Logo Artportable

Ann Bark ser det lilla i det stora och det stora i det lilla

2022-05-19

Ann Bark fotar med hjärtat och själen. På sin Facebook-sida Pandys foton delar hon med sig av sina fotografier. 

Ann Bark dras till naturen och har en blick för detaljer. Hon tycker om att utmana sig själv och strävar hela tiden efter att utvecklas. I knivskarpa fotografier fångar hon naturen när den visar sig från sin allra bästa sida. 

– Det är svårt att sätta ord på hur vackert det är i vår natur. Ibland ser man inte skogen för alla träden men det kan finnas så mycket detaljer inuti. Det klickar till i huvudet och så känner man att det är något man vill fånga. 

Vy genom en glaskula - Ann Bark
Vy genom en glaskula - Ann Bark

Ann började fotografera redan i grundskolan. Då var det svartvita bilder som gällde som hon framkallade i mörkrum. Tillsammans med en kompis fixade hon ett labb i källaren som de använde sig av fram tills det digitala började ta över. 

– Det har alltid varit ett intresse. Idag fotar jag främst med min Nikon-kamera men det kan även bli väldigt bra bilder med mobilen nuförtiden. Det är i första hand natur men även porträtt och en del bröllopsbilder åt vänner. 

Den estetiska ådran har alltid funnits med och hon har målat porslin, drejat och skapat akvareller. Fotografiet är ett verktyg för att få utlopp för kreativiteten och parallellt med ridningen har det varit hennes största intresse. 

– Jag var funktionär på en terrängtävling i ridning och hade kameran med mig. Så la jag mig på marken och tog en bild rakt upp och där var det ett löv. En vän till mig sa att han aldrig sett någon bli så lycklig över ett litet löv. 

Orkidé - Ann Bark
Orkidé - Ann Bark

Motiven varierar beroende på känsla, väder och vind.

– Det är ofta spontant och går mycket på feeling, jag fotar med hjärtat och med själen. När jag har tid åker jag ut och ser vad jag känner för att hitta på. Kanske vill jag fota vatten eller hålla på med lite makro, det är känslan som styr. Sedan tar jag in i det i datorn och ser om jag är nöjd eller inte.

Vad andra upplever som ett bra fotografi tycker Ann är upp till var och en. 

– Det ligger i betraktarens öga, alla ser olika saker i samma bild. Jag fotar mycket natur och för vissa ger det mer än för andra, det handlar om hur man är som person och vad man ser. 

Ann kör en Harley Davidson men hon tar den oftast inte när hon ska ut och fota, det blir knöligt med stativet och utrustningen. 

– Ibland är jag ute och letar efter gamla ruttna lador eller annat, det har en charm i sig, men ofta fotar jag det jag ser. 

Fallet i Torup - Ann Bark
Fallet i Torup - Ann Bark

Ann utmanar sig gärna och det senaste projektet är att fota sonens crossbana och få till snygga actionbilder. Snart ska hon köpa en rejäl blixt för att kunna täcka större avstånd. 

– Man bygger sina egna utmaningar och det är en utmaning att få skärpa på motivet i hastighet. Jag har fotat en del hästhoppning men nu har jag bytt kamera och inte riktigt fått till det än. Så jag funderar över hur jag ska lösa det och sedan gör jag nya försök. 

St Michaels Cave i Gibraltar - Ann Bark
St Michaels Cave i Gibraltar - Ann Bark

Ann ser själv hur hon har utvecklats under åren som gått och i takt med att tekniken förändrats har även fotona blivit annorlunda.

– Det är mest kvaliteten och tekniken som har blivit bättre. Det är fantastiskt nu i den digitala världen att man kan komma hem med 200 bilder. Tidigare hade du en rulle med 24 svartvita bilder och så jobbade du med en. Det är en helt annan kostnad i det även om det hade sin charm. Men man lär så länge man lever. 

Se mer på Anns facebooksida eller instagram: annpandybark. Besök hennes portfolio här!

Fotografen Ann Bark
                                           Fotografen Ann Bark

Matilda Wirström

Skribent

Hitta din originalkonst på

link to artportable