Stefan Jellheden är en fotograf som inte är rädd för att gå utanför boxen. Han skapar sin konst med stor passion och tycker inte om att göra något halvdant. Med bilder som visar allt ifrån levande dockor till damer bakom ap-masker utlovas känslor och en utmaning till ditt sinne. Kasta dig in i en värld av overkliga verkligheter!

Med sin konst vill Stefan ge åskådaren ett intryck och en chans till att ta in bilderna utan att någon påverkan utifrån ska ske. Han ser själv sin konst som både rolig och ibland mörk, men önskar att den som tittar på hans fotografier ska skapa en egen bild av vad som ligger bakom. När man tittar på bilden så känner man kanske något, eller får upp någon tanke om vad som sker på bilden. Kanske känner man inget alls utan tycker bara att det är en riktigt bra bild.

När Stefan får en idé så ligger han oftast och stirrar upp i taket och låter tankarna flyga fritt. När det sedan dyker upp en bild i hans huvud vill han gärna börja skapa med en gång. Att hitta på nya idéer gör honom glad, sprallig och förväntansfull. När idén är klar spelar det egentligen ingen roll vad som krävs för att slutföra den.

–  Jag vill gärna göra det på en gång, och har jag väl fått en idé så vill jag göra det även om det kan tänkas vara farligt eller så, säger Stefan med ett skratt.


Gå in på Stefans hemsida för att läsa mer om hans konst!

De flesta av Stefans bilder är något utöver det vanliga, där lekfullhet möter surrealism utan att för den sakens skull se för overkligt ut. Han undviker helst allt för mycket bildredigering utan lägger hellre mer tid på själva fotograferingen. Ett exempel ger han med sin bild med den brinnande människan, som i själva verket är två ihopsatta bilder med mycket arbete bakom. Istället för att skapa elden i ett redigeringsprogram så har han byggt en figur i papp, i syfte att tända eld på den. Eld-bilden har han sedan satt ihop med bilden på en människa och voilà – en brinnande människa.

Bilderna med människor bakom ap-masker då. Varför just ap-masker?

–  Svårt att säga, haha. Jag tycker att själva masken skapar en form av avslöjande, även fast du är bakom en mask så kan du inte dölja dig bakom ett falskt leende. Det blir mer naket.


Även här vill Stefan ge något att fundera på. Finns det något mer mentalt i bilden som man inte kan se? Tanken med bilderna är att det ska synas att det är en mask. Olika människor i sina vardagliga liv, med allt som hör till. Till bilderna har han använt sig av både modeller, vänner och människor i staden. Han berättar att när han har stoppat folk ute på gatan och bett att få fotografera dem så har de flesta tyckt att det har varit en rolig grej, men att vissa har blivit obekväma.

–  De tänker förmodligen ”vad är det här för galning” när jag ber dem göra olika konstigheter till mina bilder. Och det kan man ändå förstå, säger Stefan.

Stefan har tidigare varit med i flera foto-böcker med sina bilder och har ställt ut i flera delar av världen. Bara under 2019 har han under mars visat upp sina verk i Japan och även i New York under april. Med tanke på hans breda sätt att experimentera med sina bilder och sin enorma fantasi så är det inte förvånande att hans konst uppskattas världen över.

Här kan du se Stefans fotoguide på battrekonst.se


Det känns som att du måste ha en del spännande historier bakom dina bilder. Vill du berätta om någon av dem?

–  Kvinnan från Red Light District i Amsterdam är en av de som arbetar där. Det kändes sorgligt att gå där, man förstår ju vad dessa kvinnor får utstå. När jag såg den här kvinnan så tänkte jag att det hade kunnat bli en djup bild. Jag gick och handlade en ap-mask och frågade henne om hon kunde sätta på sig den till ett foto. Vanligtvis så är det ju förbjudet att fotografera där, de kommer ut och slår sönder kameran, men av någon anledning gick det bra för mig. Kanske var det på grund av masken, att man inte ser hennes ansikte.

Stefan berättar att han kan inspireras av i princip vad som helst i livet och vardagen – människor, möten, byggnader eller graffiti på en vägg. Att få skapa på det här sättet gör Stefan glad och skapar en lycka i kroppen som nog de flesta kreativa människor kan känna igen sig i. Men att han tänker väldigt mycket på de andra, åskådarna, känns givet. Att få ge en tankeupplevelse, en chans att skapa sitt egna med bilden man tittar på. Oavsett om du känner starka känslor, glädje, ilska, mörker eller annat av att titta på bilderna så kommer upplevelsen bli något annorlunda.

På Stefans Instagram kan du se fler av hans bilder.