Alexandra Rämsberg har ägnat stor del av sitt konstnärskap åt att porträttera sina drömmar. Nu har hon börjat vända blicken utåt, mot samhället och gemenskapen – från navelskådning till universumskådning. I sin utställning i Artportables Showroom visar hon upp båda världarna med verk som både väcker nyfikenheten och öppenheten.

För konstnären Alexandra Rämsberg är målandet en process, där en frågeställning dyker upp som måste lösas. Oftast vet hon inte var det kommer att sluta utan det som avbildar sig genom intuitionen får ett samband under tidens gång. En havssköldpadda kan komma att kopplas ihop med en terrakottaarmé fastfrusen i is. Den här symboliken i olika motpoler är vad som knyter ihop Rämsbergs konstnärskap.

alexandra ramsberg

Upptäck fler av Alexandra Rämsbergs verk i hennes portfolio.

Vad är det för målningar du ställer ut nu?

– Det är både gamla och nya målningar i blandad teknik och storlek. Under en tid målade jag uteslutande mina drömmar men de nyare verken är lite mer samhällskommenterande. Jag vill väcka frågor och jag vill att man ska vara öppen, nyfiken och lite ifrågasättande av det som händer omkring oss i världen.

Vad tror du har bidragit till den här övergången du gjort i ditt måleri?

– Jag har jobbat så mycket med det inre. Det blir så att man ändrar perspektiv från att vara navelskådare till att bli universumskådare. Skillnaden med mitt målande nu är att jag inte är lika rädd, utan mer fri. Jag lägger ner otroligt mycket jobb och många, många timmar på mina målningar. Jag vill kunna lita på att bilden är klar fast den kommer snabbt till mig. Hitta mer avslappning, vila, inte bara i mitt skapande, utan även i alla delar av Livet.

a. ramsberg

Har du svårt att skiljas från dina verk?

– Jag har absolut inga problem med att skiljas när jag säljer ett verk, men däremot kan det vara lite svårt att separera från skapandeprocessen och kommunikationen. När målningen är klar, ska den vidare till en annan miljö där den betyder något.

Vad händer framöver i ditt konstnärskap?

– Just nu har jag ett stort sug för att måla, vilket är a blessing and a curse. För samtidigt som det är jättekul så blir man nästan som besatt. Jag har påbörjat ett projekt med mytologi som jag tycker är spännande och jag skulle vilja jobba mer med musik och ljussättning i olika miljöer och lokaler. Närmast så kommer jag ställa ut på Kulturfyren den 13 december, och det är så jag helst vill göra det. Jag vill vara en del av en gemenskap, tillsammans med andra aktörer.

 

Du finner fler verk av Alexandra Rämsberg i hennes portfolio.