Tina Sundbaum är utbildad dekoratör och har målat i hela sitt liv. Hon målar ofta i serier där flera verk efter varandra bygger vidare på mönster eller färger. Betraktarna av hennes konst reagerar ofta på de vackra färgerna, andra ser associationer till olika kulturer exemplevis den japanska.

Du ställer just nu ut i Artportables Showroom. Berätta om hur du arbetat fram verken.

– Jag planerar ingenting. Konsten är min heltidssysselsättning och jag tar inspiration från mitt liv. Jag vet inte varför det blir som det blir, men i efterhand kan jag se att det finns en röd linje i det jag gjort, ända sedan jag var tjugo år gammal. Jag är utbildad dekoratör men jag vägrar att exempelvis gå en kurs i akrylmåleri. Jag vill experimentera, och bara ”göra.” Det jag skapar kommer inifrån, steg för steg. Jag tar en färg och sen en till färg, finns ingen färgplan – det får bli vad det blir. Det är så verket kommer till, det finns aldrig någon skiss.

Du har en fantastiskt ateljé i Borrby.

– Ja, ateljén är en gammal verkstad, ett gammalt fönstersnickeri. Från början gjorde man vagnshjul där. Det är en fantastisk gammal industrilokal med patina på golvet av färg och fernissa. Jag köpte den direkt när jag såg den för två år sedan.

– Jag är i ateljén varje dag. Det är mitt vardagsrum. I höstas satte jag in en luftvärmepump där vilket gjorde det till husets varmaste rum. Jag målar bara när jag är ensam, förutom när min son var där och målade tillsammans. Det var fantastiskt att måla tillsammans och vi lyssnade på house.

Du har sagt att du målar för andra människor: Berätta.

– Ja, jag vill komma ut med min konst och jag lär mig också vad människor gillar med min konst. Jag gillar metallfärger som guld, silver brons och koppar. Tavlorna får mycket uppskattning när de skiftar beroende från vilket håll man tittar från. Det tredimensionella får folk att säga ”hur gör du?”. Det är sådant som gör att en tavla säljer.

– För mig är det viktigt att den glädje jag själv upplever när jag målar också kan upplevas av köparen av verket. Det är roligt att diskutera målningar under utställningar, exempelvis under utställningen på Hotell Svea i Simrishamn där jag sålde 13 målningar.

Artportable Showroom

Hur blev du heltidskonstnär?

– Jag började måla på heltid för 4 år sedan. Jag sålde min gård och pratade vid den tiden med en duktig konstnär som sa: ”Du ska sitta 2 timmar om dagen, det behöver inte bli något, du kan kladda det gör inget.” Jag gjorde som han sa och resultatet blev jäkligt bra. Alla mina tavlor är små experiment. Jag lever med konsten och får idéer mitt i natten. Tidigare har jag både drivit krog och inredningsbutik, men sedan fyra år målar jag bara.

Är du med i någon konstnärsgrupp?

Ja, jag är med i en grupp som heter Österlen Syd. Där finns skulptörer, måleri och textil. Vi rekommenderar varandra och vi delar ut en karta till alla som är intresserade. Jag har en öppen ateljé – när flaggan är uppe får man komma in eller boka tid, men aldrig när jag målar.  Då vill jag vara i min bubbla och gå in i skapandet med hull och hår. Här finns Tina Sundbaums portfolio: