Att lämna pölar och färgfläckar – så jobbar Ellinor Ristoff när hon skapar den konst som hon själv beskriver som abstrakt expressionism. Många av tavlorna föreställer kroppar, men hon lämnar nästan alltid något som hjärnan själv får fylla i.

Du är barnläkare och konstnär – hur fungerar det att kombinera de två?

– Jag har alltid tecknat och målat, sen jag var liten. Jag gjorde ett uppehåll när jag gick på läkarlinjen men började måla när jag var mammaledig med mitt första barn. I yrkesrollen är det mycket hjärna och huvud – när jag målar är det mer på känsla.

Du och din familj seglade runt i världen under flera år, målade du samtidigt?

– Det gjorde jag. Men eftersom det var en begränsad yta var jag tvungen att måla i mindre format. Jag gjorde tavlor som var 30×30 centimeter. Jag hade linnedukar som jag kunde rulla ihop och ställa undan. Efter den tre år långa seglingen började jag arbeta som doktor igen, men på deltid. Jag ville ha tid för målandet.

Hur skulle du själv beskriva din konst?

– Abstrakt expressionism. Ibland smyger det sig in former som man faktiskt kan se vad det är. Periodvis är det bara abstrakt. Just nu målar jag mycket kroppar. Jag tycker om när man kan ana vad det är och sen får hjärnan fylla i själv. Jag vill fånga en stämning som jag hoppas kan ge resonans eller vara en klangbotten hos betraktaren.

”Ni får inte flyga här”.

Visst stämmer det att du jobbar mycket lager på lager?

– Ja. Jag vill ha en botten som jag gillar. Jag går sen loss på den bakgrunden. När jag målar försöker jag att inte tänka. När jag hamnar i ett flow bara målar jag och målar. Jag känner att det är så jag vill ha det. Jag skissar väldigt sällan. Oftast är mitt arbete väldigt spontant. Jag tycker även om att måla tunt och lämna pölar och färgfläckar. När tavlorna torkar går jag till nästa, därför har jag alltid flera på gång samtidigt.

Hur kommer det sig att det blev akryl?

– Det passar mig väldigt bra efter som det torkar snabbt. Jag är ganska snabb. När det ena lagret har torkat kan jag måla det andra. Oljefärgerna luktar mycket, något som jag har svårt för.

Besök gärna Ellinors hemsida här.

Var hittar du din inspiration?

– Jag är fascinerad av mörker och ljus, av det som blir emellan, dimmor och så vidare. Strukturer är något jag tycker är intressant. Klipphällar med mossor och lavar är spännande, det blir en intressant struktur. Gammal, sliten betong och rostiga grejer gillar jag också.

Hur fungerar det att ha ateljén hemma?

– Jag har den i en del av huset. Det är skönt att ha en plats där mina grejer kan ligga framme, att kunna måla när jag får lust. Annars är det alltid en process att ta fram dem. Just nu står det tavlor mot väggarna men jag har också så att jag kan hänga upp dem.

Varför vill du hänga upp dem?

– Jag går och tittar på dem ett tag. Då kommer jag på vad jag vill ändra och vad jag vill ta bort. Jag tycker om att reducera. Det ska inte vara saker på duken som inte behöver vara där. Jag försöker minimera. Vissa tavlor blir stående ungefär två år innan jag tar fram dem igen. Ibland blir de klara efter två veckor, ibland två månader. Det är härligt när man får till det direkt men att jobba länge med dem är också tillfredställande.

”Vi badade aldrig där.

Se mer av Ellinors konst här.

Örbyhus slott har betytt mycket för dig – berätta!

– Jag har ställt ut på flera fina gallerier men på Örbyhus slott är det fantastiska lokaler. Jag har ställt ut i deras orangeri som har högt i tak och stora fönster. När jag ställt ut där har det varit i och med konstrundan. Lokalen är så fin.

Hur är det att vara på plats när folk granskar din konst?

– Det kan vara jobbigt eftersom det är någonting av mig som hänger där på väggarna. Men det är också spännande och roligt.

”En gul blues”.

2018 – hur ser året ut för dig?

– Jag kommer att ha en utställning i september, på ett litet galleri i Norrtälje. Det var en konstnär som såg utställningen i orangeriet och ville att jag skulle ställa ut hos henne. Vernissage blir i Lilla Galleriet 7 september.  Det är väldigt roligt när någon ser min konst på ett ställe och sen vill att jag ställer ut hos dem.