Med en naturalistiskt bakgrund valde Ingjerd Leirvik att påbörja en ny bana i sitt konstnärskap inom kubismen. Komposition, färg och inte minst ljuset har blivit grundpelare i hennes sätt att skapa – ”Färgerna är ljusets barn och ljuset är färgernas mor, det är viktigt att tänka på.”

Den norska konstnären Ingjerd Leirvik har skapat sig ett uttryck och en stil som utmärker sig både i färgsättning och komposition. Men vägen till den nu självklara kubistiska stilen påbörjades genom ett arbete med naturalistiska motiv. Ingjerd menar att den naturalistiska stilen är en god grund för många olika typer av stilar och att det hon lärde sig då kommer väl till användning även i hennes kubistiska motiv.

– Den var min far som förde in mig på den naturalistiska stilen, han vägledde mig och var en stor inspiratör för mig. Efter att ha målat naturalistiska motiv blev jag intresserad av kubismen och sökte mig till Det Frie Kursakademie där jag utvecklade den stilen jag har idag. Och det är verkligen inom kubismen som jag trivs bäst.

Var finner du inspiration till dina verk?

– Det är, rätt och slätt, vardagen som jag blir inspirerad av. Det som sker i världen. Men kanske framförallt det vackra i naturen. Jag tycker det finns så mycket vackert och fint runt omkring en – så jag vill gärna porträttera det vackra istället för det som är dåligt.

ingjerd-leirvik

Bli medlem på Artportable!

Genom åren har Leirvik engagerat sig inom konsten inte bara genom sitt målande utan även genom att ha startat och drivit konstgallerier tillsammans med konstnärskollegor. Hennes stil har kommit och bli allt mer igenkännbar och verken har köpts in både av kommuner och kyrkor i Stavanger och Norge.

Vad är viktigt för dig när du skapar?

– Det är nog färger, framförallt starka färger. För färg är liv på något sätt. Utan färger skulle ju världen vara död. Och i färgerna finns ljus och tvärt om. Man kan säga att färgerna är ljusets barn och ljuset är färgernas mor, det är viktigt att tänka på.

leirvik.ingjerd

Ingjerd Leirviks kubistiska akrylverk är verkligen färggranna och hennes öga för olika färgkombinationer är tydligt. Ingjerd förklarar även hur det krävs många lager av färg för att få fram den ton och mättnad som hon eftersträvar. Och verken får ofta vila och betraktas en tid innan de slutförs, så att inspirationen ständigt är flödande.

Vad vill du förmedla med din konst?

– Jag vill som sagt visa på det vackra i världen, att andra ska få möjlighet att uppleva naturens skönhet. Sedan får jag själv så mycket glädje av att måla, bilderna ger mig energi och styrka. Jag kan vara i min egen värld och släppa allt ont. Att få sätta sig vid en helt vit duk och koppla bort, gå in i konsten.

 

Upptäck fler av Ingjerd Leirviks kubistiska verk i hennes portfolio.

Bli medlem på Artportable!

 

leirvik