Logo Artportable

Akvarell, akryl och tusch – Charlotte Hansson målar sig igenom teknikerna

2022-04-04

Det var på en kurs i Toscana som Charlotte Hansson fick upp ögonen för akvarellmålning. Genom att ta flertalet kurser och integrera delarna i sitt eget måleri har hon hittat en bredd i sitt skapande.

 

Charlotte målar i akvarell, akryl och tusch och testar gärna nya tekniker. Målningarna är vackra och bahagliga med harmoniska naturmotiv eller vilsamma stadsmiljöer. Att delta i kurser är något som får henne att utvecklas och bredda sitt kunnande.

 

– Kursen i Toscana var ett sätt för mig att komma i gång med akvarell igen. Det var en fantastisk miljö med en konstnär som lärde ut klassiskt måleri. Vi fick fördjupa oss i teknik, perspektiv och skuggor.

 

Sommarblomster (Akvarellmålning 40x50cm) - Charlotte Hansson

 

Måleriet har funnits med ända sedan Charlotte Hansson var liten. Hennes pappa brukade ställa upp ett staffli i vardagsrummet och stå där och måla, sedan klädde han väggarna med konstverk. Själv har hon alltid haft ett intresse för färg och form och att pyssla med olika saker, allt från att måla porslin till att sy kläder och nu vill hon prova på så mycket som möjligt inom måleriet.

– Akvarell är fantastiskt med sina egenskaper men jag blev nyfiken på att testa akryl så jag gick ett par kurser i det med för att komma in i det. Akryl är härligt för att man kan måla maffigt och spontant, lager på lager. Den senaste tiden har jag också jobbat en del digitalt och inspirerats av det. Det har lett mig in på att teckna mer och jobba en del i tusch. 

 

Terrakotta (Vattenfast tusch 40x50cm) - Charlotte Hansson

 

Kursutbudet är stort och för Charlotte har intresset bara ökat med tiden. Kurserna får henne att börja tänka mer tekniskt kring måleriet. Vissa är mer klassiskt inriktade än andra men det viktiga för henne är att ta bitar från de olika kurserna och göra det till sitt eget. 

– Det är väldigt bra att ha en klassisk utbildning, lära sig färglära och att blanda färger, perspektiv och ljus. Har man det i botten kan man experimentera sedan.

 

Peace in mind (Akrylmålning 50x50cm) - Charlotte Hansson

 

Mycket av Charlottes inspiration kommer från att fota. Särskilt mycket blir det när hon är ute och reser.

– Jag målar ofta utifrån en idé. När man målar ser man motiv överallt. Jag tar många bilder till min fotosamling och sedan kan jag få inspiration från fotona eller testa mig fram på iPaden. Där målar jag ganska mycket digitalt, både för att få inspiration eller bara för att måla av mig. Den kan man ta till när som helst vilket är smidigt.

Motiven är ofta natur eller djur, tidigare även en del arkitektur. 

– Jag målar för att jag känner att någonting är vackert och vill åt en fin känsla och harmoni. Målar jag ett hus är det av den anledningen och likaså med blommor och blad. Jag har alltid med någonting av grundfärgerna, då upplever jag att det blir mer harmoniskt. Det ska vara trevliga färger som passar in i ens miljö. 

 

Solnedgång vid Sävjan (Akrylmålning 50x40cm) - Charlotte Hansson

 

En milstolpe i Charlottes liv var när hon började ställa ut sin konst. 

– Utmaningen med att ha mycket utställningar kan vara att man lätt börjar fokusera på att man ska sälja. Tänker man att man ska måla bara därför så kan det bli hämmande. Kanske ser man andra som säljer massor och så vill man göra likadant. Det bästa är att tänka bort det och försöka hitta tillbaka till sig själv. Det kan vara en utmaning att måla efter sitt eget tycke och sin egen passion men i slutändan måste man måla det man vill.

Måleriet utgör en kontrast till Charlottes dagliga yrke inom IT-förvaltning. I förhållande till arbetet framför datorn ser hon det som avkoppling.

– Att sitta och måla efter jobbet gör verkligen att man glömmer stressen och slappnar av. Därför blir det mest harmoniska stämningar i mina tavlor, det är det jag tycker om. Någonting att vila ögonen på. 

Charlotte vill hinna göra allt och i sommar ställer hon ut på Kvarngården i Bergshamra.

– Det tar aldrig slut med det kreativa och vad man kan göra. Det är tur att framtiden finns.

Se fler av Charlotte Hanssons verk här!

 

                                                                 Konstnären Charlotte Hansson

 

Matilda Wirström

Skribent

Hitta din originalkonst på

link to artportable