Logo Artportable

Artportables konstnärliga rådgivare Richard: "Det gäller att ge någonting tillbaka."

2022-02-15

Richard jobbar som konstnärlig rådgivare på Artportable. På daglig basis tar han kontakt med konstnärer som använder plattformen och utifrån kunskap och erfarenhet leder han dem vidare i deras strävan att nå ut med sin konst.

Som konstnärlig rådgivare fungerar Richard som ett bollplank för konstnärerna som använder Artportables plattform. Det kan handla om allt ifrån att hjälpa till att få upp verk på sidan, finnas där som stöd angående prissättning eller andra frågor som kan tänkas dyka upp. Att vara inkännande och ödmjuk är något som är en självklarhet i tjänsten som rådgivare. 

– Det är viktigt att ha en dialog och kunna lyssna på alla. Samtalen blir väldigt individuella och olika personer har olika behov. Ena dagen kanske jag pratar med någon som har ett tiotal utställningar i bagaget och nästa dag någon helt oetablerad. Man behöver kunna lyssna och förstå behoven. 

Utöver det har han fått hoppa in som vernissagevärd och fått hjälpa till i Artportables Showroom.

– Det är en varierande och ombytlig arbetsplats och jag gillar att få göra hundra saker samtidigt. Jag etablerar goda relationer inom konstscenen med både konstnärer, konstintresserade och gallerister. Artportable är något av en mötesplats där alla samlas och det ger ett fantastiskt utbyte. 

 

Bli medlem på Artportable här!

  Richard i Artportables showroom.

 

Att Richard började jobba på Artportable var något av en slump. Efter att ha tagit sin kandidat i humaniora och läst flertalet kurser på universitetet dök jobbet som konstkoordinator upp vilket sedan utvecklades till tjänsten som rådgivare.

– Jag har alltid varit intresserad av konst, kultur och människor så även om jag inte visste att det var precis det här jag skulle göra så var det inte oväntat. Under mitt första år som konstkoordinator samlade jag på mig så mycket kunskap jag bara kunde och sedan utvecklades tjänsten till det jag gör idag. Jag älskar att lära mig nya saker och nu får jag tillfälle till det varje dag. Det bästa är att jag sedan får möjlighet att förmedla vidare det jag lärt mig. 

Sedan han började på Artportable har konstintresset växt och han besöker ofta gallerier och utställningar.

– Jag har börjat lära mig mer om branschen på ett djupare plan. Hur går det till när man ska nå ut med sin konst? Hur ser de olika provisionsuppläggen ut på gallerierna och vad ingår? Jag samlar på mig en massa info som jag kan använda i min roll för att förmedla relevant information. Till exempel håller jag koll på aktuella utlysningar, jurybedömda utställningar samt olika konstrundors upplägg och villkor för konstnärens medverkan. Jag fokuserar även mycket på vad som händer utanför storstadsregionerna.  

 

Bli medlem på Artportable här!

Artportable Konstnärlig rådgivare
  Richard utanför Artportable där han jobbar som konstnärlig rådgivare.

 

Det bästa med jobbet tycket han är variationen. 

– Det finns alltid nya saker att lära sig och man blir aldrig fullärd. Det passar bra ihop med min personlighet då jag får som mest tillfredsställelse av att lära mig och att få dela med mig. Om jag en dag får reda på att någonting händer i en viss region så vet jag direkt tio stycken andra som skulle vara intresserade. Då kan jag höra av mig och föreslå det till dem. På det sättet förmedlar jag möjligheter. 

Om man vill jobba som konstnärlig rådgivare tycker han att det viktigaste är att vara ödmjuk och ha sina frontallober på plats. 

– Det krävs att man har ett stort intresse för konst och av att lära känna den världen. Att vara öppen för ny kunskap och kunna hålla mycket i huvudet behövs när man pratar med så många olika människor. Alla behöver få lika mycket uppmärksamhet och det finns en generositet i att bara lyssna och finnas tillgänglig och närvarande. Sedan är den praktiska kunskapen viktig, självklart måste jag hålla koll på olika galleriers upplägg och utställningar, likaså prissättningsintervall. Det gäller att inte vara en robot utan att lyssna och ge sig tiden att tänka och värdera så att man kan ge någonting tillbaka. 

I framtiden ser han framför sig hur Artportable växer och skapar en helt ny plattform där nya tjänster kan utkristalliseras. 

– Det som är roligt är att det här är ett nytt sätt att jobba på vilket gör att ingenting är fixerat. Min roll är ett tydligt tecken på det. Den växte fram organiskt ur ett behov och på det viset kommer det att fortsätta utvecklas. 

 

Bli medlem på Artportable här!

 

Matilda Wirström

Skribent

Hitta din originalkonst på

link to artportable