Logo Artportable

AnnCatrin Pettersson sammanfogar det mänskliga med det andliga

2022-03-02

AnnCatrin Pettersson är en mångfacetterad konstnär som drivs av en hunger att uttrycka sig i färg och form. Hon jobbar med olja, akryl och encaustic art: "Det har ett andligt inslag som gör det spännande".

Trots att det alltid har fallit sig naturligt för AnnCatrin Pettersson att måla fick hon som barn höra att konst inte var något man kunde satsa på. Men efter en utbildning på folkhögskola har hon fortsatt med kurser inom konst och måleri och idag har hon sin studio ute på Vikbolandet.

– Jag bestämde mig tidigt för att ha i alla fall en utställning varje år. Stoppar man bara verken i garderoben så blir det fullt – då försvinner till slut inspirationen. Det är en tillfredsställelse att måla för sin egen skull men en annan tillfredsställelse att dela med sig till andra.

 

AnnCatrin Pettersson
Kontemplation i känslohavet (40x50cm) - AnnCatrin Pettersson

 

AnnCatrin både målar och skriver och när hon ställer ut sina målningar händer det att hon hänger ett stycke poesi i en tråd vid sidan av verket. På så sätt kan betraktaren själv välja om den vill ha sin egen känsla och fantasi eller ta del av vad AnnCatrin själv har tänkt och känt.

– Jag får mycket intryck från livet och omgivningen och som högsensitiv är jag väldigt absorberande på energier och information. När jag målar får jag ut min inre process och vad som pågår, det är ett sätt att lära känna mig själv utifrån hur jag mår och vad som händer. Men det är också ett sätt att lära känna den tredimensionella världen. Skulptera formen, djupet och kommunikationen mellan öga och hand. Måla är också en andlig kommunikation för mig, en känsla som jag fångar upp som gör det spännande.

För AnnCatrin går måleriet hand i hand med att hon jobbar spirituellt i sitt yrke som medium och hypnoterapeut. Bland annat sitter hon mycket i meditation – något som kan underlätta hennes skapandeprocess.

– Jag kan meditera över konst och det ger väldigt mycket. Framför allt öppnas energin hos mig själv och när det blir rätt så dras hela kroppen mot det jag vill göra. Det är då jag målar och skriver och har mitt umgänge med andevärlden. Det känns som ett medvetande som kommer in i energin runt omkring mig och om jag bara lyssnar på den energin så kan jag börja måla på ett helt annat sätt eller skriva historier som plötsligt bara finns där. Jag ser det som en medvetandeform som kommer och berikar mig med information.

 

Lemurian (50x50x3cm) - AnnCatrin Pettersson

 

Förutom olja och akryl jobbar AnnCatrin mycket med encaustic art. Ordet kommer från grekiskans enkaustikos vilket betyder bränna in och värmen är central vid målning i den här formen där pigment blandas med varmt, flytande vax. Det är en gammal teknik och för AnnCatrin började det på en mediumkurs. Läraren hade med sig strykjärn, färgvax och specialpapper för att de skulle måla meditativt. Nu har hon ett värmebord hemma och har integrerat tekniken i sitt konstnärskap.

 – Jag väljer färger som jag trivs med, sedan jobbar jag med händerna och allteftersom ser jag olika ansikten och figurer träda fram så hjälper jag dem fram ännu mer. Många gånger ser man fler och nya saker om man har bilden lite närmare sig, olika dimensioner och världar visar sig. Jag upplever att de här målningarna blir mer kopplade till andevärlden än de andra.

I sin ateljé har hon ofta många tavlor på gång samtidigt, ibland så många som runt 30-40 stycken. 

 – Jag tror att det handlar om att känna att jag hela tiden är på väg någonstans. Det är ett sätt att komma in i mitt eget flow, i mitt eget liv. När jag inte målar hamnar jag lätt i stagnation. Jag tycker om det meditativa flowet, som ett sakta flytande framåt i färger, djup, ljus och känslor.

Att ha flera tavlor samtidigt var en strategi som växte fram under en period i livet när AnnCatrin inte kunde måla på samma sätt. Så fort hon skulle måla började handen skaka och hon blev tvungen att lägga ner penseln och gå därifrån. 

 – Under många år upplevde jag en otillräcklighet. Jag kunde inte få ögat och handen att samarbeta och samtidigt vara i den andliga känslan. Jag valde att vidareutveckla mig rent tekniskt och det är jag glad för, men det som gör det roligt är ju glädjen i måleriet, det som är i mitt hjärta. Den glädjen jag visste att jag hade nådde mig inte just då.

AnnCatrin kände att hon behövde strukturera upp sitt arbete. Hon började ha tre olika målningar uppe som alla fyllde olika funktion. Den första var föreställande och med mer tekniskt fokus, den andra var för att uttrycka känsla och glädje och den tredje var för att måla på i mörkare perioder vilket visade sig bli ett mycket lyckat arbetsval.

– När det negativa ville komma ut kunde jag använda baksidan av en tapetrulle eller en pappersrulle från ikea. När det händer saker i livet som inte är bra, vilket det gör för alla, så måste man få ut det någonstans och där kunde jag bara ta en kolkrita och ösa ur mig allt. Det var ett sätt att sortera bort det. Vi alla är ju otillräckliga på våra egna sätt men det kan också få vara en positiv känsla. I stället för att förtvivla kan man fråga sig ”hur lär jag mig det här?”

Om något inte funkar idag väntar AnnCatrin med just det och tar sig an en annan målning tills hon klurat ut hur hon ska göra.  

 – Det är ett fantastiskt sätt att jobba på och jag slipper fastna i en målning. I dag går jag till och från målningarna och när jag är mitt i arbetet är det som att umgås med en vän som kommer och hälsar på, ibland är det någon man har träffat förut och ibland någon ny som man ska lära känna. Precis som när man skriver en roman är det en speciell kontakt. 

 

   Encaustic-Art målat med varm bivax på specialpapper

  Mystic mind birth (21x29cm) - AnnCatrin Pettersson

Något som inspirerar AnnCatrin Pettersson är att ta del av andra konstnärskap och några hon tycker extra mycket om är Cesar Santos, Florent Farges och Andrew Tischler. Förutom att se dem på youtube går hon distanskurser för dem alla tre. 

– Det är viktigt för mig för det öppnar mina sinnen. Jag tittar mycket på hur de målar för att ta in deras kunskap och få inspiration och idéer. Det fördjupar ens eget arbete att också kunna ta in någon annans upplevelse av livet. Det är det som är summan av en målning.

Det AnnCatrin helst vill med sin egen konst är att sprida glädje och inspiration.

 – Jag tycker om när någon dras till ett konstverk och får ett eget intryck som slår an. Det kan vara en aha-upplevelse eller en känsla av välbehag. Något som inger hopp. Jag tror att det viktigaste vi kan göra är att sprida hopp, förtröstan, framåtanda och glädje men även spänning. Det är en glädje att uttrycka inspiration och jag känner alltid en enorm hunger att lära mig mer. 

 

Trumpet poeten (50x59cm) - AnnCatrin Pettersson

 

Se fler av AnnCatrin Petterssons verk här!

 

 

Matilda Wirström

Skribent

Hitta din originalkonst på

link to artportable