Logo Artportable

Avskalat och uttrycksfullt i Anders Lindgrens fotografi

2022-05-05

Fotografiet började som ett intresse för Anders Lindgren. Nu har det blivit ett beroende. Många av sina motiv har han hittat i Lofoten men framöver bär det av till både Island och Schweiz. 

Mellan Lofoten och Västerås är det 17 timmars resa med bil, enkel väg. Det var där Anders fotointresse väcktes för första gången och trots avståndet åker han gärna dit för att fota. 

– Jag var där 2017 eller 2018 första gången. Det var där som jag började tänka att det finns lite annat att erbjuda än det vi har i Västerås. 

Hamnoy in moonshine - Anders Lindgren

Anders har byggt om en Mini camper som han sover i på sina fotoresor. Förut reste han i en Saab, vilket var betydligt jobbigare. Nu har han både värme och utrymme. 

– Först var det mer ett äventyr att åka runt och fotot kom med det. Nu åker jag ut för att fota, det har blivit ett kreativt utlopp för mig. 

Ibland söker han upp platserna på google på förhand men ofta hittar han bilden i stunden. 

– Om man är ute i naturen eller på ett berg så kan man komma in i en sorts koma. Det är som att springa långt; efter ett tag vet man inte vad man gör längre. Men man vet ändå vad man gör. 

Milkyway - Anders Lindgren

Det bästa vädret att fota i tycker Anders är när det precis klarnar upp efter en storm och solstrålarna börjar kika fram.

– Man vill ha lite drama i bilden så jag är inte så mycket för solnedgångar och sånt. Mitt favoritväder är dåligt väder, gärna med mycket moln. 

De avskalade bilderna fångar ödsliga platser, en del mer välbesökta än andra. 

– När jag hittade Little House on the Prairie var jag ute på villovägar. Det är kul att hitta något sådant speciellt där, även om Lofoten är ett så pass fotat ställe. 

Little house on the prairie - Anders Lindgren

Vad är det mest utmanande? 

– Det är nog bilresorna. Man hinner lyssna på en del poddar på 17 timmar. Jag kan tycka det är jobbigt när vädret inte samarbetar. Speciellt när man åkt så långt och så får man klarblå himmel i några dagar, då kan det bli lite jobbigt. Visst kan det vara svårt att hitta bra kompositioner men Lofoten sköter det själv, platserna är så fina i sig. 

 

The yellow house - Anders Lindgren

The Yellow house lyckades han fota 20 minuter innan han krockade med bilen.

– The Yellow House är lite speciell. Det finns väl en miljard foton på det där huset men jag tyckte att jag timade in vädret alldeles perfekt för min bild. Det var nu i februari och den sista bilden jag hann ta. Det var precis efter två dagars snöstorm när jag hade varit insnöad i bilen utan att kunna ta mig någonstans. Jag var tvungen att gå ner i vattnet och stå på några stenar för att komma i nivå med huset så jag blev blöt. Sedan, på väg upp till Lofoten, hamnade bilen i något spår och kanade in i ett räcke så att framdelen blev kvaddad. 

 

Tunnel - Anders Lindgren

Vad händer framöver?

– Nu ska jag till Island och vara en vecka upp bland bergen och så blir det ett par vändor till Norge, till Trolltunga och Preikestolen. Jag skulle dit för några år sedan men åkte på benhinneinflammation så kom aldrig dit. Så nu får jag åka dit och göra om och göra rätt.

Bilresorna tar han med gott mod.

– Den tråkiga delen är ju att åka i Sverige, det är mest skog. Så fort man kommer in i Norge är det som att åka runt i en bakgrundsbild i datorn. 

Se fler av Anders Lindgrens verk här!

                                                         Fotografen Anders Lindgren

 

 

 

 

 

 

 

 

Matilda Wirström

Skribent

Hitta din originalkonst på

link to artportable