Besök Jaanas portfolio på Artportable

Under studierna i modedesign i Paris väcktes finska Jaana Koskivaara-Coniels intresse för textildesign och geometriska former. Detta intresse har influerat hennes skapande inom keramik och måleri, där uttrycket kretsar kring ett flow av mönster och starka färger i samspel.

Under tio år bodde Jaana i Sydafrika där hon drev en safarilodge. Under denna period introducerades hon för afrikansk inredning och de kraftfulla färger som är typiska för landet. Detta har blivit en del av hennes konstnärliga stil samtidigt som hon anpassat mönster och färger för den skandinaviska marknaden.

Finska hem är ofta minimalistiska och just därför får konsten ofta ta plats och vara uttrycksfull. En kurs i visual merchandising hjälpte henne att förstå det skandinaviska stiltänkandet och att kombinera dessa preferenser med den afrikanska stilen. En av Jaanas keramikserier med runda former i sydafrikansk färgpalett och djurmönster har synts på prestigefulla designmässan Maison et Objet i Paris.

Hanging Beads Black & White

Nu är Jaana återigen bosatt i Finland där hon bedriver konstnärlig verksamhet. Hennes stora lokal har blivit ett andra hem som fungerar som ateljé, utställningslokal och mötesplats för de kurser i keramik som hon håller.  Keramik är en stark passion för Jaana och hon älskar känslan av att få introducera människor till leran. I vår digitala värld ser hon att det finns ett behov av att fritt få arbeta med sina händer, och leran är perfekt för det.

Jaana medverkade i Artportables grupputställning på Skeppsholmen. Hon visade då upp flera verk med papperskollage-teknik där fjärilar står i fokus. Den fuktiga jorden i Sydafrika är perfekt för fjärilar och därför har just fjärilar blivit ett signum för Jaana. De symboliserar transformation och förändring, något hon kopplar till sin egen förändring och öppenhet för nya vägar i livet.

Besök Jaanas portfolio på Artportable