Logo Artportable

Ann-Marie Sarri: "Livet är ett lån vi har"

2022-05-18

Ann-Marie Sarri var omgiven av konstnärer, något som blev startskottet till att börja måla själv. Efter ett liv i konstens tecken målar hon idag i olja och favoritmotivet just nu är himlar. 

Första gången Ann-Marie Sarri tog upp en pensel för att måla var 1973. Hennes man var konstnär och anledningen till att det hände just då var att de skulle flytta från sitt hus i Florens. 

– Kameran var trasig och jag kände att jag måste ha en bild på huset innan vi flyttade. Så jag tog fram hans duk, penslar och oljefärger och målade av det. Sedan fastnade jag.  

Gryning (70x50cm) - Ann-Marie Sarri
Gryning (70x50cm) - Ann-Marie Sarri

Ann-Marie träffade sin man år 1962. Då arbetade hon på Rörstrand och dekorerade porslin. Hennes man kom från Florens och hade kontrakt på Rörstrands i tre år, sedan var planen att han skulle resa tillbaka. Men så blev det inte. När han många år senare återvända till Florens var det med en hel familj. 

Tillsammans bodde de i Florens i nästan 18 år. Större delen av deras vänner var konstnärer och mycket av inspirationen kom därifrån. 

– Innan jag själv började måla beundrade jag alltid dem och jag älskade att titta på deras tavlor och vara i deras ateljéer. Det var oändliga middagar där vi pratade konst och konstnärer och dagarna var fulla av spännande människor och härliga, djupa samtal. 

Sju (22x27cm) - Ann-Marie Sarri
Sju (22x27cm) - Ann-Marie Sarri

Ann-Marie har fortsatt jobba i olja, hon älskar både färger och lukten av den. Mycket av inspirationen kommer från naturen.

– Jag kan titta på ett träd, ett blad eller en blomma och tycka att det är så vackert. Jag tar inte motivet direkt men det kan ge inspiration och en liten puff. Jag har fyra chiuahuor och jag älskar naturen lika mycket som dem. Den förundrar mig och när det blåser i grenarna kan det kännas som musik i träden.  

Trattoria Toscana (92x73cm) - Ann-Marie Sarri
Trattoria Toscana (92x73cm) - Ann-Marie Sarri

År 2012 hade Ann-Marie sin första utställning i Enköping. Paletten var färgglad och hon ville sprida glädje.

– Jag målar med mycket känsla. Under tiden jag målar är jag så entusiastisk och tycker att det blir något extraordinärt vackert. Jag är spänd som en fjäder och det kan ta dagar eller månader innan jag fått fram det jag vill i en tavla, ibland är det svårt att sluta. Men när den är klar har gnistan falnat lite.

Blomsterprakt (73x60cm) - Ann-Marie Sarri
Blomsterprakt (73x60cm) - Ann-Marie Sarri

År 1991 gick Ann-Maries man bort. Idag föder hon upp chiuahuor och är glad över att hon har konsten. 

– För mig blir konsten viktigare och viktigare. I början var det bara en lek men nu brinner jag verkligen för det och känner så mycket för det. Att börja på en helt vit duk är en härlig känsla. Samtidigt som det är det mest utmanande. Kommer jag bli nöjd med det jag gjort? Jag är väldigt kritisk men är jag nöjd om jag har fått ut det jag vill, ett penseldrag eller en färgsättning, i all sin enkelhet. Jag älskar att skapa någonting och sedan bli nöjd i slutfasen. 

Molnkonstellation (80x100cm) - Ann-Marie Sarri
Molnkonstellation (80x100cm) - Ann-Marie Sarri

En outtömlig källa till inspiration är himlar i olika färger och former. 

– Det finns något budskap som jag känner i naturen, och även i himlen. Där finns så många motiv som man någonsin vill, den ändrar sig från minut till minut. Livet är ett lån vi har och det är ingen tillfällighet att vi finns just här just nu och att vi sedan vänder vidare. Med pandemi och krig börjar jag känna att mig förvånad över allt som händer i världen just nu. Varför ska vi förstöra allt det fina vi har? Vi har ett liv som vi vet om i vår vackra värld, med våra djur och vår natur, våra blommor. Jag tycker att vi ska värdesätta det och tänka till. Ingenting är för evigt. 

Infinity (100x70cm) - Ann.Marie Sarri
Infinity (100x70cm) - Ann Marie Sarri

 

Se fler av Ann-Marie Sarris verk här!

 

Konstnären Ann-Marie Sarri
                                                  Konstnären Ann-Marie Sarri

Matilda Wirström

Skribent

Hitta din originalkonst på

link to artportable