Med mottot ”Konst tillhör världen” vill konstsamlaren Galina Tol-Fakkar visa upp den ukrainska konsten inför det svenska folket. I hennes samling finns idag upp emot 100 tavlor och hon arbetar idag med att skapa kontakter mellan ukrainska konstnärer och svenska konstköpare. Hennes passion sträcker sig längre än konstverken i sig och inkluderar konstnärerna och dess historia – något som skapar ytterligare dimensioner i den unika konstsamlingen.

Galina föddes i staden Lviv i västra Ukraina, och är svensk medborgare sedan 1985. Det var dock inte förrän år 1991, när hon köpte sina första tavlor av konstnärer som satt på gatan och sålde sina verk vid Latin Cathedral i Ukraina i staden Lviv, som hennes stora intresse för ukrainsk konst tog fart.

– Jag köpte fyra tavlor som kallades ”Årstider” och några dagar efteråt köpte jag tavlan ”Jasmin”. Efter 1991 blev konsten ett stort intresse och en stor passion för mig, berättar Galina.

Målning av Moskalyuk Victor Makarovich.

Vad är det som är så unikt med just ukrainsk konst? Galina tror själv att den är annorlunda från annan konst, att den utvecklades ur mångfalden och att varje konstverk har en egen karaktär. Hon anser också att konsten är ett fantastiskt sätt att lära sig om andra länder, och för Galina har det blivit ett sätt att visa upp sitt hemland för Sverige. Hon berättar att när hon först visade upp sin konstsamling för det svenska folket via Bättre Konst så var gensvaret väldigt positivt, och gav henne viljan att fortsätta.

Galina förklarar att Lviv, där hon föddes, är känd som Lviv, Lvov, Lemberg, Lemberlik och Leopolis. Hon fortsätter berätta att man kan benämna staden som polsk, men att staden ursprungligen är grundad år 1256 av den ukrainske fursten Danilo Galickij. Staden är typisk Österrikisk, eftersom Galicia med staden Lviv ingick i Habsburgs imperium. År 1930 var 30 procent av stadens invånare judar, men Lviv var också en del armenisk då det fanns kvar armenier i staden från medeltiden. Konstens historia i Lviv och hur konsten har utvecklats under Västeuropeiskt inflytande, och att den samtidigt är väldigt ukrainsk, är en stor anledning till varför Galina vill att just ukrainsk konst ska spridas. – Det är att se Europa i ukrainsk konst, säger hon.

– Världen idag är liten och länder kommer närmare varandra. Ukraina ligger nära Sverige, men det var ett ganska ökänt land i många år. Det händer mycket i Ukraina idag och att svenskar frågar sig ”vad är det för land?” är inte konstigt.

Se även Galinas konstguide på Bättre Konst

Målning av Moskalyuk Victor Makarovich.

Galina är legitimerad barnmorska i fyra olika länder och arbetar idag som barnmorska på kvinnokliniken i Västervik. Hon berättar att staden hon kommer ifrån, Lviv, ses som Ukrainas kulturcentrum och är en stad där minoriteter, språk och kultur har levt sida vid sida. Att detta är något som resten av världen vet väldigt lite om, både gällande landet i sig och dess kultur, har således blivit en stor inspirationskälla för Galina och hennes konstsamlande har blivit hennes största intresse.

Konstsamlande som började som ett intresse har idag banat väg för att Galina kan kalla sig konstagent. Hon säger själv att hon inte har någon erfarenhet av att vara agent, men känner sig positiv till att lära sig allt som behövs och tar emot den hjälp som finns.

– Något som underlättar för mig är att jag har kontakt med många konstnärer sedan flera år tillbaka, och jag har även en hel del konstverk som är målade på beställning från mig. Jag är väl insatt i konstlivet i min stad och har stor kunskap inom konsten.

Vill du berätta lite om de olika konstnärer vars konst du samlar på?

– Jag har ungefär hundra tavlor i min samling idag, alla målade av konstnärer från Ukraina med den gemensamma tekniken olja. Min absoluta favorit är Viktor Moskalyuk – en konstnär som lyckas skapa magi där varje tavla har en egen karaktär och sinnesstämning. Många av hans verk är lite som en teater, fulla med riddare, damer i festliga kläder och stora tillställningar. Det finns både drömmar och verklighet i hans målningar. Viktor har haft utställningar i Tyskland, Italien, Polen, Frankrike, Kanada, Jugoslavien, Tjeckoslovakien och Belgien.

Moskalyuk Victor Makarovich.

Andra konstnärer som Galina berättar om är Olja Fedoruk – en kvinnlig konstnär som målar väldigt annorlunda tavlor och också har ställt ut i många olika länder. Viktor Stognut är enligt Galina mästare i klassiska landskapsmålningar och porträtt och är känd för sina tavlor i en konstserie från 1990. Utöver dessa så har hon även verk från konstnärerna Ivan Kozak, Igor Shumskij och två ökända konstnärer.

Varför tror du att ukrainsk konst skulle passa så bra bland det svenska folket?

– Jag har samlat konst från Ukraina i snart 30 år. Mina svenska vänner är förtjusta i mina tavlor i min samling, och det som har visats upp på Bättre Konst har fått väldigt bra respons där jag även har fått förfrågningar om att köpa mina tavlor. Det finns fyra tavlor som är målade av Viktor Moskalyuk och är väldigt populära – Anna av Kiev, Ingegerd Olofsdotter, Mårbacka och Bebådelse. De tre förstnämnda hör till den gemensamma svenska och ukrainska historien, och Bebådelse ligger nära hjärtat till både Sverige och Ukraina. Alla dessa fyra hittar man på Vårdförbundets kansli i Stockholm där de är väldigt populära.

Med tanke på Galinas stora passion för konst, att få dela, sprida och ständigt lära sig mer om den, så känns en expandering av den ukrainska konsten inte långt bort. För det är ju precis som Galina säger – konsten tillhör världen och den är till för att spridas.

– Konst från min stad Lviv har blivit en del av min identitet och jag vill inget hellre än att få visa upp detta i Sverige. Jag vill att det ska bli mer konst i hela världen!

Är du intresserad av att ta kontakt med Galina för att veta mer eller köpa konst av henne? Du kan enkelt nå henne på mejl, Facebook eller be om att få komma på besök för att få se Galinas tavlor.

Målningar av Moskalyuk Victor Makarovich.

Kontakta Galina genom hennes portfolio på Bättre Konst