Logo Artportable

Beatrice Jansson är en akvarellkonstnär med bredd

2022-03-17

Efter många år som grafisk formgivare gav sig Beatrice Jansson hän till akvarellens värld. Med starkt entreprenörskap och professionalitet hittar hon lösningar och nya vägar för att utöva sin kreativitet. 

Beatrice Jansson drivs av skaparglädje och en vilja att lära ut. Hon tycker mycket om mångfalden i det hon gör och utöver sitt eget skapande håller hon målarkurser och events. Med en utbildning till grafisk formgivare i botten har hon alltid varit omgiven av färg och form. 

– När jag började var reklam mer av ett hantverk och man ritade för hand. Jag jobbade som illustratör och gjorde mycket loggor och trycksaker innan det gick över till digital illustration och animering. Men efter 25 år i branschen började jag känna att det tog död på all min andra kreativitet så jag började jobba med IT för att få tillbaka lusten att skapa. 

Det fungerade. Beatrice började dreja med en vän vilket hon ägnade sig åt i några år. Hon hade utställningar tillsammans med vänner och fick en del sålt. När en kompis ringde och frågade om hon ville hjälpa till att måla stora akvareller till en restaurang hon skulle inreda blev svaret självklart: ja. 

– Jag fick en sådan kick av att komma i gång med det här. Barnen hade blivit stora och jag hade mer tid. Jag stängde av Tv:n en gång för alla och började jobba 7-8 timmar om dagen efter jobbet. Det var så otroligt roligt att jag la av med keramiken. Allt jag ville var att måla. 

 

Ett enda liv (90x70cm) - Beatrice Jansson

Under åren har det blivit en del beställningar, mest på husdjur, sommarstugor och några porträtt. Hon håller också målarkurser, både på plats och inspelat. Tillsammans med en filmproducent tar hon fram bra manus och texter för det digitala materialet. För Beatrice är det viktigt att det blir professionellt. 

– Jag är entreprenör. Vissa väntar på att bli upptäckta men jag hittar lösningar. Nu håller jag på med ett akvarellevent som jag hoppas blir genomfört i november. Det ska bli ett digitalt event där konstintresserade som gillar att måla akvareller får träffas och måla tillsammans med professionella konstnärer.

Charmen med akvarell tycker Beatrice är att det inte går att styra. 

– Många säger att det är så svårt och ja, det är det, men man kan öva upp sin kunskap. Alla kanske inte har begåvningen eller intresset men alla kan lära sig tekniken. Det finns en fascination i att samma motiv aldrig blir likadant. Det ger en kick när man lägger penseln på pappret.  

 

Ödelagt (40x40cm) - Beatrice Jansson

Beatrice har ett enormt intresse för färg och form och hon lägger mycket tid på att hitta den rätta nyansen. 

– Jag målar jättemycket färgkartor. Ser jag någonting i en växt som har en viss grön färg kan jag blanda i timmar för att hitta just den färgen. 

Inspirationen får Beatrice från musik eller upplevelser i livet, dikter, foton eller en rad från en musiktext. 

– Jag är ofta ute och fotar, både stadsbilder och i skogen. Det kan vara en sten med ett visst mönster eller ett grässtrå. Jag har så mycket foton att det är helt galet. Sedan mixtrar jag i Photoshop för att få inspiration och testar färger och former tills jag hittar något jag gillar. Efter det lämnar jag bilderna och har dem bara i mig. Jag gör färgkort och när jag väl har kommit i gång att måla är själva målningsprocessen inte så lång. Jag tror att det passar mitt sinne att måla med akvarell för det går lite snabbare. 

 

Beatrice Jansson - Fotograf Tom Molloy Kronestedt

 

En händelse som satte djupa spår i Beatrices skapande var när en kollega till henne avled och något i måleriet ändrades. 

– Det blev en stor skillnad i mitt måleri. Jag ville lägga ner tid på att ge alla mina målningar en betydelse i min sorg så jag började döpa dem. Alla handlar om sorg eller bearbetning och det här hade stor betydelse för mig. 

 

Vi slutade att le (40x40cm) - Beatrice Jansson

För Beatrice finns det många drivkrafter i måleriet. Som entreprenör tycker hon om själva eventet; att hon kan sälja och hålla kurser och mångfalden det bidrar med.

– Det ger en lyckokänsla när man får ihop färger och kombinationer och lyckas skapa någon sorts effekt. Det är både meditativt och euforiskt. 

Hon vill gärna beröra betraktaren och få dem att hitta sina egna tolkningar. Som konstnär upplever hon också att det är viktigt att dela med sig av sin kunskap.

– Jag har fått kämpa så otroligt mycket med teknikerna. Tänk om jag hade haft någon som varit min mentor, då hade jag kanske inte behövt traggla så mycket. På mina kurser är tanken att man ska kunna utvecklas snabbt och det är något som driver mig otroligt mycket. 

 

Vi som hoppats är kvar (70x90cm) - Beatrice Jansson

Beatrices viktigaste råd till de som vill måla med akvarell är att köpa bra papper. Enligt henne är det inget annat än hundra procent bomull som gäller. 

– Köper du akvarellblock måste det vara bomull, är det massa cellulosa i går det inte att utföra de här teknikerna. Efter pappret kommer bra färger och sist penslar - man kan ju egentligen måla med fingrarna. Men pappret är A och O. 

Beatrice har själv haft en konstmentor som hon gått till kontinuerligt under flera års tid. 

– Vi ses och diskuterar konst och han stöttar mig otroligt mycket i min resa. Han är hård men rättvis; han peppar men kan också säga nej. Det kan gälla allt från hur jag ska prissätta till vilka utställningar jag ska vara med på. Företaget heter Artlab och erbjuder konstnärshandledda utbildningar. 

Beatrice har också startat upp en målarklubb, Målarklubb Slussen, döpt efter hennes förra bostadsadress. 

– Jag var med i en bokklubb men märkte att jag aldrig läste så då funderade jag över om man kunde göra samma sak med en målarklubb. Jag skrev det i en grupp på Facebook och det haglade in folk som var intresserade. Jag tog de första femton och sedan dess har vi träffats en gång i månaden för att ha konstutbyte. Vi delar erfarenheter och ger tips på kurser. Inför varje möte har vi också ett tema som vi målar kring, sedan pratar vi om hur vi har tänkt och ger feedback till varandra, väldigt snällt. Det är mest ett glatt gäng som tycker om att ha kul. 

 

Det kom som en vind (90cx70cm) - Beatrice Jansson

Den 20:e till 26:e maj ska Beatrice ha utställning på Galleri Greger på Hornsgatan i Stockholm. På grund av pandemin blir det den första egna utställningen på ett par åt. 

– Det ska bli jättekul. Då blir det stora, abstrakta målningar. 

Se fler av Beatrice Janssons verk här!

 

                                                                Konstnären Beatrice Jansson

 

Matilda Wirström

Skribent

Hitta din originalkonst på

link to artportable