Med hösten i antågande är Kerstin Waagen den perfekta konstnären för att sätta stämningen. I sin unika, gotiska stil målar hon upp en värld som sätter igång både fantasin och mardrömmarna. Men när hon nu ställer ut sina verk i Artportables showroom är det istället en mer rofylld och balanserad atmosfär som sprider ut sig över väggarna.

För konstnären Kerstin Waagen är det måleriet som tar henne till en meditativ plats. Att meditera på något annat sätt har aldrig varit något för henne, men när yogainstruktören Annika Sköld frågade om de skulle skapa en meditationsbok tillsammans ställde hon direkt upp. Samarbetet pågick i två år och ledde till tjugotvå enastående konstverk där lugn, harmoni och balans är i fokus.

– Det som jag ställer ut nu ingår i den här meditationsboken. Det var jättekul att samarbeta med någon, annars är det ju så lätt att man svävar ut och inte fullföljer förrän man har en utställning. Och eftersom det här projektet har pågått en lång tid har jag fått massa nya bilder i huvudet som jag längtar efter att få släppa ut.

De spirituella och meditativa motiven är egentligen inte Kerstins hemmaplan. Hon trivs som bäst i en mörkare värld, med vampyrer, fladdermöss, vålnader, förfallna hus och snåriga skogar. Inspiration finner hon överallt; i meningar, sånger, möten och bilder. När inspirationen sinar vänder hon sig till Bob Ross och hans teknikövningar, Van Goghs verk eller till sina katter. Det som inspirerade Kerstin till att skapa från första början var dessutom de mörkare, läskigare motiven.

– Jag har alltid målat och när jag var liten hade jag mycket mardrömmar. Då sa min farbror att jag borde måla av dem, så då gjorde jag det. Helt plötsligt blev den där draken inte lika läskig – när man kunde säga åt den att stå still och vrida på vingen så man kunde få se färgerna ordentligt.

Hur fortsatte du din bana i konstvärlden efter det?

– Jag sökte till en konstskola i Göteborg, och det var med de här gotiska bilderna som jag kom in på Domen. Det här var på 80-talet och Tullan Fink som var rektor sa att hon aldrig hade sett en kvinna som målade på det sättet. Så det var ju en riktig egotripp.

Efter ett besök i Göteborg för ett par år sedan kastades Kerstin tillbaka till tiden på konstskolan, då det enda som existerade var konsten och drömmen om att slå igenom. Hon beskriver att man lätt glömmer sina ungdomsdrömmar i ekorrhjulet, men att det känns kul att konsten får ta större plats i hennes liv igen. Nu är hennes dröm att få möjligheten att illustrera en barn- eller ungdomsbok.

Hur brukar människor reagera på din konst?

 – En del tycker att min konst är jättefin medan andra säger att jag inte kan hålla på med måleri eftersom man inte kan leva på det. Men det kan man ju inte som sportfiskare heller. Man måste få ha kul, jag tycker att man ska fullfölja sina drömmar oavsett om folk inte är speciellt förtjusta i det man gör.

Upptäck fler av Kerstin Waagens konstverk i hennes portfolio.