Som nybliven konstnär utmärker sig Gunn Marie Smenes med otroligt färgrika, abstrakta konstverk. En nyfikenhet inför hur man kan måla på olika sätt, med material och verktyg, definierar hennes konstnärliga resa. Målningarna skapar hon med allt från sugrör till köksutrustning – och resultatet blir otroligt.

Den norska, nyblivna konstnären Gunn Marie Smenes fann konsten som en ny livsstil efter en tid av sjukdom. Efter en omfattande operation blev hon sängliggande och började utforska alla de konstnärer som visar upp sina verk och tekniker på Youtube.

– Jag började söka lite på Youtube och det inspirerade mig till att resa på mig. Jag kunde inte vara kvar på samma plats länge, så jag började måla. Jag fick måla med vänsterhanden, eftersom jag inte kunde använda högern. Och ganska snart var det människor som sa att jag borde visa upp min konst, det gav mig motivation till att fortsätta.

Gunn Maries verk är en färgkavalkad, där de olika nyanserna får leva sitt eget liv över duken. Förutom de abstrakta motiven målar hon även mer klassiska motiv med en kraftig och mörk färgskala som leder tankarna till skymningar under sensommaren. Att testa sig fram, prova nya tekniker och motiv känns viktigt för Gunn Marie då hon ser sig själv som en nybörjare. Men konsten och målning har varit en del av hennes liv sedan länge.

– När jag var tjugo började jag måla på mina köksskåp, och när min pappa kom förbi tyckte han att det var så fint att han ville att jag skulle måla hemma hos honom också. Efter det var det både vänner och släkt som frågade om jag kunde måla hos dem, så jag fick verkligen börja sprida min kreativitet.

Liksom för många har konsten haft en läkande kraft i Gunn Maries liv. Hon har använt målningen som ett sätt att må bättre och slappna av, att skapa har hjälpt henne att få ro i sinnet. En målning brukar ta runt fem timmar att fullfölja och Gunn Marie räds inte att testa sig fram för att nå fram till det slutresultat hon vill uppnå. För att få fram mönstret och strukturen använder hon allt hon kan komma över – köksutrustning, sugrör och tejp. En rolig process som släpper lös tankarna och fantasin.

I framtiden hoppas Gunn Marie att få fortsätta att utvecklas som konstnär, att få lägga mer tid på målning och fortsätta testa nya tekniker. Framförallt ser hon fram emot att få dela med sig av sin konst till andra.

– Det är ju olika för varje person vad de tycker om för konst, men jag önskar såklart att de ska tycka om min. Jag har inte haft någon utställning än, eftersom jag är ganska ny, men jag hoppas få ställa ut och visa upp min konst framöver.

Upptäck fler av Gunn Marie Smenes verk i hennes portfolio.