Konstnärinnan Gro Folkan har den norska naturen att tacka när det kommer till inspirationen för hennes verk. Hennes alster här på Artportable vittnar om ett ständigt sökande för spridda samband av människans historia samt naturen.

Att totalt omslutas av naturens ständigt susande närvaro inspirerar den norska konstnärinnan Gro Folkan. Men någon cirkelslutning blir det aldrig att tala om. Även om Gro Folkan har en lång kreativ bana bakom sig är hon säker på sin grundkänsla av att aldrig komma i mål. Denna förnimmelse, om att göra ett konstnärligt bokslut, hör till en vilt främmande process som hon aldrig kommer behärska till fullo. Det gör dock inget. Gro Folkan ser sina verk som schabloner för olika sinnestillstånd. Mallar som betraktaren förhoppningsvis lyckas fullända på sitt eget sätt.

– Jag vill att personer som ser min konst ska känna att det är något annorlunda, att de flyter över till något nytt. Jag tror att det går att få kontakt med just den kunskapen via en annan sida av verkligheten.

Gro Folkan känner en stor tacksamhet till platserna hon bott på. Den totala närvaron av naturen runt omkring henne har påverkat hennes stil. Inte minst den mänskliga kopplingen till naturen är en viktig länk i hennes skapande som hon själv beskriver som sinnesbilder.

– Konsten jag gör är något du ska känna, inte tänka. Den ska förefalla som ett kraftfält runt omkring dig.

Groa Våkner
Groa,våkner, akryl, metallstøv, fotografisk teknikk, interferens farge, oksydert sølv og messing, gull, 150 x110 cm , 2019

För Gro Folkan har skapandeprocessen med att måla alltid varit meditativ.
– Meditation är rummen mellan tankerna, och jag känner att jag har varit i det tillståndet en stor del av mitt liv. Många säger att det är en kvinnlig kraft, men det är snarare ett kvinnligt uttryck.

På sistone har Gro varit aktuellt med utställningstemat ”Female Rune”. Hennes sista soloshow var i New York 2019 och hon ställer även ut i Milano 2020. Gro brukar beskriva sina verk som instrument, eller runor, som använts av nordligt folk i tusentals år för att åberopa dolda aspekter av verkligheten.
– Mina verk är inte linjerna och färgerna på dukarna, utan bilderna som manifesteras i betraktarens inre.

Freya
Frøya, akryl, aluminium, kobber, oksydert messing og kobber interferens farge, 160 x120 cm, 2019

Har platserna du bott på påverkat ditt målande?
– Naturen har påverkat mig ofantligt mycket. Att vi är en del av något så mycket större. Naturen är något man kan förneka ett tag, men tillslut sugs man bara totalt in i den. Jag älskar att vara där ute, utan någon maskin som brummar i bakgrunden.

Besök Gro Folkans portfolio på Artportable eller hennes hemsida www.grofolkan.no