Logo Artportable

Camilla Liljestrand fångar naturens skönhet och lugn

2022-03-15

Camilla Liljestrand ägnar sig åt naturfotografering. Hon bor och arbetar i Värmland och ger sig ofta ut på hike för att ta sina bilder. 

Det är i Grums, utanför Karlstad, som Camilla Liljestrand tar de flesta av sina bilder. Där fångar hon naturens lugna miljöer och varma, värmländska ljus.

– Jag tycker om att skapa och leka med färger och olika bildkompositioner. Eftersom jag vandrar mycket kommer motiven till mig naturligt. 

 

Camilla Liljestran fotografi
Hösten vid Borgvik - Camilla Liljestrand

 

Camilla bor tillsammans med sina två söner och hunden Fozzy. Friluftsliv är en viktig del av deras vardag och tillsammans är de gärna ute och rör sig i naturen. Vandringarna går ofta runt omkring Grums där naturen är vacker och levande. 

– När man fotar är man väldigt beroende av ljuset så ska jag någonstans längre bort får jag planera i förväg. Jag fotar ofta i huvudet först och när jag hittar ett bra motiv går jag ut och tar bilden. Det händer också att jag tar ögonblicksbilder om ljuset faller som det ska. 

 

Lilla båten vid Malmsjöån - Camilla Liljestrand

 

Camilla driver en salong och brinner både för sitt jobb som frisör, där hon har möjlighet att vara kreativ, och för fotograferingen.

– Det är en lyckokänsla jag får. Man mår så bra av att få använda en annan del av huvudet och att få chansen att utvecklas. Samtidigt får jag utmana mig själv. Någonstans handlar det om att ha blicken för bilden innan du tar fram kameran. Sedan förskönar man, precis som när man sitter och målar. 

Camilla har många bilder sparade i sitt arkiv. Ett bra knep är att spara bilderna för att sedan gå tillbaka till dem och se på dem med nya ögon. 

– Det är en utmaning att få fram den bild man tänker sig. En del gånger går det och andra gånger är det svårare. Foto är ju konst, precis som om du tecknar eller målar. Det är upp till betraktaren att tolka och det är svårt att svara på vad en viss person kommer att uppleva när den ser bilden. Jag vill att åskådaren ska kunna känna att den befinner sig på platsen och tycka att det är vackert. 

 

Segerstad vid Vänern - Camilla Liljestrand

 

Den norska fotografen Mona Nordöy är en av Camillas förebilder. Genom henne får hon mycket tips som rör fotografering, till exempel vad gäller komposition och hur man ska tänka om man vill ta bilder med mobilen. 

– Jag får mycket smarta tips från hennes instagramkonto. Hon ger råd om hur man ska tänka kring ljuset och hur man ska placera sig när man fotar solen. Något jag tagit med mig är att det är viktigt att ha det rent ovanför huvudet på personen man fotar för att inte störa objektet i bilden. 

Framöver vill Camilla fota mer naturbilder runt om i Norden. Norge är ett av resmålen som tillsammans med Finland och Stockholm står på hennes lista. 

– Jag vill fortsätta ta naturbilder på fjällvärlden, berg och blommor men framöver också mer människor och inredning. Jag vill inte fastna i ett fack, det finns så otroligt mycket att fota. 

 

                                                          Fotografen Camilla Liljestrand

 

Matilda Wirström

Skribent

Hitta din originalkonst på

link to artportable