Yngre konstnärer frågar Anna-Maria hur hon lyckats. Utöver hårt slit är hon belåten över hur samarbetet utvecklat sig med Bättre Konst och känner även att hon hittat en partner i karriären. Anna-Maria kan idag ta skäligt betalt för sin konst och når ut till nya målgrupper.


Anna-Maria Johansson blev nästan rörd när hon läste sin artikel på Sveriges snabbast växande konstsida Bättre Konst.

– Det var som att få sitt porträtt målat fast i text, som att äntligen få svart på vitt att jag är inte är så jävla dum ändå! Jag skulle absolut säga att jag är nöjd.

Hon är inte ensam. På mindre än femton månader har Bättre Konst format Sveriges i särklass mest engagerade konstpublik, och utöver det samarbeten med över fyrahundra konstnärer i Norden.

– Det blev en möjlighet att få se mitt konstnärskap utifrån. Från första dagen har jag känt ett starkt intresse från deras sida, och jag har känt mig så trygg i att få komma med feedback och tycka till om innehållet de producerade om min konst.

På Bättre Konst har Anna-Maria varit med i det snabbt växande inslaget Konstguiden. Hon är även med i en djupgående artikel om sitt konstnärskap, och är en av konstnärerna som Bättre Konst presenterat i Metro:s och SvD:s kulturdelar.

– Jag var så glad över artikeln och Konstguiden, och så var det ju kul att vara med i Metro och SvD.

För Anna-Maria har det varit viktigt att känna sig respekterad och inte bara som en möjlighet för någon att tjäna en hacka.

– Vissa märker man, vill ju bara tjäna pengar. Men på Bättre Konst har jag alltid känt mig respekterad och att det har funnits ett genuint intresse för mig och min konst. Samarbetet har känts mänskligt!

Anna-Maria började måla senare i livet och är tacksam att hon har fått ta tid att hitta sitt uttryck. Som hon känner bottnar i en kärlek till livet, hon ser sig som en livspositiv konstnär.

– Jag vill göra konst på mina egna villkor. Jag vill ha koll. Jag vill vara fri. Bättre Konst har varit fantastiskt för mig då de har tillåtit mig att kunna sprida min konst på mitt eget sätt, och nu börjar jag till och med bli frågad om råd av yngre konstnärer! De vill veta hur jag gjorde för att få den publik jag nu har!

I sina tavlor blandar Anna-Maria akryl, frökapslar, och bibelsidor bland annat. Resultatet blir kroppsliga tavlor med fascinerande strukturer.

A day in the beginning av Anna-Maria

– Jag kom in på detta spår lite av slumpen, och jag trivs med strukturen. Sen gör det något med konsten att kombinera torkade frökapslar med sidor ur bibelns skapelseberättelse, det blir som att blanda olika representationer av livets start.

– Även om det ibland kan vara utmanande att behöva ta beslut om min marknadsföring, så har jag alltid känt att det nu sker på mina villkor, och jag har alltid känt att de respekterat att man kan ha olika situationer ekonomiskt. Har jag velat ändra något har de alltid jobbat med mig.

– Sen har det ju varit skönt att få lägga över ansvaret för marknadsföringen på någon annan!

Strandängen

I framtiden vill Anna-Maria påbörja en serie quadtycher, men först ska hon ställa ut på Tatinis Art Show i Singapore, 23-26 maj 2019, och Galleri Engleson i Göteborg, 21-26 september 2019.

– Det här samarbetet har inte bara gett mig självförtroende, utan även en partner som ger mig karriärråd och bollar idéer med mig. Jag ser verkligen Bättre Konst som en viktig samarbetspartner. Jag är övertygad om att detta kommer bli ett långt framtida samarbete.