Den mystiska länken mellan natur och fantasi har alltid varit det som sammanfört konstnären Gabriella Alexas verk. I en fullkomligt färgsprudlande sfär av skogens kännetecknande element berättar hennes verk en historia om att hitta hem. Om att våga bryta negativa mönster, återupptäcka sig själv och landa i en betryggande känsla, inte minst den av att befinna sig i fullständig harmoni med naturen.

– Naturen är allt för oss. Den ger oss kraft, energi och är vår stora livsglädje. Jag vill att mina verk ska vara vackra att titta på. Det är verkligen det jag vill gestalta, det ljuvliga som finns i gränslandet av naturen runt omkring oss och i fantasin inom oss.

Att nästan alla verk går att tolka tvetydigt och att betraktaren har det fria ansvaret att bedöma budskapet själv är ett motto som i konstens tecken kan kännas lika självklart som heligt. Ingen borde kunna säga till dig vad det är du ser på bilden framför dig eller kanske ännu viktigare – hur du känner när du studerar dess detaljer. Dessa ledord väljer konstnären Gabriella Alexa att utgå ifrån i sitt skapande då hon ständigt värnar om att lämna en dörr på glänt gällande andras tolkningen av sina målningar. Hon anser även att man inte ska sträva efter att cementera en viss bild i betraktarens inre.
– Tolkningen ska vara fri för betraktaren. Det är viktigt eftersom att alla individer, alla saker och ting går att se från helt skilda perspektiv.

Konstnären Gabriella Alexa är i sitt allra rättaste element hemma på Kungsholmen när hon precis fått i sig en kopp kaffe på morgonen och sedan hamnat med penseln i handen. Där och då kan timmarna kännas heliga. En stund där skaparprocessen ofta inleds med att avbilda något från naturens överflödiga utbud. Ibland kan det vara en promenad i skogen eller parken som fungerar som inspirationskälla, men oftast befinner sig motiven redan i huvudet. Enligt Gabriella Alexa är det dock ofta något som ändrar sig drastiskt under resans gång.

– Bilderna jag har i huvudet härstammar alltid från naturen. Jag älskar verkligen skogar och hav, mår bra av det realistiska i det och tycker om att sammanföra det med motiven i mitt huvud.

Gabriella Alexa målade mycket i grundskolan. Hennes mamma tyckte inte alls att konsten var något sätt att försörja sig på och Gabriella utbildade sig till byggnadsingenjör. Men livet hann ikapp Gabriella som till slut, efter för mycket slit med jobbet, gick in i väggen och blev sjukskriven på heltid.
– När jag blev utbränd så längtade jag efter något helt annat, antagligen friheten i att just måla. När jag jobbade väldigt mycket så fanns det helt enkelt ingen tid för att sätta sig och måla, men i och med min utbrändhet så kom det bara. Det påverkade mig otroligt positivt, lite som terapi.

Kan du minnas några tidiga influenser till ditt konstnärskap? Andra konstnärer eller bara företeelser i ditt liv som inspirerat dig?
– Jag har tittat mycket på målningar från Monet som jag känner mig inspirerad av. Han gestaltar också naturen.

Har du något specifikt du vill säga om motiven i dina verk? Hur väljer du vad som ska få ta plats?

– Jag har alltid målat med en färgsprakande stil, men började faktiskt måla abstrakta näckrosor. När det handlar om att måla naturobjekt så framhäver jag alltid dessa om det är en skön miljö. Jag kan ta avstamp i vad som helst i naturen och sen blanda det med min fantasi. Jag älskar att måla himlar i annorlunda färger. Eftersom att naturen är inte begränsad kan man måla en himmel i vilken färg som helst. Jag kan förstås även måla i gråskala, men jag känner att kombinationen av starka färger ger mer kraft i tavlorna. Det ska liksom explodera.

Sist – vad händer härnäst? Har du några kommande projekt eller idéer som snart kommer få ta form?
– Jag kommer i stort sett att kvarstå i det jag har fördjupat i, och urholka det ämnet ännu mer. Sen vill jag testa att måla mer i gråskala och även helt från min fantasi. Jag har en utställning i Gamla stan, Stockholm på Galleri Studio Animar, 13-19 november och i mars har jag en utställning i Artportables showroom. I april nästa år ställer jag även ut i New York.

Se mer av Gabriella Alexas konst här..