller ett fint mönster på en sten, allting som jag tänker är bra att ha, sedan sparar jag det. Jag har till exempel massor av olika husfasader jag kan välja delar ifrån. Allt är möjligt men man får vara väldigt envis och inte ge sig i första taget. 

 

Stegen (43x79cm) - Erik Mofjell

 

Nyligen deltog Erik i en digital utställning där bilderna visades på skärmar på plats i Milano och på Fuerteventura. Samtidigt ställdes de ut online i en virtuell utställningslokal där man som åskådare kunde vandra runt med en avatar. Efter att ha deltagit där blev han kontaktad av ett galleri i New York som ville ställa ut hans bilder och förhoppningen är att det ska bli av inom några år. Fram till dess går det att se Eriks verk på vårsalongen på Partille herrgård under mars månad.  

– Bilderna gör sig absolut bäst i stort format, där kommer de till sin rätt. 

 

Se fler av Erik Mofjells verk här!

 

                                                    Konstnären Erik Mofjell

 

Matilda Wirström

Skribent

Hitta din originalkonst på

link to artportable