Logo Artportable
background image

En dokumentär fotokonstnär som fångar människors livsskeden

2023-06-02

Fotografi som konstform och dokumentation av situationer och känslor har alltid varit en passion för Magnus Christiansson, en fotograf med en karriär som sträcker sig över flera decennier. 

Med sitt unika perspektiv och förmågan att fånga intressanta ögonblick och normbrytande situationer har han skapat en samling bilder som berör och inspirerar. I denna artikel kommer vi att utforska Magnus Christianssons resa som fotograf och hans viktiga bidrag till den dokumentära fotografin.

 

 

Tidiga år och passion för fotografering

Redan som sexåring tog Magnus Christiansson sin första bild, en gruppbild på familj med vänner. Detta var startpunkten för en livslång passion för fotografering. Han fick snart en egen kamera och började utforska sin kreativitet genom fotografins värld. Trots att han bara är 55 år har han varit fotograf i nästan 50 år och fotograferar både analogt och digitalt. I hans arkiv finns fotografier från sex decennier!

 

 

Magnus Christiansson betraktar sig själv som en dokumentärfotograf. Han strävar efter att fånga verkliga händelser och situationer utan att ändra eller förfalska dem. Genom sitt arbete vill han beröra människor och skapa bilder som förmedlar känslor. Han dras särskilt till att fotografera människor i olika sammanhang och är fascinerad av de som sticker ut och bryter rådande normer på ett eller annat sätt.

Punkrörelsen och alternativkultur

Under 1980-talet ägnade sig Magnus Christiansson åt att dokumentera punkrörelsen och fotograferade till och med en husockupation år 1990, den berömda Ringgatanockupationen i Malmö som varade i sex månader. Trots att journalister och fotografer inte fick komma in i huset, fick han chansen att fotografera fritt och dokumentera den politiska kampen som pågick då. Sedan dess har han fortsatt att fotografera olika evenemang och sammanhang, inklusive Pride-parader, vikingamarknader, alternativa festivaler och Rainbow Gatherings. 

 

Rainbow Gatherings är sammankomster långt utanför civilisationen, ofta med tusentals deltagare och högt uppe på något europeiskt berg eller djupt inne i någon skog, där elektronik, mobiltelefoner, alkohol och konflikter är förbjudet, bara sång dans och gemenskap. Här brukar många annorlunda motiv dyka upp och trots att även kameror är tabu där har Magnus Christiansson lyckats fotografera mycket genom att skapa förtroende och få individuella tillstånd.

 

– På Rainbow Gatherings händer det att personer vill ha en bild på sig själva utan att de vet om att de blir fotograferade, de kan säga att "du får plåta mig närsomhelst, jag kan sitta och meditera, gå omkring naken, vad som helst, du får lov att fotografera." Sedan kan det dröja fyra dagar och plötsligt så uppstår en bild och då passar jag på, berättar Magnus.

Magnus Christianssons bilder har blivit uppskattade för sin unika stil och förmåga att fånga människor och situationer som annars kanske inte skulle bli uppmärksammade. Han tar bilder som ingen annan och fokuserar på att avbilda människor som bryter mot normer och miljöer som är annorlunda. Han berättar att hans bilder inte är mediokra, utan snarare utforskar de miljöer och sammanhang som är normbrytande och utmanar konventionerna.

Steget mot utställningar och fotoboken

Magnus Christiansson fotograferade i det tysta i många år och visade bara sina alster för vänner och närstående. Någon utställning i Malmö på 90-talet ägde rum men det var först 2015 han valde att visa upp sina bilder mer publikt då han lanserade sin hemsida www.maschiphoto.com. I slutet av 10-talet startade han upp en sida på instagram och har börjat nå ut till fler på detta sätt.

Under det senaste året har Magnus Christiansson även börjat visa upp sitt arbete genom flera utställningar. Han har haft en framgångsrik utställning i Växjö och nu är det dags i Stockholm. Dessutom har han givit ut en tryckt fotobok som han planerar att sälja under utställningen i Stockholm. Fotoboken fokuserar på situationer och miljöer som många kanske undviker eller inte vågar dokumentera, såsom naturistfotografier från alternativfestivaler och nakenbad. Genom boken vill han visa på människors naturliga skönhet och stolthet över sina kroppar, utan retuschering eller förvrängning.

 

 

- Nakenfotografin idag fokuserar inte på hur vi ser ut på riktigt, det är för mycket filter och fillers  som gör att folk mår dåligt och tycker de är fula. Jag har haft modet att plocka upp kameran i sammanhang där folk är naturligt nakna och dokumenterat sådana situationer. Jag vet ingen annan som vågar ta sådana bilder och har nu lyckats fylla en 100-sidig bok som känns ganska annorlunda, säger Magnus.

Magnus Christiansson bryr sig inte så mycket om fotografisk teknik utan tycker att motivet och situationen är det viktiga.

- När jag träffar andra fotografer kan de prata i timmar om slutartider, kameramodeller och exponeringstider. Det spelar ingen roll hur mycket din kamerautrustning kostat ifall du inte tar upp den ur kameraväskan. Mina bästa svartvita analogfotografier har jag tagit med en begagnad kamera jag köpte på Tradera för 120 kronor. Det viktiga är att du är närvarande i stunden och vågar fotografera när det gäller, vad för kamera du har spelar mindre roll!

Magnus Christiansson är en engagerad dokumentär fotokonstnär som har ägnat sitt liv åt att fånga livsskeden och situationer i sina bilder. Hans arbete har blivit uppskattat för sin unika stil och förmågan att belysa normbrytande situationer och människor som annars kanske inte får tillräckligt med uppmärksamhet. Genom utställningar och sin fotobok fortsätter han att sprida sitt budskap och sin konst till en bredare publik. Magnus Christianssons bidrag till fotografin som konstform är värdefull och inspirerande för både fotografer och betraktare.

Redaktion

Hitta din originalkonst på

link to artportable