En resa som inte blev av – det var den som fick Louise Rimenius att börja måla på riktigt. Med inspiration från ikoner målar hon idag bland annat ansikten, det är något med dessa som hon finner fascinerande.

– Jag vill förmedla det heliga, något av det andliga.

 

För två år sen skulle personalgruppen i den församling i Roslagen som Louise Rimenius är präst i, åka till Krakow. Louise kände att hon inte hade tid att följa med. Istället började hon söka runt på internet, nyfiken på vad hon missade. Plötsligt kom en bild på den svarta madonnan i Czestochowa upp.

– När jag såg in i hennes sorgsna ansikte fick jag en stark och omedelbar ingivelse att börja måla och att det måste ske nu.

Hur gick du vidare?

– Inspirerad av ikoner sökte jag mig fram. Jag tyckte att olja var naturligast att börja med och snart ville jag göra tre olika saker; ikon-inspirerade bilder, porträtt och även ägna mig åt naturmåleri. Jag målade varje dag och nu vill jag utvecklas och se vart den här pilgrimsleden kan ta mig. Hittills har jag målat i olja på duk.

Bara olja alltså?

– Ja, just nu tycker jag att det är det som passar mig bäst. Akryl torkar lite för snabbt för mig.

Hur går det till när du skapar?

– Jag får ofta en idé som jag känner att jag vill jobba med. Sen utgår jag ifrån den. Det kan sen under processen komma in andra intryck som förändrar motivet. Jag har byggt en liten ateljé på gården. Den betyder jättemycket för mig. Det är skönt att ha ett ställe som jag kan dra mig undan till och där jag bara ägnar mig åt att måla. Jag är ivrig och har många idéer och därför är det skönt att ha flera ”grenar” att måla utifrån.

Vad vill du förmedla med din konst?

– Jag skulle säga att budskapet är att se det heliga i det vardagliga. Jag pratade lite om grenarna, jag har tre grenar; Det ikon-inspirerade, porträtten och nu naturen. Jag vill gärna gå vidare med porträtt, naturmåleri och mina bilder av mänskorna kring Kristus. I mina kristusmålningar vill jag visa på det kristna budskapet om att det finns en som alltid ser, hör och är nära. Gud är alltid nära mig. Så när man ibland frågar om jag aldrig har tvivlat på honom så är det som att fråga om din närmaste vän finns. Jag känner och erfar alltid Guds närhet. Det har jag gjort sedan jag kommit till tro när jag var femton.

Du säger att du vill gå vidare med naturmåleriet, kommer du att måla mycket ute i sommar?

– Ja, det är inspirerande. Jag kommer att vara ute och inspireras men jag kommer även att fota så jag har för att sen kunna måla inne.

Om du själv får beskriva det du gör, hur gör du det?

– Varje målning i inspirerad av en ingivelse. Jag får upp en bild i huvudet, ett uttryck och vill sen fästa den på duken. Att skriva ikoner känns för bundet för mig som vill finna egna uttryck för det heligaste.

Louise finns på Facebook – besök henne här.

När ställde du ut första gången?

– Jag började måla på riktigt 2016. Min första utställning var 2017 i Sigtuna. Samma år, förra sommaren ställde jag även ut på Galleri Gillet här i Roslagen. Jag kände direkt att konstnärer är ett härligt släkte som jag gärna är en del av.

 

Vill du se vad Louise arbetar med just nu – klicka in på hennes Instagram här.