Teckning och grafik fick honom att söka till Konstfack… Väl där insåg Calle von Gegerfelt att hans konstnärliga törst skulle leda in honom på en helt annan bana. Efter 45 års arbete på teater valde han att utveckla sin dröm med att sätta färg på den vita duken:

– Högskolan i Dalarna kontaktade mig och beställde ett porträtt på den tidigare rektorn. Hon blev så förtjust i slutresultatet att hon sedan kontaktade mig för ytterligare ett porträtt. Där och då fick jag blodad tand för porträttmåleriet.

Tidigare har Calle von Gegerfelt ställt ut sina målningar, teckningar och grafiska blad, bland annat på Dalarnas Museum. Under 2019 ser han fram emot att få tillbringa tid i sin ateljé i Nisserska Huset i Falun och arbeta med beställningar av oljeporträtt. Dessutom kommer han ha en separatutställning på Galleri Konsthallen i Gamla Stan, i Stockholm. Vernissagen äger rum 19:e juli och utställningen pågår under en veckas tid.

Åskådare

Född och uppvuxen i Stockholm började han där tidigt sin konstnärsresa. Tillsammans med en klasskamrat gjorde Calle von Gegerfelt tecknandet till en tävling där det gällde att varje djur, flygplan, träd eller ansikte kom så nära verkligheten som var möjligt i den åldern. Ett intresse som till synes verkade hålla i sig då Calle påbörjade studier på den Konstvetenskapliga institutionen i Göteborg. Därefter blev det flytt till Stockholm där han, efter några års arbete, kom in på Konstfack. Tiden där blev dock inte vad Calle hade förväntat sig.

– Jag studerade grafisk formgivning på Konstfack i Stockholm. Man kan väl säga att jag var lite ung & dum när jag sökte in dit då jag trodde att det innebar samma sak som grafik. Jag valde att hålla god min i ett år men hoppade sedan av studierna.

Calle fick jobb på teater i Stockholm där han arbetade, bland annat, med dekormåleri och som scenmästare. Han var delaktig i Hasse & Tages uppsättning ”Glaset i örat”, en revy som spelades på Berns. Något år senare gick flyttlasset vidare till Falun, där han fick fast tjänst som scenograf på Dalateatern, där han varit anställd i 40 år. Calle frilansade under denna period också på andra teatrar runt om i Sverige och Danmark. Själv beskriver han det ”som en oerhört utvecklande period i livet”:

– Mina 45 år inom teateryrket gav väldigt mycket. Jag skapade berättelser i form av 3-dimensionella rum och har fler än 1000 olika kostymskisser på meritlistan. Det var ett kreativt och spännande arbete som mynnade ut i många föreställningar… Oavsett om det sker genom teater, dans, musik eller konst – så kan vi människor inte leva utan berättelser.

Här kan du följa Calle von Gegerfelt på Facebook och på Instagram

Mary Wollstonecraft, kostymskiss

Hur gick övergången från teaterarbetare till målande konstnär till?

– Den skedde när jag gick i pension, vilket inte var helt lätt. Men jag minns en helg ute på Blidö då jag bestämde mig för att ta upp måleriet igen. En konstnärsvän kontaktade mig då och sa att han hade bestämt sig för att jag skulle bli grafiker, och att han skulle lära mig allt han kunde inom den tekniken. Kort därefter blev jag medlem i Falu Konstgrafiska Verkstad, vilket gav mig en konkret riktning.

– Tanken om att börja måla och teckna fanns dock kvar… En dag hörde högskolan i Dalarna av sig och beställde ett porträtt på deras tidigare rektor. Jag tackade ja, och det visade sig sedan att rektorn blev så förtjust i porträttet att hon beställde ytterligare ett för eget bruk. I samband med detta fick jag blodad tand för måleriet.

Förutom porträttmåleri och grafik har du även fler strängar på din konstnärliga lyra. Berätta.

– Tecknandet har jag haft med mig sedan barnsben och är något jag förmodligen aldrig kommer att sluta med. Allt som krävs är block och penna, vilket gör det enkelt att använda sig av i alla sammanhang. Inom grafiken finns många olika tekniker, som jag vill lära mig mer om och på så sätt ytterligare utvecklas som konstnär.

– Inom oljemåleriet gör jag mycket mer än porträtt. Tack vara mitt arbete på teatern vet jag hur viktigt det är att hitta balans i ljus och form. Ett av mina äldre verk är ”sillkör”, där ursprunget är hämtat från tiden då jag och Karin Ljungman (Älgarna demonstrerar, reds anm) pratade om att göra en djurmusikal, som tyvärr inte blev av. Idén blev en skiss, som sedan blev till en målning med fiskar som sjunger mot månen.

Sillkör

Elefant

Riddarfjärden

Calle von Gegerfelt beskriver sig själv som en ”seismograf som hela tiden läser av och känner in saker”. Det kan vara specifika händelser och minst lika ofta olika känslor. Rent fysiskt går han in i ett rum där tiden står stilla och han får vara ensam med sina tankar. Inom sig finner han då den inspiration som är viktig i skapelseprocessen.

Om han själv fick välja så skulle största delen av tiden läggas på porträttmåleriet. Vilket han gärna tar emot beställningar på:

– Man hör av sig till mig och frågar. Därefter tar vi ett möte där jag kollar och funderar över hur jag kan porträttera ansiktet på bästa sätt. Det handlar inte om skönhet… Ofta är det något helt annat som fångar en – drag som berättar och handlar om hur människan är.

– Det senaste porträttet höll jag på med i ett halvår, men räkna med att det tar minst en månads heltidsarbete. Det är viktigt att kunna ställa det åt sidan ibland, känna in och fundera, precis som i all annan konstnärlig verksamhet. Sedan plötsligt har alla pusselbitar fallit på plats och slutresultatet finns där.

Du har tidigare även haft flera olika utställningar, både i Dalarna och i Stockholm. Berätta.

Ja, det har blivit en del utställningar, bland annat en retrospektiv på Dalarnas museum 2005.

– Jag har även varit med på två separata och tre samlingsutställningar på Galleri Konsthallen i Gamla Stan, i Stockholm. Den senaste var i februari 2018.

– Jag har också medverkat i Falu Konstgrafiska Verkstads jubileumsutställningar på Dalarnas museum de två senaste åren vilket varit fantastiskt roligt.

Trumpetare, kolteckning

Hur ser 2019 ut för dig?

– Under 2019 ser jag fram emot att få tillbringa mycket tid i ateljén i Nisserska Huset i Falun – för att arbeta med beställningar på oljeporträtt.

– Nyligen blev det klart med en separatutställning på Galleri Konsthallen i Gamla Stan, i Stockholm. Vernissagen äger rum 19:e juli och utställningen pågår under en veckas tid. Det är mycket möjligt att jag även kommer medverka i fler utställningar längre fram i år, vilket då går att läsa mer om på konstguiden.

– Jag har även ett spännande bokprojekt på gång tillsammans med en dramatiker/regissör som kommer handla om hans uppväxt.

Här kan du följa Calle von Gegerfelt på Facebook och på Instagram

Se fler bilder på Calles verk och håll dig uppdaterad på hans utställningar här

Det går även att ta kontakt direkt med Calle på: callevongegerfelt@yahoo.se

 

Skogstjärn, olja.

På drift, torrnål

Trumslagerska, kolteckning