Hon föll pladask för akvarellen och har genom åren förmedlat naturens storhet genom sina målningar. Rastlösheten är en av Tove Birkeland Brandt största drivkrafter och något som får henne att producera i en rasande takt.

 

Du är en konstnär med många bollar i luften – när började du skapa på riktigt?

– Konsten och tecknandet har alltid funnits med. Jag har även skrivit mycket genom åren. Konsten har varit ett sätt för mig att få ut något inifrån. Skapandet har alltid varit viktigt för mig. Jag har alltid tänkt att ”tänk om jag kunde göra något liknande”, när jag sett vad andra konstnärer skapat. Jag dök en dag över en utbildning på en kursgård i närheten av där vi bor. Både jag och maken anmälde oss. Vi kom på att det är jätteroligt att måla. Vi fastnade för det riktigt ordentligt.

Hur kommer det sig att det blev just akvarell?

– Jag har provat akryl och olja men det gillade jag inte alls. Det känns som att akvarellen är en större utmaning. Man måste tänka bakvägen, vilket jag tycker är spännande och utmanande, kommer jag att klara av det. Det finns så många olika tekniker inom akvarell, det passar mig eftersom jag tycker om att prova nya saker. Det kanske hänger ihop med att jag är lite rastlös.

Vad skulle du själv säga inspirerar dig?

– Jag har alltid tyckt om byggnader och naturen. Dörrar är något som fascinerar mig. Jag har varit i Paris fem gånger och där finns det otroligt många fina byggnader. Jag bor i Arvika kommun, även här finns det ett område med väldigt fina hus.

Se mer av Toves konst – här.

Kan du beskriva din konst?

– Jag vill nog ha något som man kan ta på. Natur ger en känsla av inre frid på något sätt. Jag vill förmedla inre frid. Det ska vara något som berör och som går att känna igen.

Hur ser processen från tanke till färdig målning ut?

– Jag fotograferar väldigt mycket. Förut frihandsritade jag väldigt mycket, det gör jag inte längre. Många gånger är det något inom mig som måste ut. En målning kan förändras väldigt mycket medan jag sitter med den. Jag är en person som har lite bråttom, vill att saker och ting ska bli färdigt. När jag skapar ska det skapas färdigt. Ibland är jag inte helt nöjd och då kan det bli lite finputs vid ett senare tillfälle. Att jag så snabbt vill gå vidare har nog också med rastlösheten att göra.

Du är väldigt förtjust i Lars Lerin – har jag förstått det rätt?

– Han är en stor idol. Men jag inspireras överlag väldigt mycket av naturkonstnärer. Sen har jag alltid gått mycket på museum och hämtat inspiration.

Hur ser det ut där du sitter och skapar?

– Jag sitter hemma tillsammans med mannen. Jag har en egen liten målarbänk i vardagsrummet, med utsikt över naturen och björkarna. Där kan jag glömma tid och rum, det är det som är så härligt. Tiden försvinner och det är en härlig bubbla att leva i, bort från stressen. Jag målar helst tidiga mornar eller eftermiddagar.

Jag vet att du även har tankar på att illustrera en barnbok, berätta!

– Jag har som sagt skrivit mycket, mest deckare dock. Tanken nu är att skriva och illustrera en barnbok om min mammas uppväxt. Hon kommer från en bondgård och har väldigt mycket att berätta. Det är mycket idag som inte alls är som det var då, jag tror att det skulle bli en bra bok.

Du är aktiv på Facebook – hur känns det att visa din konst?

– På min sida ”Toves Akvareller” lägger jag ut bilder på det jag målar men jag går i tankar på att ställa ut och jag har en magkänsla som säger att jag vågar det här, även om man blottar sig lite. Men än så länge jobbar jag väldigt mycket på Facebook som sagt.