Elin Maria Parmhed skapar med sina verk en lekfull och glad värld för åskådaren att besöka. De färgglada målningarna, gjorda i en unik blandform av tekniker, kan inte låta bli att dra till sig blickar i alla åldrar. ”Någonstans har jag ett stort behov av att uttrycka glädje, kärlek, fantasi och lekfullhet” säger Elin om sin konst.

 

Vad har du för bakgrund? Hur kom konst in i ditt liv?

– Konsten har nog alltid funnits där. När jag var liten ritade jag som en tok. Gick en teckningskurs via postorder, men fick bara tillbaka rödmarkerade teckningsprov och tappade lusten. Under många, många år trodde jag inte att jag kunde. För några år sedan började jag teckna några figurer på skoj och byggde upp stories kring dem. Tecknade digitalt och gav ut en barnbok med egna illustrationer. Min sambo tyckte jag skulle måla, men jag tror jag nästan snäste ”jag kan inte”. Den 14 juni 2019, och jag kommer ihåg det så väl, hände däremot någonting. Jag hade börjat följa en idé och ritade fram vad jag kallar fantasiramar. Jag hörde David Lynch säga något om att låta idén leda en och det ledde till att jag den här dagen kände för att börja addera penseldrag med färg i dessa fantasiramar. Där och då började jag måla och en hel värld öppnade sig.

– Jag trodde inte att jag kunde måla så jag gjorde det ändå.

 

Kan du minnas några tidiga influenser till ditt konstnärskap? Andra konstnärer eller bara företeelser i ditt liv om inspirerat dig?

– Inspirationen kommer från många olika håll. Från lekfulla mönster på Marimekko-vis till en mening med ord som det David Lynch sa om att låta idén leda en. En färg kan inspirera mig. En form. Ett ord. Stor svulstig konst eller abstrakta motiv. En känsla. Lekfullhet i konst inspirerar mig alltid.

– Hilma af Klints konst är fantastisk. Det är så spännande att få upptäcka konsten – sedan jag själv började måla så förändras ständigt min blick och hur jag ser på det andra skapat och skapar. Det är en otroligt häftig resa!

 

 

 

Vilka tekniker använder du mest och hur har du hittat det du är mest bekväm med?

– Målarkniv, duk, akryl och svart akryltusch är min vinnande kombination. Med olika mycket inslag av penseldrag. Det skulle nog sammanfatta min stil. Alternativt pensel och akryl på duk eller papper med akryltusch som finish.

 

Vissa av dina verk präglas av vad som ibland kallas naivistiska konstuttryck, skulle du säga att du har någon sådan ambition för din konst?

– Jag har nog hamnat där för att jag låtit mig ledas av mina idéer. Någonstans har jag ett stort behov av att uttrycka glädje, kärlek, fantasi och lekfullhet.

– På senare tid, när jag börjat kniva mer, så har uttrycket utvecklats enormt mycket, men det finns nog fortfarande en naivistisk ton kvar. ”Det är inte så jävla noga hur det blir”, är nog min melodi. Jag låter det bli vad det blir och känner hur det känns. Då blir det bra.

 

Skulle du säga att färg och färggladhet är centralt i dina målningar?

– Stora mängder starka färger är min konsts livskraft! Men jag kan också tycka om att jobba mer grafiskt och bara använda svart tusch.


 

 

Hur går skapandeprocessen oftast till? Var kommer inspirationen oftast ifrån och hur går processen från idéer till målningar oftast till?

– Ibland har jag en hel skiss som jag börjar utgå från i alla fall. Annars börjar jag ofta med en idé, glimtar av en idé, en form eller färg och ser vad det leder till. Bilderna kommer inifrån, de pressar på och vill komma ut på duken. Mitt jobb är att inte stå emot, utan låta bilderna få skapa sig själva genom mig.

 

Har du något specifikt du vill säga om motiven i dina verk? Hur väljer du vad som ska få ta plats?

– Jag försöker att inte välja för mycket, utan bara låta motiven komma.

 

 

Sist – vad händer härnäst? Har du några kommande projekt eller idéer som snart kommer få ta form? Har du några fler inplanerade utställningar?

– Jag gör just nu plats för en i alla fall två gånger tre meter stor canvas i ateljén. Det finns en idé som vill ut, men vart den leder mig får vi se…

 

Under augusti kan du se Elin Maria Parmheds konst när hon ställer ut hos Artportables showroom på Åsögatan 176 i Stockholm.