Den norska konstnären Veslemøy Vangsnes gillar att skapa storslaget, både storleks- och fantasimässigt. Glädje, lugn och lekfullhet är grundpelarna i hennes konstnärskap. Genom färgstarka, abstrakta målningar skapade intuitivt hoppas hon väcka känslor hos betraktaren som inspirerar till livsglädje.

När Veslemøy Vangsnes målar befinner hon sig på en väldigt trygg plats. I den kreativa processen finns det ingenting annat som betyder något. Det är bara hon och måleriet, i ett fullständigt lugn. Veslemøys varma färger och abstrakta motiv skapar en unik möjlighet för betraktaren att kliva in i en rofylld miljö samtidigt som de kan skapa sig en egen bild och stämning i varje enskilt konstverk.

– Det första människor påpekar om mina verk är färgkombinationerna och sammansättningen. Jag minns speciellt en person som sa att det var en stämning i ett verk som fått henne att gråta, men att hon funnit tröst i bilden. Jag tror verkligen att man kan finna något i sig själv genom konsten.

Veslemøy använder sig av flera olika tekniker och målar på intuition, där glädje och lek får leda vägen. Inspirationen kommer även från människor och naturen, från långa rofyllda promenader i skogen och bergen. Verken kan ta allt från en vecka till några månader att slutföra och hon målar alltid flera gånger på samma duk för att skapa struktur och livlighet. Färgerna sticker bokstavligt talat ut från duken, vilket förlänger konstverket och fångar in betraktaren. Länge, länge kan man bli stående framför de variationsrika kompositionerna och drömma sig bort. Bakom Veslemøys teknik av flera lager finns även en tanke om hållbarhet.

– Jag är väldigt inställd på att min konst ska vara hållbar. Jag håller inte på med någon massproduktion, utan det är alltid bara ett exemplar av varje verk. Jag använder mig av lin och akryl av hög kvalitet, istället för färg från närbutiken – och det märks.

Vad vill du förmedla med din konst?

– Jag vill att man ska kunna finna sin egen fantasi i mina målningar, kanske att man kan finna svar på något eller inspiration till att finna sin egen kreativitet. Jag målar med en mindfulness, bortom rum och tid, vilket jag vill sprida vidare.

Grundidén om att förmedla en glädje och inspiration i målningarna vill hon även fortsätta att utveckla. Just nu arbetar hon även som livsrådgivare, men drömmen är att kunna leva på sitt konstnärskap.

– Jag jobbar som Life Coach, och min egen vägledning finner jag i måleriet. Jag håller även målarkurser i kombination med livscoachning. För mig handlar de båda om att att finna glädje inifrån, så att kombinera dem tror jag kan hjälpa folk att släppa lös både sin fantasi och själ.

I februari 2021 går Konst- och antikmässan av stapeln i Stockholm. Veslemøy förbereder sig nu för fullt för att ställa ut sin konst under de fullspäckade mässdagarna nästa år. 

Vill du upptäcka mer av Veslemøy Vangsnes konst hittar du den med andra ord på Antikmässan nästa år, eller via hennes portfolio här på Artportable.

Fotograf konstnärsporträtt: Hilde Brevig