Ulrike Nordquists konstnärskap präglas av de många platser hon förknippar med hem. Hon kom till Sverige via några omvägar, från Tyskland, Kenya, Zimbabwe, China och Indien. Hon är kär i världens största landdjur som hon har träffat på nära håll många gånger. Ulrikes målningar fyller Artportables Showroom under v.48–49.

”Året är 1985. Jag är 12 år och vi är någonstans vid Zambesi, norra Zimbabwe. Vår Ranger som brukade leda oss genom vildmarken, gick sent från middagen i huvudtältet tillbaka till sitt eget. Vi bodde i en så kallad öppen lodge där djuren i princip kan röra sig helt fritt. Han mötte en elefantkalv på gångvägen. Inget ovanligt där ute i savannen, mitt i natten. Men, den här gången var mamman för nära. Hon dödade honom direkt. I årtal därefter kretsade mina tankar kring hur det skulle vara att bli dödad av en elefant. Hur tragiskt det än var, känner jag en djup kärlek för elefanten.  En elefant angriper aldrig oprovocerat. Den intelligenta giganten bara skyddade sitt barn. För mig ett känslodåd!

Året är 2017. Paret stod framför den svarta tavlan länge. ’Den tar vi’, sa de efter en stund. De skulle köpa den svartaste tavlan jag någonsin målat: en stor svart-grå elefant på svart bakgrund, en matriark som skyddar ungen. Svart på svart, men ändå tydligt och sårbar – och vackert! En härlig känsla för mig att kunna dela min historia med främmande genom just denna målning som beskrev elefantmodern i lodgen, år 1985.”

ulrike nordquist

Upptäck fler av Ulrike Nordquists målningar i hennes portfolio.

Berätta om utställningen du har i Artportables showroom

– Det finns inget bättre sätt att beskriva min nuvarande konstsamling än med hashtaggen #elefantenirummet (en hashtag som jag även delar med David Batra). Elefanten var och är mitt ledmotiv och just nu blir de tysta giganterna mer och mer abstrakta.

Hur ser det ut när du skapar?

– Jag utgår alltid från färgen. Motivet uppstår först efteråt. Jag har tecknat kläder och inredning sedan 16 års ålder, målat akvarell och experimenterat med mycket under åren. Penslarna byttes ut mot kameran under tiden på resande fot. Sedan några år tillbaka har jag upptäckt akryl som passande målarmedium, eftersom färgen torkar snabbt och jag gärna målar lager på lager.

ulrike.n

Vad händer framöver för ditt konstnärskap?

– Jag vill förändras konstnärligt livet ut och har ett budskap om att vara i harmoni med naturen. Jag skapar helst ljusa och kärleksfulla konstverk och har en ytterst positiv syn på livet, men under 2020 har mörkrets väsen krupit fram ur mörkret. Pandemin har skakat mig i grunden. Men när pandemin slog till och när färgerna blev – bildspråkligt – mörkare, växte det fram ett ljust projekt tillsammans med fotografen Melina Reid: Imaginary Art. I vår nya postershop på imaginaryart.se finns vackra och harmoniska naturmotiv för alla er som önskar ”andas in naturen” i sina hem!

Watching the babies

Under två veckor (v.48–49) visas Ulrike Nordquists originalmålningar i akryl och ett antal postermotiv i Artportables Showroom.

Upptäck fler av Ulrike Nordquists målningar i hennes portfolio.