Vad är en Fringefestival? Vem får vara med? Hur söker man? Att orientera sig i konstvärlden är inte helt lätt, det är vanligt att känna sig vilsen. Den som vill ställa ut sin konst har fler alternativ att överväga än de traditionella gallerierna. Stockholm Fringe Festival är ett av kulturvärldens punkigaste forum, där oetablerade och nya konstnärer får utrymme att synas.

 

Den första Fringefestivalen startades 1947 som en reaktion på Edinburgh International Festivals snäva ramar för konstnärlig kvalitet. Det fria avantgardet bröt sig loss och startade en egen festival med fokus på teater som inte får plats på de etablerade scenerna. Sedan dess har konceptet spridit sig över världen och årligen hålls nu runt hundra Fringefestivaler världen över. Från början låg fokus på teater och scenkonst, men idag antar de flesta festivaler även visuell konst som tavlor, skulpturer och installationer. 

 

Vad innebär det att delta i en Fringefestival?

Stockholm Fringe Festival bokar in ett hundratal akter på olika scener, gallerier och lokaler utspritt över hela staden under en vecka i september. Även mindre konventionella lokaler såsom industrilokaler och övergivna hus kan ingå i ekvationen. Utöver att ställa ut sin konst brukar deltagarna nätverka, besöka varandras evenemang och de större happenings som festivalen arrangerar. Seminarier, panelsamtal och workshops på konstnärliga och kulturpolitiska ämnen står också på schemat. 

Fringefestivaler är punkiga tillställningar där många olika sorters människor och konstarter möts och stöps. Ofta sker delar av evenemangen i kroglokaler och bland utställningarna av visuell konst kan uppträdanden av performance-artister, dragqueens eller musiker plötsligt bryta ut. Festivalen frekventeras av unga, politiskt engagerade och utforskande konstnärer, men även av entusiastiska kulturkonsumenter och kulturpolitiska beslutsfattare. Att delta innebär ett intensivt nätverkande och möjligheten att bli upptäckt av helt nya fans.

 

Vem får vara med?

Fokuset på konst i framkant och utkant innebär att de flesta som deltar ägnar sig åt okonventionella tekniker och utforskande teman. Fringen tar ibland in projekt i utvecklingsstadiet, men ställer ändå vissa krav på kvalitet och seriositet. Många som deltar är under utbildning på konsthögskolorna eller precis i början på sin karriär, men visar ändå på ett eller annat sätt potential och tros vara intressant för en konstkunnig publik. 

Fringefestivalerna är internationella sammanhang och många konstnärer använder dem som ett sätt att göra turné. På Stockholm Fringe Festival är ofta runt hälften av konstnärerna internationella – deltagare flyger in hela vägen från Hongkong och Australien. Det betyder att festivalen är ett jättebra tillfälle att knyta kontakter över gränserna och ta ditt konstnärskap till nästa nivå. 

 

Konstverk från STOFF 2020

Hur ansöker man?

Nio av de Nordiska festivalerna har ett gemensamt ansökningssystem som tillåter dig att ansöka till några eller alla samtidigt. Du söker genom att fylla i ett formulär med bilder, filmer och beskrivningar av det specifika konstverk eller projekt som du skulle vilja visa upp. Om juryn på någon festival blir intresserade av det du gör så kommer du förmodligen bli intervjuad och de logistiska detaljerna gås igenom innan du bokas. Deltagandet är oftast gratis, men vissa festivaler tar ut en administrativ avgift för din ansökan.

 

Så leta rätt på dina mest experimentella och unika alster – ansökningarna för 2021 har precis öppnat! Du hittar dem HÄR!

Följ Stockholm Fringe Festival och Nordic Fringe Network på sociala medier för att hålla dig uppdaterad.